Stappenplan voor het aansluiten van je televisie

Je hebt een tv-abonnement en je wilt je televisie aansluiten, dat is niet altijd voor iedereen eenvoudig. Vaak kamp je met een wirwar aan apparaten, kabels en aansluitingen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je het beste je televisie aansluit.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

De belangrijkste aansluitingen op een televisie

1. Tv-ontvanger aansluiten op je televisie

Met de juiste uitleg is het niet ingewikkeld om je tv correct aan te sluiten. De stappen die je moet volgen hangen vooral af van alle kabels en apparatuur.

De decoder (digitale tv-ontvanger) maakt gebruik van wifi of van een coax- of netwerkkabel om het televisiesignaal te ontvangen. Je verbindt de decoder met een HDMI-kabel op je televisie.

Decoder aansluiten

Onderneem de volgende stappen om de decoder op je tv aan te sluiten:

 1. Je decoder moet eerst het televisiesignaal ontvangen. Heb je kabeltelevisie, dan verbind je de coaxkabel met de wandcontactdoos en je decoder. Heb je internettelevisie (IPTV) via DSL of tv via glasvezel, dan sluit je de decoder met een netwerkkabel direct op het modem aan.
 2. Sluit nu de decoder op je televisie aan met een HDMI-kabel.
hdmi-kabel
Gebruik een hdmi-kabel om de tv-ontvanger met je televisie te verbinden

CI+ module installeren

Je kabelprovider kan ook werken met een CI+ module (ook wel CAM-module) om je televisie aan te sluiten. Dat is een apparaat met een smartcard waarmee je zonder decoder televisie kan kijken. Ga hiervoor als volgt te werk.

 1. Sluit de coaxkabel aan tussen de wandcontactdoos en je televisie.
 2. Plaats de smartcard in de gleuf van de CI+ module op de decoder.
 3. Steek de CI+ module in de zijkant of achterkant van je televisie.Ga hiervoor als volgt te werk

Draadloze verbindingsset aansluiten

Een draadloze verbindingsset gebruikt adapters die je het stopcontact aansluit. Via het stroomnet verbind je zo de televisie met de decoder.

Met deze oplossing kun je draadloos tv-kijken via het stroomnet. Handig voor plekken in huis zonder netwerkbekabeling.

Om je tv aan te sluiten met een draadloze verbindingsset, volg deze stappen:

 1. Sluit een adapter van de verbindingsset aan op een stopcontact dicht bij het modem.
 2. Verbind nu de adapter met een netwerkkabel op het modem van de provider.
 3. Sluit de tweede adapter aan in het stopcontact dicht bij je televisie.
 4. Verbind nu de tweede adapter met een netwerkkabel aan je tv-ontvanger.
 5. Sluit nu je televisie met een HDMI-kabel aan op je tv-ontvanger.

2. Hoe kan je meerdere tv’s aansluiten?

Wil je ook digitale-tv in de slaapkamer of op zolder kunnen ontvangen? Een extra televisie aansluiten kan dan met een kabel of draadloos.

Let op de volgende punten bij het aansluiten van meerdere televisies in huis:

 • Limiet op maximaal aantal televisies: Hoeveel tv's je kunt aansluiten in huis verschilt per provider, maar ook de techniek van je internetaansluiting. Met coax is er bijvoorbeeld een limiet om zo het netwerk niet teveel te belasten.
 • Voldoende internetsnelheid. Digitaal tv kijken op meerdere televisies kost bandbreedte. Dat betekent dat je genoeg internetsnelheid nodig hebt. Met glasvezel heb je altijd voldoende snelheid in huis voor extra tv's. Je internetabonnement speelt dus een rol.
 • Extra kosten. Een tweede ontvanger is niet kosteloos. Je betaalt dan een bedrag per maand extra. Tenzij je een tv-app gebruikt van je provider. Die installeer je op je smart-tv, tablet of telefoon. Dan heb je geen decoder meer nodig.
 • Draadloos of bekabeld. Een extra tv aansluiten gaat via een coax- of netwerkkabel. Die verbind je met een CI+ Module of decoder aan je televisie. Met een draadloze verbindingsset stuur je via het stroomnetwerk het tv-signaal door. Draadloos tv kijken kan ook via streamen naar je tv.

3. Overige apparaten aansluiten

De decoder en CI+ module zijn bedoeld voor regulier tv-kijken. Overige apparaten zoals spelcomputers en blu-ray spelers werken altijd met een HDMI-kabel.

Als je een geluidsinstallatie met je tv wilt verbinden, dan kan dit via een optische kabel, HDMI of aux 3,5 mm audio jack.

Tv aansluiten op je netwerk

Een televisie op internet aansluiten is tegenwoordig populair voor extra content en entertainment. Veel televisies hebben een wifi of een netwerkaansluiting. Buiten internet om kan het bruikbaar zijn om verbonden te zijn met je netwerk. Bijvoorbeeld om een NAS aan te sluiten, zodat je media van je NAS kan streamen.

Hoe sluit je een televisie aan op je netwerk? Er zijn twee mogelijkheden:

 • Wifi: Steeds meer tv’s hebben wifi-ondersteuning. Via de netwerkconfiguratie van je tv kun je het netwerk kiezen, en het wachtwoord invoeren. Kijk eventueel in de handleiding van je televisie als je deze functie niet kunt vinden.
 • Netwerkkabel: Een netwerkkabel geeft nog altijd de snelste en meeste stabiele verbinding. Niet iedereen heeft een geschikt kabelnetwerk thuis, dit is wel een vereiste. Een netwerkkabel steek je direct in de netwerkpoort van je toestel.

Slecht beeld? Check je kabels

Allereerst heb je natuurlijk te maken met de kwaliteit van het signaal dat wordt doorgegeven. Als dit signaal van je provider slecht is, dan kun je weinig zelf doen. Check altijd eerst bij je provider of er een storing is.

Oplossingen voor een optimale beeldresolutie op je toestel:

 • Bekabeling van hoofdaansluiting naar de decoder: De kabel loopt vanaf de meterkast naar de Tv-aansluiting. Als deze kabel of aansluitingen beschadigd zijn, dan kun je deze laten vervangen. Sluit je tv direct aan op de hoofdaansluiting om beschadigingen uit te sluiten.
 • Bekabeling van decoder naar TV: De bekabeling vanaf de decoder naar je televisie bepaalt ook de kwaliteit van het beeld. In de eerste plaats raden we een HDMI 2.0 kabel of hoger aan. Deze kabels kunnen hoge resoluties aan.
 • Stoorzenders nakijken: Heb je signaalproblemen zoals haperend beeld, dan kan je last hebben van stoorzenders in de buurt. Een televisie met een coax-kabel of antenne kunnen last hebben van andere elektrische apparaten. Zet deze apparaten verder weg, en zorg voor hoge kwaliteit coaxkabels.

Heb je alles goed aangesloten en is je beeld nog steeds slecht? Misschien heb je een HDMI-kabel die meer dan twee jaar oud is. Vervang dan deze HDMI-kabel met een nieuwe.

Oude kabels kunnen beschadigd zijn, en ondersteunen niet altijd de nieuwste videostandaarden, zoals 4K. Oudere kabels kunnen de extra bandbreedte van de hogere resolutie namelijk niet verwerken.

Bel de klantenservice voor hulp bij het aansluiten

Heb je een abonnement met internet en televisie, dan zit er een handleiding in je pakket. Kom je er met de handleiding of ons stappenplan er toch niet uit? Dan is het vaak sneller om even met de klantenservice van je provider te bellen, dan om eindeloos op internet te zoeken waar het probleem zit.

Succes met aansluiten van je televisie!

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Dodel

Hallo, ik heb alles gecheckt en gedaan maar het werkt hier nog steeds niet helemaal.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Dodel, neem even contact met ons op, dan kunnen we je misschien verder helpen met het aansluiten. Je kunt ook je eigen provider bellen voor hulp met de installatie. Hoor het!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend