KPN of Ziggo: Welke is de beste keuze in 2023?

KPN en Ziggo zijn de twee grootste providers in Nederland, maar welke provider biedt meer voor je geld? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat jij belangrijk vindt, daarom zetten we alle verschillen duidelijk voor je op een rijtje. Dan maak jij de beste keuze!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Ziggo vs KPN

De kans is groot dat je Ziggo of KPN kiest voor je nieuwe internetabonnement. Ze bedienen samen meer dan 80% van de internetmarkt. Beide providers bieden een hoge internetsnelheid en veel entertainment. Maar welke van de twee is beter?

Om je te helpen kiezen hebben we een uitgebreide vergelijking van beide providers voor je gemaakt van alle abonnementen, prijzen, prestaties en de klantenservice.

KPN of Ziggo internet?

Beide providers bieden internettoegang via verschillende netwerken. Ziggo levert internet via de kabel (coax) en KPN internet via DSL (koper) en glasvezel. Dit is direct het belangrijkste verschil tussen beide aanbieders.

Welke internetverbinding is dan beter? KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping).
Vooral de uploadsnelheid blijft opmerkelijk ver achter bij Ziggo vergeleken met KPN.

Vergelijk alle verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voor een handig overzicht. Er bestaan namelijk heel wat fabels over beide verbindingen.

Is glasvezel nog niet op je adres beschikbaar, kies dan voor kabelinternet via Ziggo. Met meerdere mensen in huis zorgt Ziggo voor genoeg internetsnelheid. DSL heeft namelijk een onbetrouwbare snelheid, wat ook nog eens sterk varieert per adres.

InternetverbindingDownloadsnelheidUploadsnelheidPing
KPN Glasvezel1000 Mbps1000 Mbps1 ms
KPN DSL200 Mbps30 Mbps30 ms
Ziggo Kabel1000 Mbps75 Mbps20 ms

Ziggo en KPN: Het verschil in tv-aanbod

Het verschil in tv-aanbod was groter toen Ziggo de rechten had op de Formule 1 en HBO. Het verschil in entertainment tussen KPN en Ziggo is veel kleiner is geworden nu de provider deze rechten niet meer heeft.

Formule 1 wordt nu aangeboden door de streamingdiensten: ViaPlay en F1TV Pro. De app van ViaPlay is tegen betaling toegankelijk via de afstandsbediening bij KPN en Ziggo. Je kunt ViaPlay ook als app installeren op je smart-tv of mediaspeler.

Wil je live alle wedstrijden volgen uit de Eredivisie? Dat kan door ESPN aan je internetabonnement toe te voegen. Bij Ziggo ben je bijna 5 euro per maand duurder uit.

Ziggo biedt de meeste tv-zenders in hoge resolutie (HD) vergeleken met KPN. Je ontvangt slechts twee lineaire zenders in 4K, en dan ook nog alleen met een duurder abonnement.

KPN levert vier zenders in 4K voor € 2,50 per maand als upgrade, maar ook hier geen overtuigend aanbod in 4K. On-demand is het 4K-aanbod een stuk groter, net zoals bij Ziggo.

Bij beide providers kun je radio luisteren en televisiekijken via een app. Dat kan zonder kastje, zorg alleen dat je tv verbonden is met internet en dan kun je draadloos tv-kijken.

Tv-abonnementZiggoKPN
Zenders basispakket70 65
Zenders HD6648
Zenders 4K24
ESPN Compleet€ 17,95 p.m.€ 12,99 p.m.
Netflix appJaJa
Disney+JaJa
VideolandJaJa
NPO PlusJaJa
HBO MaxNeeJa
Prime VideoJaJa
Tv-appJaJa
ViaPlay: Live F1€ 15,99€ 15,99
ViaPlay appJaJa

Klantenservice beoordelingen

Wanneer je afgaat op ervaringen van anderen, dan scoort KPN net iets beter op Trustpilot dan Ziggo. Dit beeld zie je ook terug bij reviews op andere websites. Toch is het verschil zo klein dat we persoonlijk deze scores niet zouden meewegen in de keuze.

Het beeld zou best wel eens kunnen veranderen wanneer DSL compleet is vervangen door glasvezel over een paar jaar. Klanten zijn namelijk minder tevreden met DSL, en meer tevreden over hun glasvezelverbinding dan klanten via coax.

De klantenservice van KPN is alleen van maandag tot en met zaterdag bereikbaar. Ziggo is elke dag bereikbaar, dus ook op zondag.

Ten slotte doen we elk jaar onderzoek naar de klantenservice en prestaties van providers. Hieruit blijkt dat Ziggo en KPN een bijna gelijke score halen. Voor deze test combineren we onze eigen verzamelde reviews met andere reviewsites.

KPN heeft de hoogste score met een 8,3. Ziggo scoort iets lager met een 7,8.

Welke aanbieder is voordeliger?

Ben je op zoek naar alleen internet thuis, dus zonder tv en bellen. Dan ben je met Ziggo internet-only de eerste maanden iets goedkoper uit, zeker met onze € 15 cashback.

Na de kortingsperiode hebben KPN en Ziggo dezelfde maandprijs voor het goedkoopste internetabonnement met een snelheid van 100 Mbps.

Ga je internet en tv vergelijken, dan is Ziggo goedkoper met internet en een Tv-app. Wil je een tv-kastje met afstandbediening, dan zijn ze even duur met een snelheid van 100 Mbps. Bij hogere internetsnelheden is Ziggo vaak goedkoper.

Als je internet en tv vergelijkt, dan is Ziggo voordeliger als je internet combineert met hun Tv-app. Wil je liever een traditioneel tv-kastje met afstandsbediening, dan zijn ze allebei even duur met hun goedkoopste abonnement.

Prijsvergelijking tussen Ziggo en KPN

Ziggo abonnementenMaandelijkse kostenDownloadsnelheidUploadsnelheid
Ziggo Internet Lite & Ziggo Go TV-app€49,00100 Mbps25 Mbps
Ziggo Internet Start & Ziggo Go TV-app€53,50200 Mbps30 Mbps
Ziggo Internet Lite & TV Start€56,00100 Mbps25 Mbps
Ziggo Internet Start XXL & Ziggo Go TV-app€58,50400 Mbps40 Mbps
Ziggo Internet Start & TV Start€60,50200 Mbps30 Mbps
KPN abonnementenMaandelijkse kostenDownloadsnelheidUploadsnelheid
KPN Internet en TV Glasvezel€55,00100 Mbps100 Mbps
KPN Internet en TV Glasvezel€62,50200 Mbps200 Mbps
KPN Internet en TV Glasvezel€65,001000 Mbps1000 Mbps

Opvallend is dat bij Ziggo de abonnementen vaak iets goedkoper zijn met prima downloadsnelheden. De uploadsnelheden zijn wel veel lager in vergelijking met KPN.

Check hier de beschikbaarheid van internet op je postcode van beide aanbieders op jouw adres te controleren.

Voordelen en nadelen van beide providers

Ziggo is de grootste internetprovider van Nederland met 3,3 miljoen klanten, en KPN is de tweede grootste met 2,7 miljoen klanten. Ze hebben beide een redelijk gelijkwaardig aanbod. Om het verschil goed duidelijk te maken hebben we hieronder een overzicht gemaakt van beide internetaanbieders.

Onze keuze

KPN

KPN levert internet via DSL en glasvezel aan 2,7 miljoen klanten. Deze netwerken zijn open voor andere providers. De Nederlandse aanbieder legt de komende jaren glasvezel door heel Nederland aan.

De afgelopen maanden probeert de provider veel klanten binnen te halen met cadeaus en extra korting.

Regelmatig stunt de betrouwbare aanbieder met hoge kortingen en cadeaus. Bekijk alle actuele KPN aanbiedingen op de actiepagina.

Voordelen:

Snel internet via glasvezel.

Minder storing op het netwerk.

Vaker updates voor apparatuur.

Goede ping.

Veel aanbiedingen.

Nadelen:

Minder pakketsnelheid om uit te kiezen.

Niet iedereen heeft toegang tot glasvezel.

DSL is onbetrouwbaar en traag.

kpn logo

Ziggo

Liberty Global is eigenaar van VodafoneZiggo, en levert aan 3,3 miljoen klanten vast internet via de kabel. Dit coax-netwerk is gesloten voor andere aanbieders.

Bij Ziggo kun je kiezen voor 3 tot 12 maanden 50% korting. We hebben een speciale pagina met alle Ziggo-aanbiedingen voor nieuwe en bestaande klanten.

Voordelen:

Goedkoop internet en tv met tv-app.

Coax heeft een grote dekking.

Ruimte voor eigen homepage.

Snelle levertijd.

Coax is beter dan DSL.

Nadelen:

Coax is minder goed dan glasvezel.

Weinig 4K-zenders.

Zeer lage uploadsnelheid.

Meer storingen op het netwerk.

Geen los zenderpakket voor kinderen.

ziggo logo

Ons advies over Ziggo en KPN

Ziggo en KPN bieden beide een uitgebreid pakket van internet en tv. De kwaliteit en het zenderaanbod van de televisie zijn bij beide aanbieders vergelijkbaar.

Kijk je puur naar de internetverbinding, dan is KPN in het voordeel. De oer-Hollandse provider levert internet via een sterk en snel glasvezelnetwerk.

Kijk je naar internet- en tv-storingen, dan liggen de meldingen dicht bij elkaar in de buurt, met iets meer meldingen van Ziggo-klanten.

Welke je ook kiest, overstappen is eenvoudig te regelen met de overstapservice zodat alles voor je wordt geregeld.

Ons advies over Ziggo en KPN

Voor kleine gezinnen is 100 Mbps vaak voldoende. Bij deze snelheid zijn KPN en Ziggo even duur. Heb je een groot gezin en gebruik je veel apparaten tegelijk? Dan heb je waarschijnlijk meer snelheid nodig. Ziggo is dan de goedkopere provider.

Maar let op, goedkoop is niet altijd beter. KPN scoort hoger op klanttevredenheid en netwerkstabiliteit. Daar komt bij dat glasvezel van KPN een aanrader is voor thuiswerken en gamen. De uploadsnelheid is aanzienlijk hoger dan bij het coax-netwerk van Ziggo.

Zoals eerder gezegd, KPN leidt in klanttevredenheid en internetverbinding. KPN werd verkozen tot beste internetprovider bij de Tweakers Awards.

Als het gaat om te tv-kijken, dan bied Ziggo je gemak met coax-kabels die in veel Nederlandse huizen al liggen. Hierdoor kun je vaak direct je televisie aansluiten zonder extra werk of apps. Bovendien biedt Ziggo een uitgebreid aanbod aan tv-zenders.

Voor tv-kijken is glasvezel ook een prima keuze. Je hebt de optie om een netwerkkabel te gebruiken, of draadloze alternatieven zoals tv-apps en verbindingssets. De nieuwste mediaboxen bieden zelfs de mogelijkheid om via wifi te streamen.

Wil je alle verschillende duidelijk op een rijtje? Gebruik dan onze internetvergelijker om de providers, prijzen en aanbiedingen te vergelijken. Lees hier hoe je het beste kunt overstappen van Ziggo naar KPN. Succes met overstappen!

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel