Wat is interactieve tv?

Interactieve tv is een nieuwe manier van televisie kijken, waarbij je niet langer afhankelijk bent van het uitzendschema van de zenders. In plaats daarvan kun je met interactieve tv alle programma’s kijken die jij wilt, en wanneer je maar wilt.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Man gebruikt opties van interactieve tv

Wanneer je interactieve tv in huis hebt, hoef je praktisch nooit meer iets te missen. Je bepaalt volledig zelf wat je wilt kijken. Verder ben niet langer gebonden bent aan de tijden waarop programma’s live worden uitgezonden.

Het biedt je een manier van digitale televisie kijken met een interactiviteit en keuzevrijheid die vroeger niet had.

Bekijk een programma van gisteren terug, of besluit een film of serie on demand kijken. Met de komst van interactieve tv heb je zelf de controle via je afstandsbediening.

Wat heb je nodig voor interactieve tv?

Afstandsbediening voor interactieve tv
Van je provider krijg je een afstandsbediening die special gemaakt is voor interactieve tv

Voor het gebruik van interactieve tv heb je vaste internetverbinding en een televisietoestel nodig. Het maakt niet uit of je een internetaansluiting hebt via kabel, glasvezel of DSL.

Verder zijn moderne televisies geschikt met een ingebouwde digitale ontvanger. Maar je kunt ook de tv-ontvanger van je provider gebruiken. Die krijg je opgestuurd na het afsluiten van een internet en tv abonnement.

Heb je meerdere tv-toestellen in huis? Houd er dan rekening mee dat je elke toestel een ontvanger of CI+ module nodig heeft.

We raden een downloadsnelheid aan van minimaal 25 Mbps. Zeker wanneer je op meerdere toestellen gebruik wilt maken van interactieve tv. Een enkele 4K-stream gebruikt al 25 Mbps aan bandbreedte.

Minimale internetsnelheid voor interactieve tv (voor 1 persoon):

 • Minimaal 4 Mbps voor SD-resolutie.
 • Minimaal 8 Mbps voor HD-resolutie.
 • Minimaal 25 Mbps voor 4K-resolutie.

Apparatuur voor interactieve tv:

 • Geschikte televisie: Zelfs ouder toestellen zijn geschikt. Bij moderne televisies van de afgelopen jaren zit de ontvanger er zelf al ingebouwd. Dan heb je alleen nog maar een kaart nodig van je provider die je in de televisie steekt.
 • Digitale ontvanger: Heb je een abonnement met interactieve tv, dan krijg je de ontvanger meegeleverd van de provider. Hier zitten alle kabels bij: De SCART en HDMI-kabel voor de aansluiting op je televisie. En een netwerkkabel voor de aansluiting van je modem naar je ontvanger.
 • Tv-app of afstandsbediening: Voor de bediening gebruik je de meegeleverd afstandsbediening, of de tv-app. Niet elke provider heeft een tv-app. Handig voor mobiele apparaten. Vanuit de app stream je zelfs naar je televisie.

Welke interactieve diensten zijn er?

 • Video on demand: Hier kies je uit wisselende titels, net zoals het werkt met Netflix. Dus een film of serie bekijken op het moment dat het jou uitkomt.
 • Tv-programma pauzeren: Met de pauzeknop van je afstandsbediening kun je een programma tijdelijk onderbreken. Dat kan ook met live-uitzendingen.
 • Tv-programma gemist: Zenders die in je pakket zitten zijn beschikbaar om terug te kijken. Heb je een programma gevonden dat je wilt kijken, dan kun je deze starten vanuit het menu met je afstandsbediening.
 • Tv-programma opnemen: Neem een uitzending op om later terug te kijken. Opnemen doe je in de cloud, of op een ontvanger met harde schijf.
 • Tv-programma begin gemist: Start een programma helemaal opnieuw vanaf het begin. Ben je wat later begonnen met kijken, dan kun je met een druk op de knop vanaf start beginnen, zolang het programma nog bezig is.

Verschillen tussen de providers

Het aanbod van providers van interactieve tv is zeker niet overal hetzelfde. Niet alleen het zenderaanbod is overal anders, maar ook de interactieve functies. De ene provider heeft live pauzeren, en bij de ander neem je programma's op in de cloud.

Ook je tv aansluiten werkt met kabelproviders anders dan met glasvezelproviders. Je tv aansluiten via glasvezel gaat namelijk met een netwerkkabel. De meeste mensen hebben alleen een coaxkabel naar de woning, maar daar zijn genoeg oplossingen voor.

Om een geschikt pakket te vinden, vergelijk je het beste de aanbieders van tv-abonnementen met elkaar. Zo controleer je ook meteen alle verschillende tarieven.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

acdevos2017@ziggo.nl

Leerzaam, binnenkort krijgen wij in onze gemeente glasvezel, hoe kan ik dan het beste tv gaan kijken?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi, ik heb een artikel geschreven hoe je televisiekijken via glasvezel werkt. Daar vind je alle informatie.

Ad

Als ik kijk bij het installatieschema van mediabox next van Ziggo zie ik dat ik zowel een coaxkabel als een internetkabel naar de box moet aanleggen. Dan toch maar Kpn daar volstaat een internetkabel.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend