Hoe werkt streaming?
Wanneer je een video streamt, dan download je niet eerst de hele video, maar telkens kleine stukjes van een server. Vervolgens worden deze stukjes video op je scherm getoond.
Hierdoor begin je onmiddellijk met kijken of luisteren. Dit wordt ook wel on-demand genoemd. Dit bespaart je opslagruimte en downloadtijd.
Dit proces, ook wel bufferen genoemd, kan een enkele seconden duren, afhankelijk van je internetsnelheid. Na het bufferen begint de video of audio te spelen.
De kwaliteit wordt vaak automatisch aangepast aan je internetsnelheid. Gewoonlijk beginnen video's in lagere resoluties om de buffertijd te verkorten.
Wat heb je nodig voor audio en video streamen?
Voor videostreaming is meer bandbreedte nodig dan voor audiostreaming, omdat hierbij beeld en geluid worden verzonden. Voorbeelden van streamingdiensten zijn Netflix en Youtube. Bij deze diensten stream je films en series via een speciale app.
Bij audiostreaming daarentegen worden alleen audiogegevens verzonden. Hierdoor is minder bandbreedte nodig en de buffertijd is korter. Voorbeelden van streamingdiensten voor audio zijn Spotify, radio en podcasts.
Welke internetsnelheid heb je nodig?
Welke internetsnelheid heb je nodig om te kunnen streamen? Om te beginnen is een betrouwbare breedbandverbinding nodig als je video wilt streamen. Hieronder zie je minimale aanbevolen internetsnelheid die je nodig hebt voor streaming:
- 3 Mbps: Voor normale kwaliteit video en audio.
- 5 Mbps: Aanbevolen voor HD-kwaliteit.
- 25 Mbps: Als je 4K-content wilt streamen.
Het is beter om een hogere snelheid te kiezen dan wat minimaal nodig is. Haperingen zijn uiteraard nooit wenselijk. Ga je daarnaast je internetverbinding gebruiken voor andere activiteiten, zoals online gamen, dan moet je rekening houden met extra bandbreedte.
Zelf streamen kan ook
Het streamen van video vereist veel bandbreedte, dus je hebt een internetabonnement nodig met een snelheid dat dit aankan. Ook heb je de juiste apparatuur nodig: een computer of mobiel apparaat dat voldoet aan de eisen voor de streamingdienst die je gebruikt.
Bekende streamers hebben vaak een krachtige computer, zodat ze zonder problemen kunnen uitzenden en gamen. Veel mensen streamen al zonder dat ze het doorhebben, zoals videobellen met een familielid.
Streamingdiensten zijn populair
De laatste jaren zijn streamingdiensten steeds populairder geworden en hebben ze het downloaden overbodig gemaakt, met handige apps die gebruiksvriendelijk werken.
Bovendien is streamen perfect voor live gebeurtenissen zoals voetbalwedstrijden en Formule 1 kijken. Maar ook influencers gebruiken volop livestreams op social media.
Steeds vaker wordt streaming ingezet om content te bekijken. Denk aan streamen naar je tv vanaf een mobiel apparaat of televisie kijken via internet. Zelfs het streamen van games is in opkomst.
Hoewel streamingdiensten veel voordelen bieden, zijn er ook nadelen:
- De maandelijks kosten van deze abonnementen kunnen snel oplopen.
- Met zoveel content tot je beschikking kun je last krijgen van keuzestress.
- Een vlotte en stabiele internetverbinding is nodig, zeker hogere resoluties.
- Sommige content is alleen beschikbaar in bepaalde landen.
- Streamingdiensten veranderen regelmatig hun aanbod.
0 reacties op dit artikel