DSL internetaansluiting

DSL-internet werkt via de telefoonlijn gemaakt van koper. Dankzij deze techniek kun je via de telefoonlijn internet en digitale-tv ontvangen. DSL bestaat uit twee typen aansluitingen, ADSL en de snellere opvolger VDSL.

DSL-internet postcodecheck

Check welke DSL-providers en abonnementen bij jouw thuis beschikbaar zijn.

DSL-internet aanbiedingen

Internetabonnement

kpn logo

42,50

per maand

KPN Internet DSL 100 Mbps

downloadsnelheid
100Mbps
uploadsnelheid
10Mbps

Tijdelijk: 12 maanden voor 35,-

Internet en tv

youfone logo

49,00

per maand

Youfone internet en tv: DSL 50 Mbps

downloadsnelheid
50Mbps
uploadsnelheid
8Mbps
zenders
46

Alles in 1

odido logo

52,50

per maand

Odido DSL Alles-in-1 100 Mbps

downloadsnelheid
100Mbps
uploadsnelheid
30Mbps
zenders
64

DSL internetsnelheid

200

Mbps downloadsnelheid

50

Mbps uploadsnelheid

8

DSL-aanbieders

Wat is een DSL-aansluiting?

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Bij deze techniek wordt er een internetverbinding gemaakt via de telefoonkabel. Je provider gebruikt DSL om via de telefoonlijn digitale informatie te versturen.

Dit signaal wordt door je DSL-modem opgevangen en omgezet in een bruikbaar internetsignaal. Je gebruikt dan een DSL-splitter om het signaal te verdelen zodat je kunt bellen, internetten en tv kijken.

Het DSL-modem sluit je aan op het ISRA-punt in de meterkast.

DSL-modem
Het DSL-modem maakt via een koperen lijn verbinding met de verdeelkast in de buurt

Voordelen van DSL:

 • Internet via de telefoonlijn is bijna overal beschikbaar.
 • Je kunt kiezen uit vele internetproviders.
 • Voordeliger dan kabelinternet en glasvezel.
 • Ruime keuze uit internetabonnementen.

Nadelen:

 • Je internetsnelheid is afhankelijk van de afstand naar de verdeelkast.
 • Het aantal gebruikers heeft invloed op de snelheid.
 • Koper is gevoelig voor verstoringen.
 • Uploaden is veel trager dan downloaden.
 • Coax en glasvezel zijn veel sneller en stabieler.

Hoe snel is een DSL-verbinding?

Er zijn twee vormen van DSL: ADSL en de snellere opvolger VDSL. Bij beide bepaalt de afstand tussen je huis en de lokale verdeelkast de maximale internetsnelheid op je adres.

DSL-internet verloopt via een koperdraad. Koper verliest zijn sterkte over afstand. In de praktijk betekent dit: hoe langer de kabel, hoe trager je internetverbinding.

In vergelijking met glasvezel- en kabelinternet is DSL langzamer en minder betrouwbaar.

Internetsnelheid van DSL vergelijken:

TechnologieDownloadsnelheidUploadsnelheid
ADSL8 Mbps1 Mbps
ADSL2+24 Mbps3 Mbps
VDSL50 Mbps5 Mbps
VDSL2100 Mbps10 Mbps
VDSL2 Pair bonding200 Mbps20 Mbps

Wat is ADSL?

Internet via ADSL heeft een enorme doorbraak teweeggebracht. Voor het eerst werden het upload- en downloadsignaal van elkaar gescheiden door de technologie: Asymmetrische Digital Subscriber Line. Hierdoor kreeg je thuis veel hogere downloadsnelheden.

Upload en download zijn verdeeld in de koperen kabels. Hierdoor kan er meer snelheid aan het downloaden, en minder aan het uploaden. Simpel gezegd, hierdoor download je sneller dan uploaden.

Er kan geen ADSL meer besteld worden. KPN stopt sinds maart 2020 met het leveren van de verouderde technologie. VDSL wordt voorlopig aangeboden, maar alle koperen verbindingen worden op termijn vervangen door de snellere glasvezelverbinding.

 • ADSL: De opvolger van 'inbellen' en betalen per minuut. Daarnaast konden bellen en internet met een splitter worden gescheiden. De downloadsnelheid bedraagt 8 Mbps.
 • ADSL2: Sinds 2005 de opvolger van ADSL, met een snellere verbinding tot maar liefst 12 Mbps. De afstand tot de verdeelkast mag de 7 km niet overschrijden.
 • ADSL2+: Nog sneller dan ADSL. De maximale afstand tot de verdeelkast is hier 1,2 km om 24 Mbps te kunnen bereiken.

Wat is VDSL?

VDSL is de opvolger van ADSL. De V in VDSL staat voor zeer hoge bitsnelheid. Net als bij ADSL komt de VDSL-verbinding via de telefoonlijn je huis binnen. Zoals je wel kunt raden, is deze verbinding sneller dan ADSL. Dit is vooral nodig bij digitale televisie en streamen.

Het grootste nadeel van VDSL is de beperkte haalbare afstand van het signaal. Dit is deels opgelost door extra wijkverdelers. De rest van het netwerk is via glasvezel aangesloten.

 • VDSL: Bereikt een snelheid tot 50 Mbps. Zoals met alle DSL-verbindingen bepaalt de lengte van de kabel of deze snelheid gehaald kan worden.
 • VDSL2: Bereikt een snelheid tot 100 Mbps. Gebruikt wijkkasten dicht bij elkaar in de buurt. Het grote voordeel is dat de kabels korter gehouden kunnen worden, en daardoor haal je hogere snelheden.
 • Vectored VDSL: Bereikt een snelheid tot 200 Mbps. Het signaal wordt versterkt door de ruis sterk te verminderen. Je kunt het vergelijken met noise-cancelling.
 • Bonded VDSL: Heeft een snelheid tot 200 Mbps. Deze techniek verbindt twee koperen kabels met elkaar zodat je dubbele snelheden krijgt.
 • Bonded Vectored VDSL: Bereikt snelheden tot 400 Mbps. Twee lijnen worden met elkaar verbonden met Vectoring als onderliggende techniek. De roll-out is nooit van de grond gekomen.

Vergelijk alle internetverbindingen

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend