Wat is on demand?
Bij On Demand kun je content kijken of luisteren wanneer je wilt, je hoeft niet te wachten tot het uitzendtijdstip.
Een voorbeeld van 'On Demand' is zijn streamingdiensten zoals Netflix. Deze dienst geeft je onbeperkt toegang tot alle films en series die ze hebben. Je kunt op elk moment kiezen wat je wilt bekijken, zonder te hoeven wachten op een uitzendtijdstip.
Stel, je wilt een serie te kijken op een regenachtige middag. Wanneer je Netflix opent, dan kun je de film selecteren die je wilt zien, en beginnen met kijken. Je kunt het ook streamen noemen, omdat je content van het internet haalt, terwijl je het bekijkt of beluistert.
Hoe werkt on demand?
On Demand' diensten werken via het internet. Je hebt een apparaat nodig dat met het internet is verbonden, zoals een smartphone, computer of smart-tv. Via dit apparaat kun je inloggen op een platform, zoals Spotify of Videoland. Hier kun je vervolgens de beschikbare content bekijken of beluisteren.
Het concept van on demand is niet nieuw. In de jaren 80 konden mensen tv-programma's opnemen met een videorecorder en later terugkijken. Het internet maakten eind jaren 90 on demand mogelijk. Netflix maakte het in 2007 mogelijk om met een abonnement onbeperkt films en series te streamen.
On-demand streamen heeft de manier waarop we media consumeren flink veranderd. Nederlands besteden volgens onderzoek gemiddeld 5 uur en 36 minuten per dag aan on demand diensten.
Voordelen en nadelen
Het grootste voordeel van on-demand is de vrijheid die het biedt. Je kunt je favoriete shows en films bekijken wanneer je maar wilt, zonder uitzendschema. Bovendien kuin je vaak content downloaden om offline te bekijken of te beluisteren, wat handig is als je onderweg geen internettoegang hebt.
Het nadeel is dat je een internetverbinding nodig hebt voor het streamen of downloaden van content.
0 reacties op dit artikel