Wat wordt bedoeld met On Demand?

On Demand is een term die letterlijk vertaald "op verzoek" betekent. Dat houdt in dat je films, series, muziek en podcasts kunt bekijken of luisteren via internet wanneer jij dat wilt.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Scherm met een play knop

Wat is on demand?

On Demand biedt de mogelijkheid om content te bekijken of te luisteren wanneer je wilt, je hoeft niet te wachten tot het uitzendtijdstip.

Een voorbeeld van 'On Demand' is zijn streamingdiensten zoals Netflix. Deze dienst geeft je onbeperkt toegang tot alle films en series die ze hebben. Je kunt op elk moment kiezen wat je wilt bekijken, zonder te hoeven wachten op een uitzendtijdstip.

Stel, je wilt een serie te kijken op een regenachtige middag. Wanneer je Netflix opent, dan kun je de film selecteren die je wilt zien, en beginnen met kijken. Je kunt het ook streamen noemen, omdat je content van het internet haalt, terwijl je het bekijkt of beluistert.

Hoe werkt on demand?

On Demand diensten werken via het internet. Je hebt een apparaat nodig dat met het internet is verbonden, zoals een smartphone, computer of smart-tv. Via dit apparaat kun je inloggen op een platform, zoals Spotify of Videoland. Hier kun je vervolgens de beschikbare content bekijken of beluisteren.

Het concept van on demand is niet nieuw. In de jaren 80 konden mensen tv-programma's opnemen met een videorecorder en later terugkijken. Het internet maakten eind jaren 90 on demand mogelijk. Netflix maakte het in 2007 mogelijk om met een abonnement onbeperkt films en series te streamen.

On-demand streamen heeft de manier waarop we media consumeren flink veranderd. Nederlands besteden volgens onderzoek gemiddeld 5 uur en 36 minuten per dag aan on demand diensten.

On demand kijken op televisie
Met on-demand streaming bepaal jij wat er speelt

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van on-demand is de vrijheid die het biedt. Je kunt je favoriete shows en films bekijken wanneer je maar wilt, zonder uitzendschema. Bovendien kuin je vaak content downloaden om offline te bekijken of te beluisteren, wat handig is als je onderweg geen internettoegang hebt.

  • Gemak: Je kunt kijken of luisteren naar wat je wilt, wanneer je willt via internet.
  • Groot aanbod: Er zijn veel films, shows en muziek te streamen.
  • Meerdere schermen: Diensten met on-demand bieden vaak handige apps.
  • Keuzevrijheid: Je kunt zelf kiezen wat je wilt zien, en wanneer je het wilt zien.
  • Personalisatie: Suggesties voor nieuwe films of muziek die je misschien leuk vindt.
  • Minder apparatuur: Je hebt geen tv-kastje meer nodig.

Het nadeel is dat je een internetverbinding nodig hebt voor het streamen of downloaden van content. Verder kan het duur worden als je veel on-demand diensten neemt. En soms is er zoveel keuze dat je niet weet wat je moet kiezen :).

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend