Wat is interactieve tv?

Interactieve tv verandert de manier waarop je televisie kijkt. Je bent dan niet meer gebonden aan het uitzendschema van de zenders. In plaats daarvan heb je de vrijheid om te kijken wat je wilt, wanneer je maar wilt.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Man gebruikt opties van interactieve tv

Hoe werkt interactieve tv?

Met interactieve tv mis je nooit meer iets en heb je volledige controle via je afstandsbediening, of een tv-app die je van je provider krijgt. Hiermee krijg je toegang tot een interactief menu op je televisiescherm. Het biedt je een manier van televisie kijken met een interactiviteit en keuzevrijheid die vroeger niet had.

Vanuit het menu kun je live digitale televisiekijken, programma's terugkijken, pauzeren en opnemen. Sommige providers bieden ook extra diensten aan, zoals Video on Demand en toegang tot streamingdiensten. Hier kies je films en series om te kijken wanneer jij dat wilt.

Wat heb je nodig voor interactieve tv?

Afstandsbediening voor interactieve tv
Van je provider krijg je een afstandsbediening die special gemaakt is voor interactieve tv

Je hebt een vaste internetverbinding en een televisietoestel nodig om interactieve tv te gebruiken. Je internetaansluiting kan via kabel, glasvezel of DSL lopen; dat maakt niet uit.

Moderne televisies hebben al een ingebouwde digitale ontvanger. Als dat niet het geval is, dan levert je provider een tv-ontvanger na het afsluiten van een internet en tv abonnement. Heb je meerderen tv's in huis? Zorg dan voor een ontvanger of CI+ module voor elk toestel.

Welke internetsnelheid heb je nodig?

We raden een downloadsnelheid van minimaal 25 Mbps aan, vooral als je op meerdere toestellen interactieve tv wilt kijken. Een enkele 4K-stream verbruikt namelijk al 25 Mbps.

Minimale internetsnelheid voor interactieve tv (voor 1 persoon):

 • Minimaal 4 Mbps voor SD-resolutie.
 • Minimaal 8 Mbps voor HD-resolutie.
 • Minimaal 25 Mbps voor 4K-resolutie.

Welke spullen heb je nodig?

 • Geschikte televisie: Zowel oude als moderne toestellen werken. Bij moderne tv's zit vaak al een ontvanger ingebouwd. Je hebt dan alleen een kaart van je provider nodig.
 • Digitale ontvanger: Bij een abonnement krijg je deze meegeleverd, inclusief alle benodigde kabels zoals SCART en HDMI om de ontvanger op je tv aan te sluiten.
 • Tv-app of afstandsbediening: Gebruik de meegeleverde afstandsbediening of de tv-app voor de bediening. Sommige providers bieden een tv-app aan, ideaal voor mobiele apparaten. Vanuit de app kun je zelfs naar je tv streamen.

Welke interactieve diensten zijn er?

 • Video on demand: Kies uit een wisselend aanbod van films en series, net zoals je dat doet met Netflix. Kijk op die manier wat je wilt en wanneer je wilt.
 • Tv-programma pauzeren: Druk op de pauzeknop van je afstandsbediening om een programma of zelfs een live-uitzending tijdelijk te pauzeren.
 • Tv-programma gemist: Blader door de zenders van je televisieabonnement en start gemiste programma's vanuit het menu met je afstandsbediening.
 • Tv-programma opnemen: Neem uitzendingen op om later te bekijken. Dit kan in de cloud of op een ontvanger met een harde schijf.
 • Tv-programma begin gemist: Als je te laat bent voor een programma, start het dan opnieuw met één druk op de knop, zolang de uitzending nog loopt.

Verschillen tussen de providers

Het aanbod van interactieve tv verschillen per provider. Sommige providers laten je live pauzeren, terwijl anderen opnemen in de cloud aanbieden. Ook de manier van je tv aansluiten verschilt. Bij glasvezelproviders gebruik je een netwerkkabel en bij kabelproviders een coaxkabel. Ke kunt overigens ook interactieve tv kijken zonder kabels.

Vergelijk alle tv-abonnementen via onze site om het pakket te vinden dat het beste bij je past. Zo krijg je ook meteen inzicht in de verschillende tarieven.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

acdevos2017@ziggo.nl

Leerzaam, binnenkort krijgen wij in onze gemeente glasvezel, hoe kan ik dan het beste tv gaan kijken?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi, ik heb een artikel geschreven hoe je televisiekijken via glasvezel werkt. Daar vind je alle informatie.

Ad

Als ik kijk bij het installatieschema van mediabox next van Ziggo zie ik dat ik zowel een coaxkabel als een internetkabel naar de box moet aanleggen. Dan toch maar Kpn daar volstaat een internetkabel.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend