KPN of Ziggo: Welke is de beste keuze in 2023?

KPN en Ziggo zijn de twee grootste providers in Nederland, maar welke provider biedt meer voor je geld? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat jij belangrijk vindt, daarom zetten we alle verschillen duidelijk voor je op een rijtje. Dan maak jij de beste keuze!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Ziggo vs KPN

De kans is groot dat je Ziggo of KPN kiest voor je nieuwe internetabonnement. Ze bedienen samen meer dan 80% van de internetmarkt. Beide providers bieden een hoge internetsnelheid en veel entertainment. Maar welke van de twee is beter?

Om je te helpen kiezen hebben we een uitgebreide vergelijking van beide providers voor je gemaakt van alle abonnementen, prijzen, prestaties en de klantenservice.

KPN vs Ziggo internet

Beide providers bieden internettoegang via verschillende netwerken. Ziggo levert internet via de kabel (coax) en KPN internet via DSL (koper) en glasvezel. Dit is direct het belangrijkste verschil tussen beide aanbieders.

Welke internetverbinding is dan beter? KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping).
Vooral de uploadsnelheid blijft opmerkelijk ver achter bij Ziggo vergeleken met KPN.

Vergelijk alle verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voor een handig overzicht. Er bestaan namelijk heel wat fabels over beide verbindingen.

Is glasvezel nog niet op je adres beschikbaar, kies dan voor kabelinternet via Ziggo. Met meerdere mensen in huis zorgt Ziggo voor genoeg internetsnelheid. DSL heeft namelijk een onbetrouwbare snelheid, wat ook nog eens sterk varieert per adres.

InternetverbindingDownloadsnelheidUploadsnelheidPing
KPN Glasvezel1000 Mbps1000 Mbps1 ms
KPN DSL200 Mbps30 Mbps30 ms
Ziggo Kabel1000 Mbps75 Mbps20 ms

KPN vs Ziggo televisie

Het verschil in tv-aanbod was groter toen Ziggo de rechten had op de Formule 1 en HBO. Het verschil in entertainment tussen KPN en Ziggo is veel kleiner is geworden nu de provider deze rechten niet meer heeft.

Formule 1 wordt nu aangeboden door de streamingdiensten: ViaPlay en F1TV Pro. De app van ViaPlay is tegen betaling toegankelijk via de afstandsbediening bij KPN en Ziggo. Je kunt ViaPlay ook als app installeren op je smart-tv of mediaspeler.

Wil je live alle wedstrijden volgen uit de Eredivisie? Dat kan door ESPN aan je internetabonnement toe te voegen. Bij Ziggo ben je bijna 5 euro per maand duurder uit.

Ziggo biedt de meeste tv-zenders in hoge resolutie (HD) vergeleken met KPN. Je ontvangt slechts twee lineaire zenders in 4K, en dan ook nog alleen met een duurder abonnement.

KPN levert vier zenders in 4K voor € 2,50 per maand als upgrade, maar ook hier geen overtuigend aanbod in 4K. On-demand is het 4K-aanbod een stuk groter, net zoals bij Ziggo.

Bij beide providers kun je radio luisteren en televisiekijken via een app. Dat kan zonder kastje, zorg alleen dat je tv verbonden is met internet en dan kun je draadloos tv-kijken.

Tv-abonnementZiggoKPN
Zenders basispakket70 65
Zenders HD6648
Zenders 4K24
ESPN Compleet€ 17,95 p.m.€ 12,99 p.m.
Netflix appJaJa
Disney+JaJa
VideolandJaJa
NPO PlusJaJa
HBO MaxNeeJa
Prime VideoJaJa
Tv-appJaJa
ViaPlay: Live F1€ 15,99€ 15,99
ViaPlay appJaJa

Klantenservice beoordelingen

Wanneer je afgaat op ervaringen van anderen, dan scoort KPN net iets beter op Trustpilot dan Ziggo. Dit beeld zie je ook terug bij reviews op andere websites. Toch is het verschil zo klein dat we persoonlijk deze scores niet zouden meewegen in de keuze.

Het beeld zou best wel eens kunnen veranderen wanneer DSL compleet is vervangen door glasvezel over een paar jaar. Klanten zijn namelijk minder tevreden met DSL, en meer tevreden over hun glasvezelverbinding dan klanten via coax.

De klantenservice van KPN is alleen van maandag tot en met zaterdag bereikbaar. Ziggo is elke dag bereikbaar, dus ook op zondag.

Ten slotte doen we elk jaar onderzoek naar de klantenservice en prestaties van providers. Hieruit blijkt dat Ziggo en KPN een bijna gelijke score halen. Voor deze test combineren we onze eigen verzamelde reviews met andere reviewsites.

KPN heeft de hoogste score met een 8,3. Ziggo scoort iets lager met een 7,8.

Welke aanbieder is voordeliger?

De prijzen bij beide providers verschillen per type abonnement en internetsnelheid. Ben je op zoek naar alleen internet, dus zonder tv en bellen. Dan ben je met internet-only iets goedkoper uit bij Ziggo met een snelheid van 50 Mbps. Bij KPN krijg je voor een paar euro meer wel een dubbele snelheid van 100 Mbps.

Het goedkoopste internetabonnement van Ziggo is alleen via vergelijkers verkrijgbaar. Ga je zelf naar de website, dan zie je alleen duurdere pakketten.

Ga je internet en tv vergelijken, dan is KPN goedkoper. Toch bestaat er ook hier een verborgen abonnement van Ziggo met een lagere snelheid die iets goedkoper is.

Ga je alles-in-1 vergelijken, dan liggen de prijzen ook dicht bij elkaar in de buurt. Toch is KPN net iets goedkoper dan Ziggo. Ook hier is weer een verborgen abonnement van Ziggo.

De conclusie is dat je bij Ziggo goedkoper uit bent via internetvergelijkers. Ga je zelf naar de websites van beide aanbieders, dan ben je bij KPN goedkoper uit.

Opvallend is dat deze verborgen abonnementen van Ziggo een stuk goedkoper zijn in vergelijking met KPN, maar wel met veel lagere snelheden. Zie de prijsvergelijking:

Ziggo vs KPN prijsvergelijking

InternetpakketSnelheidZiggoKPN
Internet-only (Voor 1 persoon)50 Mbps€ 40Geen
Internet-only100 Mbps€ 43€ 42,50
Internet en tv (Voor 1 persoon)50 Mbps€ 52,50Geen
Internet en tv100 Mbps€ 55,50€ 55

In de vergelijkingstabel zie je dat Ziggo goedkoper is met een lagere snelheid. Let wel op: 50 Mbps is geschikt voor maximaal 1 persoon. Minimaal 100 Mbps voor meerdere personen.

Check hier internet op je postcode om de beschikbaarheid op jouw adres te controleren.

Voordelen en nadelen van beide providers

Ziggo is de grootste internetprovider van Nederland met 3,3 miljoen klanten, en KPN is de tweede grootste met 2,7 miljoen klanten. Ze hebben beide een redelijk gelijkwaardig aanbod. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee providers.

Om het verschil goed duidelijk te maken hebben we hieronder een overzicht gemaakt van beide internetaanbieders.

Ziggo

Ziggo levert aan 3,3 miljoen klanten vast internet via de kabel. Dit coax-netwerk is gesloten voor andere aanbieders. Multinational Liberty Global is eigenaar van VodafoneZiggo.

Ook hier heb je de keuze voor 6 tot 12 maanden 50% korting. Hier de actiepagina met aanbiedingen voor nieuwe en bestaande klanten.

Voordelen:

Goedkoop voor 1 persoon.

Coax heeft een grote dekking.

Ruimte voor eigen homepage.

Snelle levertijd.

Coax is beter dan DSL.

Nadelen:

Coax is minder goed dan glasvezel.

Weinig 4K-zenders.

Zeer lage uploadsnelheid.

Meer storingen op het netwerk.

Geen los zenderpakket voor kinderen.

Ziggo is een grote speler op de markt van interactieve tv en internet. Het bedrijf biedt verschillende pakketten aan, maar welke aanbiedingen zijn er allemaal? We verzamelen alle Ziggo aanbiedingen op een actiepagina, en houden deze actueel. Voor nieuwe, maar ook voor bestaande klanten.

ziggo logo

KPN

KPN levert internet via DSL en glasvezel aan 2,7 miljoen klanten. Deze netwerken zijn open voor andere providers. De Nederlandse aanbieder legt de komende jaren glasvezel door heel Nederland aan.

De afgelopen maanden probeert de provider veel klanten binnen te halen met cadeaus of extra korting.

Daarnaast heb je vaak tijdelijk de keuze voor 6 tot 12 maanden 50% korting of gratis wifi-punten.

Klik hier voor de actiepagina met deze korting voor bestaande en nieuwe klanten.

Voordelen:

Snel internet via glasvezel.

Minder storing op het netwerk.

Vaker updates voor apparatuur.

Goede ping.

Veel aanbiedingen.

Nadelen:

Minder pakketsnelheid om uit te kiezen.

Niet iedereen heeft toegang tot glasvezel.

DSL is onbetrouwbaar en traag.

KPN is de tweede grote internetprovider in Nederland als aanbieder van tv en internet. Regelmatig stunt de Nederlandse aanbieder met hoge kortingen en cadeaus. Bekijk alle actuele KPN aanbiedingen op de actiepagina.

kpn logo

Welke van de twee aanbieders kies jij?

Ziggo en KPN bieden een breed internet en tv-aanbod. Het televisieaanbod is gelijkwaardig te noemen als je kijkt naar beeldkwaliteit en het aantal zenders.

Het is vooral afhankelijk van je internetgebruik, gezinsgrootte en voorkeuren of Ziggo of KPN beter bij je past. Welke je ook kiest, overstappen is eenvoudig te regelen met de overstapservice zodat alles voor je wordt geregeld.

Kijk je puur naar de internetverbinding, dan is KPN vooral in de toekomst de beste keuze. Wanneer over een paar jaar heel Nederland is verbonden met glasvezel, dan levert de oer-Hollandse provider internet via een sterk en snel glasvezelnetwerk.

Kijk je naar internet- en tv-storingen, dan liggen de meldingen dicht bij elkaar in de buurt, met iets meer meldingen van Ziggo-klanten.

Ons advies over Ziggo en KPN

Voor één persoon volstaat een abonnement vanaf 50 Mbps. Met die snelheidskeuze ben je bij Ziggo goedkoper uit. Let wel op: dit internetabonnement is alleen zichtbaar via vergelijkingssites zoals onze eigen internetvergelijker.

Bestaat je huishouden uit twee personen of meer, ook dan ben je goedkoper uit bij Ziggo. Veel verschilt deze prijs echter niet. De prijs zegt ook niet alles, want uit ons onderzoek wint KPN op klanttevredenheid en stabiliteit van het glasvezelnetwerk.

Ook bij de Tweakers Awards is KPN als beste internetprovider uit de bus gekomen met 28.36% van de stemmen. Tweede werd VodafoneZiggo met 27.07%.

Kijk je naar de internetsnelheid, dan is DSL (ADSL en VDSL) onbetrouwbaar en traag. Kabelinternet van Ziggo is daarentegen stabieler, en je haalt altijd de pakketsnelheid.

Doorslaggevend is de beschikbaarheid van glasvezel. Kies voor glasvezelinternet van KPN wanneer het beschikbaar is. Je internet is dan sneller en stabieler dan via de kabel. Vooral de uploadsnelheid is wel 20 keer sneller dan coax. Wat handig is met thuiswerken.

Lees hier hoe je het beste kunt overstappen van Ziggo naar KPN met de overstapservice.

Ons advies is om met onze internet postcodecheck alle type internetverbindingen, prijzen, aanbiedingen en snelheden uitgebreid met elkaar te vergelijken. Dan pas zie je echt duidelijk alle verschillen op een rij. Succes met kiezen en overstappen!

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Check alle providers op jouw adres

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend