Hoe kun je tv kijken via internet?

Met tv kijken via internet bepaal je zelf waar en wanneer je naar tv-programma's kijkt. Naast on-demand kan je ook live-tv kijken via internet. We leggen je graag uit waar je jouw favoriete televisieprogramma’s online kunt zien.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Tv-apps op een computer

Een groot voordeel van tv kijken via internet is dat je niet langer gebonden bent aan een vaste plek. Op een tv, laptop, telefoon of tablet kun je via een internetverbinding (netwerkkabel of via wifi) televisie kijken waar je maar wilt.

Tv kijken via internet kan op verschillende manieren:

 • Via de webbrowser: Via de internetbrowser surf je naar de website's van tv-aanbieders. Hier kun je televisieprogramma's, series of films streamen. Een voorbeeld is de website van NPO Start, waar je gratis alle NPO-zenders kunt bekijken.
 • Tv-app van je provider: Veel providers bieden tv-apps die je kan installeren op je smart-tv of mobiele apparaat. KPN, maar ook Ziggo, Caiway, Youfone, Delta, Online.nl en T-Mobile hebben een tv-app. Heb je geen smart-tv, dan kun je die smart maken met een mediaspeler zoals, Google Chromecast of Apple-tv.
 • Streamingdiensten: Naast de gewone tv-zenders via je provider, kun je ook terecht bij speciale online platformen: streamingdiensten. Voorbeelden zijn NLZiet en Canal digitaal via IPTV. Voor een vast bedrag per maand ontvang je daarmee vele zenders.

Live-tv en on-demand

Met streamingdiensten bekijk je films en series on-demand (zelf een video starten). Tv-apps werken met on-demand én digitale live-tv. Een voordeel is dat je zelf de keuze houdt om live naar televisieprogramma's, sport of belangrijke gebeurtenissen te kijken.

Er zijn twee manieren van online tv-kijken:

 • Live-tv via internet: Een groot voordeel van live tv kijken via internet is dat je niet langer gebonden bent aan een vaste plek in je woning. Want op elke computer of mobiele toestel met een goed werkend internetabonnement kijk je dan live televisie.
 • On-demand via internet: Een groot nadeel van lineaire tv, is dat je rekening moet houden met vaste tijdstippen. Met on-demand tv bepaal je zelf wanneer je een televisieprogramma wilt bekijken.

Bij welke aanbieders kun je online tv-kijken?

Er zijn zowel gratis als betaalde mogelijkheden om via internet televisie te kijken. De grote Nederlandse televisiezenders hebben allemaal een eigen online platform waar programma’s te zien zijn.

Ook zijn er apps die tv-programma’s van alle zenders op één plek aanbieden. Hieronder bespreken we per mediabedrijf wat er aangeboden wordt met daarbij de kosten.

Beste keuze

NLZIET

NLZIET is een samenwerking van NPO, RTL en KIJK. De app biedt televisie via internet met meer dan 38+ televisiezenders. Het is de meest populaire tv-app in Nederland vanwege het aanbod en de scherpe prijs.

Prijs per maand: € 8,95

Grootste aanbod on-demand terugkijken

Kijk live of terug op je tv, telefoon, tablet of laptop.

Zeer gebruiksvriendelijk app

Maandelijks opzegbaar.

Geen ESPN, ESPN2 en ESPN3.

NLZIET logo
Meeste zenders

Canal Digitaal

Canal Digitaal biedt televisie via vele providers, maar ze bieden ook zelf een losse betaalde tv-app met meer dan 60 zenders. Uniek is dat je live Nederlands voetbal kan kijken via een internetverbinding.

Prijs per maand: € 14,95

Toegang tot 78 zenders incl. ESPN, ESPN2 en ESPN3.

De eerste week kun je gratis kijken.

Kijk live of terug op je tv, telefoon, tablet of laptop.

Maandelijks opzegbaar bij een abonnement.

Prijzig als je geen sport wilt zien.

Canal digitaal logo

NPO Start

Bij NPO Start kijk je alle programma’s van NPO 1, 2 en 3, NPO Zappelin en NPO Nieuws en politiek, gratis via internet. Ook zijn er livestreams van elke zender. Daarnaast is er een abonnement: NPO Start Plus voor € 2,95 per maand. Daarmee stream je programma’s in de hoogste kwaliteit en zonder reclame.

Prijs per maand: € 2,95 (of gratis met reclames)

Gratis live-streams en on-demand.

Tv-kijken via internet, tv-app, Chromecast en Apple-tv.

De gratis dienst heeft een lage resolutie.

NPO Start logo

RTL XL

De tv-app van RTL XL heeft meerdere abonnementsvormen waar je programma’s streamt van de zenders: RTL 4, 5, 7 en 8. RTL-zenders zijn ook te zien met een abonnement via Videoland.

Prijs per maand: 4,99 (of € 3,99 zonder tv-app)

Selectie programma's gratis terugkijken.

Streamen via internet, tv-app, of Chromecast.

Van sommige programma's zijn alleen fragmenten terug te zien.

Rtl xl logo

KIJK

KIJK is een gratis platform met de tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Daarnaast stream je content van LINDA, Stuk TV en Gierige Gasten.

Groot aanbod met tv-zenders van Talpa.

Streamen via internet, tv-app of Chromecast.

Niet alle programma's zijn terug te vinden.

Veel hinderlijke reclames

Kijk logo

Voordelen van online-tv kijken

 • Geen abonnement nodig: Je hebt geen abonnement nodig voor de kanalen van NPO, of een selectie programma's van RTL. Wil je meer kanalen met ook buitenlandse zenders, neem dan een internet en tv-abonnement.
 • Op meerdere schermen kijken: Het tv-signaal wordt via internet verzonden, daardoor stream je programma's eenvoudig op meerdere schermen.
 • Draadloos tv kijken via wifi: Het mag duidelijk zijn dat je geen kabel nodig hebt met televisie kijken via wifi of mobiel internet. Kabelloos televisiekijken brengt veel voordelen met zich mee.
 • Geen tv-ontvanger nodig: Kijk je via de internetverbinding, dan heb je geen tv-ontvanger meer nodig.
 • On-demand tv kijken. Een voordeel van online-tv zijn de interactieve mogelijkheden. Zet programma's op pauze of start een aflevering naar keuze, net zoals bij interactieve-tv.
 • Tv kijken in het buitenland. Met mobiel internet (4G/5G) ben je niet meer gebonden aan een vaste plek. Met tv via internet volg je zelfs een live voetbalwedstrijd in de auto onderweg naar Spanje. Om maar iets te noemen.
 • Groot aanbod: Je hebt meer keuze dan met reguliere-tv, dankzij de vele apps met een groot aantal zenders en programma's die je kunt bekijken.
 • Geen reclames meer: Elke keer onderbroken worden door reclames verpest je kijkervaring. Online tv-diensten zijn gelukkig meestal zonder reclames.

Veel voordelen dus, maar toch zijn er wel wat nadelen te noemen. Een decoder kan best prettig kijken met een speciale afstandsbediening erbij. Je hebt dan sneller toegang tot interactieve opties. Die vlotte gebruiksvriendelijkheid kun je best wel eens missen.

Programma's opnemen werkt niet in met elke tv-app, tenzij je in de cloud kunt opnemen. Vaak is dat niet ook nodig is, want je kunt ook een programma vaak nog een jaar terugkijken.

Je hebt verder altijd een apparaat nodig die een tv-app ondersteunt. Het kan zijn de een specifieke tv-dienst niet meer werkt op oudere toestellen en mediaspelers.

Op verschillende fora worden andere punten ook wel genoemd: Geen teletekst, ondertiteling voor slechthorenden werkt niet op elk apparaat, geen Dolby 5.1 geluid, programma's terugkijken bij minder zenders, geen radiozenders. Dit gaat specifiek over de tv-app van KPN, maar het is dus goed om alle opties goed te vergelijken per aanbieder.

Wat tips van onze kant

 • Let op je databundel via mobiel internet, streaming verbruikt aardig wat MB's. Gebruik liever wifi om data te besparen. Tenzij je een onbeperkt internetabonnement hebt natuurlijk, zonder limiet.
 • Bij de meeste tv-aanbieders kun je een proefabonnement afsluiten voor 14 dagen.
 • Kijk uit met IPTV-aanbieders, de meeste zijn namelijk illegaal.
 • Let op met het zoeken naar "tv kijken via internet" in zoekmachines, er zijn veel onveilige programma's in omloop.
 • Veel apps gebruiken standaard een lagere resolutie om data te besparen. Wil je de beste beeldkwaliteit, wijzig dan je instellingen.
 • Controleer of je toestel of mediaspeler geschikt is voor internet-tv, bij KPN werkt bijvoorbeeld de TV-app alleen met tv's van Samsung en LG die niet ouder zijn dan 2017.

Geef een reactie

5 reacties op dit artikel

Niek Rijs

Dag Marnix, goed artikel. Dat heeft mij geholpen. Online tv kijken via NLziet, dat is toch zonder die hinderlijke reclames? Grtz, Niek
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Niek, dat klopt helemaal. NLZiet heeft geen reclames. Al zijn er uitzonderingen - volgens NLZiet zelf - vanwege uitzendrechten. Het kan dan gaan om een losse aflevering met bepaalde rechten.

Ronald

Dat klopt het echt dat de kpn tv app niet werk met een tv ouder dan 2017?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Ronald, Deze informatie klopt, ik heb naar aanleiding van je reactie een link in de tekst toegevoegd naar de site van KPN. Hier vind je extra informatie over de comptabiliteit van de tv-app. Het gaat specifiek over de merken Samsung en LG. De app werkt ook met Android TV OS, maar alleen met versie 5.0 of hoger.

Maas

Mensen met een hersenziekte kunnen de draad niet meer oppakken na de reclame en stoppen met kijken. Het heeft mij verbaasd bij mijn vader maar ik merk dat ik ook niet graag meer kijk.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Maas, dat kan ik me goed voorstellen. Bij online televisiekijken via een abonnement zijn er gelukkig geen reclames. Dat zal dan een prettigere kijkervaring voor je zijn. Succes!

ruud

Wij zijn lid van KPN en ik zou graag op mijn laptop willen kijken, hoe doe je dat?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Ruud, als klant van KPN kijk je online tv op je laptop via deze website van KPN: https://tv.kpn.com/. Succes!

Carel blazer

Bedankt, keuzes zijn duidelijk, vraag: hoe kan uitzoeken of mijn tv de smart functie heeft? De gebruiksaanwijzing is daar duidelijk in, nu gebruik ik satelliet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Carel, een smart-tv heeft een ingebouwde mediaspeler waar je extra apps op kunt downloaden. Op je afstandsbediening staat dan een knop naar het menu met deze apps. Kijk ten slotte of je de televisie kunt verbinden met internet (netwerkinstellingen in het menu), dan is het een smart-tv! Lees meer in ons artikel over smart-tv's. Succes!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend