Wat is streaming?

Streaming maakt het mogelijk om muziek, podcasts, films en series rechtstreeks via internet te bekijken en beluisteren, zonder dat je deze eerst hoeft te downloaden.

Voor video kun je denken aan YouTube en Netflix, terwijl Spotify een goede optie is voor muziekstreaming. Daarnaast is het ook mogelijk om games te streamen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Streamen op een scherm

Tijdens het streamen download je geen bestand naar je computer of telefoon. In plaats daarvan worden video- en audiogegevens in een doorlopende stroom van een server naar je apparaat gestuurd.

Hierdoor begin je onmiddellijk met kijken of luisteren, zonder dat je hoeft te wachten tot het hele bestand is gedownload. Dit wordt ook wel on-demand genoemd. Je bespaart daarmee opslagruimte en downloadtijd.

Daarvoor heb je wel een constante internetverbinding nodig om te kunnen blijven streamen. Als de verbinding wegvalt, zal de stream stoppen.

Hoe werkt streaming?

Wanneer je een video streamt, dan download je niet eerst de hele video, maar telkens kleine stukjes van het videobestand van een server. Vervolgens worden deze stukjes video door je computer of telefoon op je scherm getoond.

Dit proces, bekend als bufferen, kan een paar seconden duren, afhankelijk van je internetsnelheid.

Zodra het bufferen is voltooid, begint de video vloeiend te spelen. Gewoonlijk worden video's in lagere resoluties gestreamd om de buffertijd te verkorten.

Sommige streamingdiensten bieden een hoge kwaliteit. De kwaliteit wordt vaak automatisch aangepast. Dan is het belangrijk dat je internetverbinding deze taak aankan.

Wat heb je nodig voor audio en video streamen?

Voor videostreaming is meer bandbreedte nodig dan voor audiostreaming, omdat hierbij audio- én visuele gegevens worden verzonden. Voorbeelden van streamingdiensten zijn Netflix en Youtube. Bij deze diensten stream je films en series via een speciale app.

Bij audiostreaming daarentegen worden alleen audiogegevens doorgegeven. Hierdoor is minder bandbreedte nodig en de buffertijd is korter. Voorbeelden van streamingdiensten voor audio zijn Spotify en Podcast.

Welke internetsnelheid heb je nodig voor streaming?

Welke internetsnelheid heb je nodig om te streamen? Om te beginnen is een snelle en betrouwbare breedbandverbinding nodig als je video wilt streamen.

De minimale aanbevolen internetsnelheid die je nodig hebt voor streaming:

  • 3 Mbps: Voor normale kwaliteit video en audio
  • 5 Mbps: Aanbevolen voor HD-kwaliteit
  • 25 Mbps: Als je 4K-content wilt streamen

Ga je daarnaast de internetverbinding gebruiken voor andere activiteiten, zoals online gamen, dan moet je ook rekening houden met extra bandbreedte.

Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een hogere snelheid te kiezen dan wat minimaal nodig is. Haperingen, ook wel bufferen genoemd, zijn uiteraard nooit prettig.

Check hier je internetsnelheid met onze speedtest.

Zelf streamen kan ook

Om zelf te starten met streamen heb je ten eerste een sterke internetverbinding nodig. Het streamen van video vereist namelijk veel bandbreedte, dus je hebt een internetabonnement nodig dat dit aankan.

Ten tweede heb je de juiste apparatuur nodig: een computer of mobiel apparaat dat voldoet aan de minimale systeemvereisten voor de streamingdienst die je gebruikt.

De meeste platformen vereisen een processor met minstens een dual-core processor en 4 GB-geheugen. Veel bekende streamers hebben een krachtige streaming-PC, zodat ze kunnen uitzenden en gamen tegelijk zonder haperingen.

Tot slotte heb je een webcam en microfoon nodig zodat kijkers je kunnen zien en horen. Wil je regelmatig streamen, dan is verlichting en degelijk geluidsapparatuur ook een goed idee.

Streamingdiensten zijn de toekomst

Streamen is niet voor niets populair geworden de laatste jaren. Downloaden is overbodig door handige streamingapps. Het bladeren door je favoriete media met streamingdiensten werkt gebruiksvriendelijk, net zoals het starten van content.

Bovendien is streamen perfect voor live gebeurtenissen zoals voetbalwedstrijden en Formule 1 kijken. Maar ook influencers gebruiken volop livestreams.

Steeds vaker wordt streaming om die reden ingezet voor mediaconsumptie. Denk aan content streamen naar je tv. Maar ook televisie kijken via internet met de techniek: IPTV.

De handige apps zijn op steeds meer apparaten te installeren, zoals Smart-tv's, Apple-tv of Google Cromecast. Zelfs het streamen van games is in opkomst.

Hoewel streamingdiensten veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen:

  • Kosten: Ben je klant bij meerdere streamingdiensten, dan kunnen de maandelijks kosten van deze abonnementen snel oplopen.
  • Keuzestress: Met zoveel content tot je beschikking kan het soms lastig zijn om te beslissen wat je wilt kijken.
  • Goede internetverbinding: Een snelle en stabiele internetverbinding is nodig, zeker als je video in hoge kwaliteit wilt bekijken. Het beeld kan anders gaan haperen.
  • Beperkte content: Niet alle content is altijd beschikbaar. Sommige films en series zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar in bepaalde landen vanwege uitzendrechten.
  • Tijdelijke content: Streamingdiensten veranderen regelmatig hun aanbod. Dit betekent dat een film of serie plotseling kan verdwijnen.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend