Wat is interactieve tv?

Interactieve tv is een manier van televisie kijken, waarbij je niet langer afhankelijk bent van het uitzendschema van een zender. In plaats daarvan heb je de vrijheid om te kijken wat je wilt, en wanneer je maar wilt.

Man gebruikt opties van interactieve tv

Hoe werkt interactieve tv?

Met interactieve tv mis je nooit meer je favoriete programma's, omdat je volledige controle hebt via je afstandsbediening met toegang tot een interactief menu op je scherm. Het biedt je een manier van televisie kijken met een interactiviteit en keuzevrijheid die mensen vroeger niet hadden.

Vroeger moest je een tv-programma opnemen als je het later wilde terugkijken. Met de komst van digitaal televisiekijken en interactieve tv, bekijk je een programma later terug via het menu. Dit noemen we ook wel "on-demand". Je kunt dan eenvoudig door de gemiste programma’s heen bladeren en deze instarten wanneer jij dat wilt.

Naast programma's terugkijken kun je ook pauzeren en terugspoelen. Handig, voor als je bijvoorbeeld wordt gebeld tijdens een live voetbalwedstrijd. Je digitale ontvanger neemt het programma ondertussen op, zodat je het programma later weer kunt starten. Bijkomend voordeel: de volgende reclameblok kun je lekker doorspoelen.

Sommige providers bieden ook extra diensten aan, zoals Video on Demand en toegang tot streamingdiensten, waar je films en series kunt streamen wanneer jij dat wilt.

Wat heb je nodig voor interactieve tv?

Afstandsbediening voor interactieve tv
Van je provider krijg je een afstandsbediening die geschikt is voor interactieve tv

Interactieve televisie kun je vrijwel op iedere tv gebruiken, welk merk of model je ook hebt staan. Houd er wel rekening mee dat je meestal een digitale ontvanger nodig hebt in de vorm van een extra kastje. Je hebt verder een vaste internetverbinding via kabel, glasvezel of DSL nodig. We raden een downloadsnelheid van minimaal 25 Mbps aan, vooral als je op meerdere toestellen tegelijk interactieve tv wilt kijken.

Bij je abonnement krijg je een afstandsbediening meegeleverd, inclusief alle benodigde kabels zoals SCART en HDMI om de ontvanger op je tv aan te sluiten.

Moderne televisies hebben een ingebouwde digitale ontvanger, wat vooral handig is bij kabeltelevisie via coax. Heb je meerdere tv's in je huis, zorg dan voor een ontvanger of CI+ module voor elk toestel. Tegenwoordig gebruiken steeds meer providers mediaspelers en tv-apps zodat je via je internetverbinding kunt kijken. Dat maakt het gelijk een stuk makkelijker om draadloos te kijken.

Verschil in aanbod

De meeste aanbieders bieden interactieve tv, maar de opties verschillen per provider. Sommige laten je live pauzeren, terwijl andere opnemen in de cloud aanbieden. Soms ontvang je een losse tv-ontvanger en bij de ander een mediaspeler en een tv-app.

Ook de prijzen voor interactieve tv verschillen sterk tussen providers. Via onze site kun je alle tv-abonnementen vergelijken zodat je het pakket kunt vinden dat het beste bij je past. Zo krijg je ook goed inzicht in de verschillende tarieven en opties.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

acdevos2017@ziggo.nl

Leerzaam, binnenkort krijgen wij in onze gemeente glasvezel, hoe kan ik dan het beste tv gaan kijken?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi, ik heb een artikel geschreven hoe je televisiekijken via glasvezel werkt. Daar vind je alle informatie.

Ad

Als ik kijk bij het installatieschema van mediabox next van Ziggo zie ik dat ik zowel een coaxkabel als een internetkabel naar de box moet aanleggen. Dan toch maar Kpn daar volstaat een internetkabel.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend