Zakelijk internet

zakelijk internet

Ben je van plan om internet zakelijk te gaan gebruiken? Een ondernemer heeft andere verwachtingen van een internetabonnement dan een particulier. Het is bijvoorbeeld van essentieel belang dat de internetverbinding altijd beschikbaar is met een snelheid die geen belemmering vormt tijdens het werken.

Het is voor een ondernemer vooral interessant om de pakketten te vergelijken voor de zakelijke markt. Als ondernemer ben je altijd op zoek naar de beste prijs prijs-kwaliteitverhouding. Voor zakelijke internet zijn er aanvullende opties die het vergelijken de moeite waard maken. Maar zijn internetkosten voor ondernemers aftrekbaar? En wat zijn de voordelen van een zakelijk internetabonnement.

Zakelijk Internet, dit zijn de voordelen

Veel providers bieden zakelijk internet aan. Op het eerste oog denk je misschien dat je dit niet nodig hebt. Toch zitten er voordelen aan vast die voor elke ZZP’er interessant zijn.

1. Mogelijkheid tot sneller internet

De meeste aanbieders bieden in de zakelijke abonnementen de mogelijkheid voor sneller internet. Bij Tele2 en KPN kun je kiezen voor een glasvezelverbinding, terwijl providers als Ziggo en XS4ALL meerdere pakketten aanbieden met verschillende internetsnelheden.

2. 24/7 klantenservice

Als ondernemer of ZZP’er kan het voorkomen dat je op ongebruikelijke tijdstippen (thuis) aan het werk bent. Het is in zo’n geval fijn om te weten dat als je tegen een probleem aanloopt, je altijd de zakelijke klantenservice tot je beschikking hebt. KPN biedt deze around the clock klantenservice. Zakelijk internetproviders bieden op glasvezelverbindingen standaard een hogere SLA dan op DSL-verbindingen. Daardoor wordt je bij een storing sneller verholpen en is er sprake van een kortere downtime. In een contract bij een glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld overeengekomen zijn dat een storing door de provider binnen vier uur opgelost wordt.

3. Voordelen met uitbreiding abonnement

Bij een zakelijk internetabonnement zijn er vaak uitbreidingsmogelijkheden. Tele2 biedt aanvullende diensten als pinmogelijkheden en online beveiliging. Bij KPN kun je vaste IP-adressen aanvragen en is er een vaste telefoonlijn mogelijk. Ziggo biedt de keuze om uit te breiden met bellen en televisie, maar ook met internetbeveiliging en extra wifi-punten.

4. Vaste IP-adressen

Eén of meerdere vaste IP-adressen is vaak een must voor bedrijven. Bedrijven zijn afhankelijk van één of meerdere IP-adressen ten behoeve van een firewall, dan wel waarmee verschillende VPN-tunnels over het internet geconfigureerd kunnen worden. Ook kan dit onmisbaar zijn bij allerlei interne webservices, zoals het uitprinten van pakbonnen. Zakelijk glasvezel wordt standaard geleverd met meerdere vaste IP-adressen, waarmee deze verbinding weer een voordeel heeft ten opzichte van (klein zakelijke) xDSL-verbindingen.

5. Gratis extra’s

XS4ALL is een voorbeeld van een bedrijf dat je de mogelijkheid geeft om de installatie gratis te laten uitvoeren. Doordat er een medewerker van XS4ALL bij je langskomt om alles te installeren, ben je binnen één dag helemaal klaar om aan de slag te gaan!

Er zitten dus genoeg voordelen aan een zakelijk internet abonnement. Bepaal voor jezelf welke aanbieder de beste voordelen heeft voor jouw situatie. Op basis daarvan kun je een keuze maken.

man met een zakelijk internetabonnement

Zakelijk internet vergelijken

logo ziggo

Probeer gratis 3 maanden zakelijk internet van Ziggo tot 600 Mbit/s. Volgens Tweakers.net het beste internetprovider van 2016.

 • Dekking Grote delen van Nederland
 • Downloadsnelheid 1000 Mbit/s
 • Uploadsnelheid 50 Mbit/s

Ziggo zakelijk postcodecheck

logo kpn

Speciale internetpakketten van KPN voor ondernemers met onder andere Zakelijk Pinnen als optie.

 • Dekking Landelijke dekking
 • Downloadsnelheid 100 Mbit/s
 • Uploadsnelheid 20 Mbit/s

KPN zakelijk postcodecheck


Zakelijk internet abonnement voor bedrijven

Het type abonnement is een belangrijk punt om mee te nemen tijdens het vergelijken. Er worden abonnementen aangeboden voor ZZP’ers of het MKB, maar ook zakelijk internet geschikt voor grote ondernemingen. Over het algemeen heb je de keuze uit meerdere pakketten, afgestemd op je wensen. De opties zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om pinnen en chippen aan te bieden aan je klanten, of het beveiligen van bedrijfspanden. Alle mogelijkheden op een rij:

 • Vaste IP-adressen
 • Hoge up-time garantie
 • Zakelijke facturatie
 • Persoonlijke 24/7 service en technische hulp
 • VPN diensten
 • Bellen via VoIP
 • Extra zakelijke diensten

Aanvullende diensten die het internet zakelijk aantrekkelijk kunnen maken zijn bijvoorbeeld hosting en housing. Dit staat voor het hosten van je website op een server, of het huren van een ruimte met de mogelijkheid om zelf een server te plaatsen in een beveiligde omgeving.

Snelheid van het internet

Voor een bedrijven is de snelheid en betrouwbaarheid van het internet een belangrijke factor om goed alle werkzaamheden uit te kunnen voeren. Snel zakelijk internet is vooral wenselijk wanneer er meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van het internet, of als je gebruik maakt van zware online applicaties of diensten zoals videoconferencing of pinnen.

Zakelijk internet via glasvezel

Wil je beschikken over het snelste en meest betrouwbare internet, kies dan voor een zakelijk internet op glasvezel. Zware toepassingen, meerdere gebruikers of apparaten zijn dan makkelijk te behappen. De overdracht verloopt via lichtsignalen die hoge down- en upload snelheden mogelijk maken. In Nederland zijn een groot aantal bedrijfsterreinen aangesloten op glasvezel. Met een postcodecheck kan je direct alle providers zien waar je glasvezel kunt afsluiten.

Zakelijk glasvezel biedt bedrijven snel en stabiel internet. Glasvezel is niet afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale en/of de kwaliteit van de beschikbare koperaderparen. Hierdoor worden de aangeboden snelheden ook daadwerkelijk gehaald door de zakelijk internet providers. Bovendien wordt er in combinatie met een zakelijke glasvezelverbinding doorgaans een betere Service Level Agreement (SLA) aangeboden door providers. Daarmee is zakelijk glasvezel dé oplossing voor betrouwbaar internet.

Bandbreedte neemt niet af

Met zakelijk glasvezel ben je verzekerd van de gevraagde snelheid, mits er gekozen is voor Non-Overboekte (niet versneden) verbindingen. Dit is anders dan bij een xDSL koperverbinding (o.a. ADSL, SDSL of VDSL) wat nog door veel bedrijven gebruikt wordt. Dit type verbindingen is gevoelig voor externe factoren zoals afstand tot de wijkcentrale, de kwaliteit van de beschikbare aderparen en het weer. Bij slecht weer (regen/ sneeuw) kan een put vollopen en sluiting plaatsvinden op de aderparen, waardoor de bandbreedtes afnemen. Ook kan er overspraak op de verschillende aderparen optreden. Aangezien het in Nederland vaak regent, kan dit invloed hebben op de internetsnelheid en dus de bedrijfsvoering. De afstand tot de wijkcentrale bepaalt bij xDSL-verbindingen de uiteindelijk te behalen snelheden: des te verder een bedrijf van de wijkcentrale is verwijderd, des te lager is de gehaalde en nog stabiel te krijgen snelheid.

Mag je telefoon- en internetkosten zakelijk aftrekken?

Helaas kun je als ZZP’er niet alle dagelijkse kosten aftrekken van je opbrengsten. Maar welke kosten dan wel? Aftrekbare kosten zijn uitsluitend de kosten die je hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van je onderneming.

Van de meeste kosten is het vrij duidelijk dat dit bedrijfskosten zijn, bijvoorbeeld je bedrijfspand, boeken met vakliteratuur, werkkleding en zakelijke reiskosten. Aan de andere kant heb je kosten die duidelijk geen zakelijke kosten zijn, zoals algemene literatuur, normale kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.

Hier tussenin zit een grijs gebied met zakelijke en niet zakelijke kosten die elkaar overlappen. Een voorbeeld van gemengde kosten zijn de telefoon- en internetkosten. Zijn deze kosten aftrekbaar?

Deze kosten zijn een perfect voorbeeld van kosten in het grijze gebied. De telefoon- en internetkosten die je thuis maakt zijn geen aftrekbare kosten. Waarom niet? Omdat iedereen deze kosten heeft. Voor een ondernemer zijn dit dus geen extra kosten.

Maar, er is een uitzondering op de regel. Al je zakelijke telefoongesprekken die je thuis voert zijn wél aftrekbaar. Dit geldt ook voor zakelijk internetgebruik. Werk je bijvoorbeeld twee dagen thuis, dan gebruik je per maand ongeveer 25% van je persoonlijke internet voor zakelijke doeleinden. Je kunt dan 25 procent van de kosten van het persoonlijk internetabonnement als kosten aftrekken.

Je kunt er ook voor kiezen om een tweede abonnement af te sluiten, dat alleen bedoeld is voor zakelijke doeleinden. Dit abonnement is dan 100% aftrekbaar.