Glasvezel internet

glasvezel internet

Diverse providers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een glasvezel internet abonnement af te nemen. Dat betekent dat je het internet niet langer af zal nemen via ADSL (de telefoonlijn) of de kabel, maar dat je gebruik gaat maken van het recent aangelegde glasvezelnetwerk. Volgens een aantal providers is dit absoluut de toekomst, vooral met het oog op de snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding. Ga na of je op jouw postcode al gebruik kunt maken van een glasvezel internet abonnement en vergelijk de kosten en de snelheid met die van andere aanbiedingen.

Glasvezel postcode check

Op het moment dat je een glasvezel internet abonnement af wenst te sluiten is het allereerst van belang om een internet postcode check uit te voeren. Je kunt aan de hand van jouw postcode aangeven in welk gebied je woont. De providers kunnen vervolgens uitsluitsel geven over het feit of je al bent aangesloten op het glasvezelnetwerk en het mogelijk is om daar gebruik van te maken. In de afgelopen jaren is een zeer groot deel van Nederland hierop aangesloten. Controleer dit, om er zeker van te zijn dat je het glasvezel internet abonnement daadwerkelijk af kunt nemen.

Glasvezel internet en televisie

Je kan glasvezel internet afnemen door het te vergelijken, maar het is daarnaast verstandig om ook goed te kijken naar de alles-in-1 pakketten. Kom op die manier tot een meer brede vergelijking, waarin je de verschillende opties goed op een rij kunt zetten. Is het verstandig om alleen voor internet over te stappen naar glasvezel, of kan je daarnaast ook beter overstappen naar internet en tv en/of telefonie? De alles-in-1 pakketten leveren je regelmatig een interessant cadeau op, nog los van de scherpe tarieven die de providers rekenen op het moment dat je het 3-in-1 pakket afneemt.

Snelheid van het internet

Kijk bij het vergelijken van glasvezel aanbieders vooral goed naar de snelheid van de verbinding, aangezien dit binnen veel huishoudens een belangrijke rol speelt. Een snelheid van 10 – 20 Mbps is goed geschikt wanneer je met 1 tot 2 computers gebruik maakt van de verbinding, zonder veel te downloaden. Werk je met meerdere computers binnen een huishouden en ben je regelmatig aan het downloaden? Ga dan voor minimaal 50 Mbps. De verbindingen van 100 Mbps en sneller zijn het best geschikt voor zakelijk glasvezel, of aansluitingen voor huishoudens waarin je met een aantal computers veel wenst te kunnen downloaden.

Eigenschappen en voordelen van Glasvezel

  • De glasvezels zijn sterker dan vezels van poly- en nylon/propeen.
  • De vezels van glasvezel kunnen tegen een hoge hitte en de sterkte blijft behouden tot 300°C.
  • Elektromagnetische kan er geen data onderschept worden.
  • Geen last van storing van externe factoren door elektromagnetische velden.
glasvezel kabels

Kosten glasvezelabonnement

Ga altijd eerst uit van de snelheid die je wenst, om hierop niet in te leveren als het gevolg van een vergelijking op basis van de prijs. Selecteer alleen de providers en glasvezel internet abonnementen die je qua snelheid voldoende aan weten te spreken. Je kan vervolgens kijken naar de tarieven die men in rekening zal brengen. Op deze manier weet je zeker dat je voor een scherpe aanbieding kan kiezen, terwijl je daarnaast kunt rekenen op voldoende snelheid. Vergelijk de aanbieders op basis van alleen het glasvezelabonnement, maar ook op basis van een alles-in-1 pakket dat je er af kunt nemen.

Particulier en zakelijk

Uiteraard kan je het glasvezelabonnement zowel zakelijk als particulier afsluiten, waardoor het verstandig is om hier een onderscheid in te maken met het oog op de verschillende aanbiedingen. De zakelijke aanbiedingen leveren doorgaans een hogere snelheid op, tegen relatief lage kosten. Houd er rekening mee dat het vaak gaat om prijzen exclusief de btw, terwijl de particuliere verbindingen worden aangeboden tegen de consumentenprijzen. Ga uit van je eigen persoonlijke situatie en bepaal op basis daarvan welke glasvezel internet abonnementen je kan vergelijken om tot een goede keuze te kunnen komen.