Glasvezel internet

glasvezel internet

Een glasvezelaansluiting tot aan je woning wordt ook wel Fiber to the Home (FTTH) genoemd. Bij de meeste providers kan je tegenwoordig een glasvezel internet abonnement bestellen. Dat betekent dat je het internet niet gaat via ADSL (de telefoonlijn) of de kabel, maar dat je gebruik gaat maken van het glasvezelnetwerk. De snelle verbinding over glas is de toekomst. Daarom wordt het glasnetwerk in sneltempo aangelegd door heel Nederland. Vooral met het oog op de snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding. Ga na of je op jouw postcode al gebruik kunt maken van glasvezel internet en vergelijk de kosten en snelheid.

Doe de glasvezel postcode check

Wil je een glasvezel internet abonnement afsluiten, doe dan de glasvezel postcode check. Jouw adres bepaald of je in een gebied woont met een glasvezelnetwerk in de bodem. De providers kunnen met je postcode en huisnummer checken of je op het glasvezelnetwerk zit aangesloten. Zo ja, dan kan een abonnement bestellen. In de afgelopen jaren is een zeer groot deel van Nederland hierop aangesloten. En wordt flink uitgebreid. De kans wordt dus steeds groter dat je bent aangesloten. Voer dus regelmatig een check uit.

Welke glasvezel aanbieders zijn er?

De grote providers kunnen glasvezel aanbieden over het netwerk van KPN, die het glasvezelnetwerk van Reggefiber heeft overgenomen. Daarnaast zijn er vele lokale partijen aanbieders waar je een abonnement kan afsluiten. Uiteraard wanneer je in het dekkingsgebied woont. Bij de volgende bekende glasvezelaanbieders kan je terecht voor deze snelle verbinding over glas.

 • T-Mobile
 • KPN
 • Caiway
 • Delta
 • Youfone
 • Oxxio
 • Xs4all

Glasvezel vergelijken

Ga altijd eerst uit van de snelheid die je wenst. Hieronder zie je een vergelijking op basis van snelheid per glasvezelaanbieder. Selecteer alleen de providers met de beste snelheid voor jou wensen. Je kan daarna kijken naar de tarieven. Op deze manier weet je zeker dat je voor een scherpe aanbieding kan kiezen, met daarbij voldoende snelheid.

Glasvezelaanbieders Max downloadsnelheid
KPN 1000 Mbit/s
Youfone 1000 Mbit/s
Caiway 1000 Mbit/s
Delta 1000 Mbit/s
T-Mobile 1000 Mbit/sb
Oxxio 500 Mbit/s
Xs4all 500 Mbit/s
Budget Thuis 200 Mbit/s
Ziggo Geen
Tele2 Geen

Glasvezel abonnementen

Je kan glasvezelabonnementen vergelijken op de tarieven, maar kijk ook naar de verschillende soorten. Zo kom je tot een brede vergelijking, waarin je de opties goed op een rij kunt zetten. Is het verstandig om alleen voor internet over te stappen naar glasvezel, of kan je daarnaast ook beter overstappen naar internet en tv en/of telefonie? De alles-in-1 pakketten leveren je regelmatig een interessant cadeau op, nog los van de scherpe tarieven die de providers rekenen op het moment dat je het 3-in-1 pakket afneemt.

Snelheid glasvezel internet

Met glasvezel kan je de hoogste internetsnelheden halen. Een groot voordeel is dat de uploadsnelheid even snel is als de downloadsnelheid. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 1 Gbit/s, dan is je uploadsnelheid net zo snel. Werk je in de cloud, of deel je vaak bestanden. Dan is een abonnement met snelheid van het licht ideaal. Providers bieden abonnementen aan van 100 to 1000 Mbit/s.

Voordelen van Glasvezel

glasvezel kabels

Er zijn veel redenen om te kiezen voor glasvezel. Wat is glasvezel, en wat zijn de eigenschappen? We hebben de hieronder de belangrijkste voordelen op een rij gezet.

 • De glasvezels zijn sterker dan vezels van poly- en nylon/propeen.
 • Snelheden zijn symmetrisch, dat betekend dat download- en uploadnelheid aan elkaar gelijk zijn.
 • De vezels van glasvezel kunnen tegen een hoge hitte en de sterkte blijft behouden tot 300°C.
 • Elektromagnetische kan er geen data onderschept worden.
 • Geen last van storing van externe factoren door elektromagnetische velden.