KPN of Ziggo: Welke is beter in 2024?

KPN en Ziggo zijn de twee grootste providers in Nederland, maar welke provider biedt meer voor je geld? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat jij belangrijk vindt, daarom zetten we alle verschillen duidelijk voor je op een rijtje!

Ziggo vs KPN

De kans is groot dat je Ziggo of KPN kiest voor je nieuwe internetabonnement. Ze bedienen samen meer dan 80% van de internetmarkt. Beide providers bieden een hoge internetsnelheid en veel entertainment. Maar welke van de twee is beter?

Om je te helpen kiezen hebben we een uitgebreide vergelijking van beide providers voor je gemaakt van alle abonnementen, prijzen, prestaties en de kwaliteit van de klantenservice.

KPN of Ziggo internet?

Ziggo levert internet via de kabel (coax) en KPN biedt internet via DSL (koper) en glasvezel. Dit is direct het belangrijkste verschil tussen beide aanbieders. Maar welke internetverbinding is dan beter?

KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping). Vergeleken met glasvezel blijft vooral de uploadsnelheid opmerkelijk ver achter bij Ziggo.

Is glasvezel nog niet op je adres beschikbaar, kies dan voor kabelinternet. Met meerdere mensen in huis zorgt Ziggo voor genoeg downloadsnelheid. DSL heeft een onbetrouwbare snelheid, wat ook nog eens sterk varieert per adres.

InternetverbindingDownloadsnelheidUploadsnelheidPing
KPN Glasvezel4000 Mbps4000 Mbps1 ms
KPN DSL200 Mbps30 Mbps30 ms
Ziggo Kabel1000 Mbps100 Mbps20 ms

Ziggo en KPN: Het verschil in tv-aanbod

Het verschil in entertainment tussen KPN en Ziggo is veel kleiner geworden nu Ziggo de rechten op de Formule 1 en HBO niet meer heeft.

Formule 1 wordt nu aangeboden door de streamingdiensten: Viaplay en F1TV Pro. De app van Viaplay is wel toegankelijk via de afstandsbediening bij KPN en Ziggo.

Wil je live alle wedstrijden volgen uit de Eredivisie? Dat kan door ESPN aan je abonnement toe te voegen. Bij Ziggo ben je bijna 5 euro per maand duurder uit.

Ziggo biedt de meeste tv-zenders in hoge resolutie (HD) vergeleken met KPN. Verder ontvang je slechts twee lineaire zenders in 4K, en dan ook nog alleen bij een duurder tv-abonnement.

KPN levert drie zenders in 4K voor € 2,50 per maand als upgrade, maar ook hier is het aanbod in 4K niet overtuigend.

Bij beide providers kun je radio luisteren en televisiekijken via een handige tv-app. Je kijkt dan live-tv op elk scherm met een internetverbinding via wifi of mobiel internet.

Vergelijk hieronder het tv-aanbod van beide providers:

Tv-abonnementZiggoKPN
Zenders basispakket70 65
Zenders HD6648
Zenders 4K23
ESPN Compleet€ 17,95 p.m.€ 12,99 p.m.
Netflix appJaJa
Disney+JaJa
VideolandJaJa
NPO PlusJaJa
HBO MaxJaJa
Prime VideoJaJa
Tv-appZiggo GOKPN TV+ app
ViaPlay: Live F1€ 15,99€ 15,99
ViaPlay appJaJa

Klantenservice beoordelingen

Wanneer je afgaat op klantenervaringen, dan scoort KPN iets beter op Trustpilot dan Ziggo. Dit zie je ook terug op andere reviewsites. Toch is het verschil zo klein dat we persoonlijk deze scores niet zouden meewegen in de keuze.

Het beeld zou best wel eens kunnen veranderen wanneer DSL compleet is vervangen door glasvezel. Klanten zijn namelijk minder tevreden met DSL, maar wel meer tevreden over hun glasvezelverbinding dan klanten via coax.

De klantenservice van KPN is van maandag tot en met zaterdag bereikbaar. Ziggo is elke dag bereikbaar, dus ook op zondag.

Ten slotte doen we elk jaar onderzoek naar de klantenservice en prestaties van providers. Hieruit blijkt dat Ziggo en KPN een prima score halen. KPN heeft het hoogste cijfer met een 8,3, en Ziggo scoort iets lager met een 7,8.

Welke aanbieder is voordeliger?

Ben je op zoek naar alleen internet, zonder tv en bellen. Dan betaal je bij het Ziggo internet-only abonnement hetzelfde bedrag als bij KPN. Heb je een groot gezin, dan heb je waarschijnlijk meer snelheid nodig. In dat geval is Ziggo een iets voordeligere keuze.

Ga je internet en tv vergelijken, dan biedt KPN het goedkoopste pakket. Het verschil is slechts 1 euro. Ziggo biedt wel een iets goedkoper abonnement aan, maar dan alleen met een tv-app, dus zonder tv-kastje.

Prijsvergelijking tussen Ziggo en KPN:

Provider100 Mbps200 Mbps
KPN internet only€ 52,50€ 50,00
Ziggo internet only€ 52,50€ 47,50
KPN internet en tv€ 55,00€ 60,50
Ziggo internet en tv€ 56,00€ 62,50

Voordelen en nadelen van beide providers

Ziggo is de grootste internetprovider van Nederland met KPN op nummer twee. Het aanbod is redelijk vergelijkbaar, daarom hebben we een overzicht gemaakt van beide internetaanbieders, om zo het verschil wat beter duidelijk te maken.

KPN

KPN is Nederlandse aanbieder en levert internet via DSL en glasvezel. Beide netwerken zijn open voor andere providers. De aanbieder legt de komende jaren glasvezel aan door heel Nederland.

Regelmatig stunt de betrouwbare aanbieder met hoge kortingen en cadeaus. Bekijk alle actuele KPN aanbiedingen op onze actiepagina.

Voordelen:

Snel internet via glasvezel.

Minder storing op het netwerk.

Vaak updates voor apparatuur.

Goede pingsnelheid.

Regelmatig scherpe aanbiedingen.

Nadelen:

Minder pakketsnelheid om uit te kiezen.

Niet iedereen heeft toegang tot glasvezel.

DSL is onbetrouwbaar en langzaam.

kpn logo

Ziggo

Liberty Global is eigenaar van Ziggo, en levert vast internet via de kabel. Dit coax-netwerk is gesloten voor andere aanbieders.

Ook bij deze aanbieder zijn regelmatig aanbiedingen te vinden. We hebben een speciale pagina met alle Ziggo-aanbiedingen voor nieuwe en bestaande klanten.

Voordelen:

Goedkoper internet en tv met een tv-app.

Coax heeft een groot dekkingsgebied.

Snelle levertijden.

Coax is beter dan DSL.

Nadelen:

Coax is minder goed dan glasvezel.

Weinig 4K-zenders in het pakket.

Zeer lage uploadsnelheid.

Meer storingen op het netwerk.

Geen los zenderpakket voor kinderen.

ziggo logo

Ons advies over Ziggo en KPN

KPN en Ziggo zijn beide degelijke providers, en geen verkeerde keuze welke je ook kiest. Maar zoals eerder aangegeven, KPN scoort hoger in klanttevredenheid en met de prestaties van hun glasvezelverbinding.

Voor tv-kijken biedt Ziggo je meer gemak met hun coax-kabels, die in veel Nederlandse huizen al liggen. Je televisie aansluiten gaat dan zonder moeite.

Tv-kijken via glasvezel werkt ook prima. Je kunt dan kiezen voor een verbinding met een netwerkkabel, of voor draadloze alternatieven zoals een tv-app of een verbindingsset. De nieuwste mediaboxen bieden zelfs de mogelijkheid om via wifi te streamen.

Wil je alle verschillen duidelijk op een rijtje bekijken? Gebruik dan onze internetvergelijker om de prijzen en aanbiedingen uitgebreid te vergelijken. Lees hier hoe je het beste kunt overstappen van Ziggo naar KPN. Succes met je nieuwe provider, welke je ook kiest!

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel