KPN stopt met koper: wat betekent dit voor jou?

KPN gaat geleidelijk stoppen met het aanbieden van DSL internet. Dit betekent dat miljoenen Nederlanders op termijn overstappen op kabel of glasvezel. Wat zijn de plannen van KPN precies, en wat betekent dit als klant?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

DSL koper naar glasvezel

Waarom stopt KPN met DSL?

KPN wil al haar koperlijnen op termijn vervangen door glasvezel. DSL maakt gebruik van de koperlijnen van KPN voor het internetsignaal. Doordat KPN stopt met onderhoud aan het kopernetwerk, wordt DSL steeds onbetrouwbaarder.

Bovendien biedt glasvezel veel hogere snelheden dan DSL. Internet via DSL kan maximaal 200 Mbps halen, maar bij glasvezel is dat 1 Gbps. Glasvezel is ook minder gevoelig voor storingen dan DSL en het is duurzamer.

De aanleg van glasvezel is in de straat
Koper zal overal worden vervangen door glasvezel.

KPN schakelt over naar glasvezel omdat het veel sneller is en toekomstbestendiger. Het onderhouden van twee netwerken is te duur en niet duurzaam.

Babak Fouladi van KPN over de omzetting van koper naar glasvezel: “Om als samenleving de vruchten te kunnen plukken van de digitalisering hebben we glasvezel nodig, de toekomstvaste technologie voor het vaste netwerk. Daarom leggen we als bedrijf op grote schaal glasvezel aan en zullen we in gebieden waar glasvezel en koper ligt op termijn dit laatste netwerk uitzetten.”

Van koper naar glasvezel

De overgang naar glasvezel is het einde van een tijdperk in de geschiedenis van het internet. Nederland werd eind jaren 80 voor het eerst aangesloten op het internet. Bijna 30 jaar lang was inbellen via een analoge telefoonlijn de manier om online te gaan.

Denk terug aan de kenmerkende pieptonen van jouw modem. Het was een tijd van geduld, wachten totdat websites eindelijk klaar waren met laden. Toen was de snelheid 56 kilobit per seconde, een verschil met de 1 gigabit per seconde die glasvezel nu biedt.

De opkomst van ADSL eind jaren 90 maakte breedbandinternet mogelijk, en inbellen werd daarmee overbodig. In 2021 is het laatste inbelnummer door KPN stopgezet. Door de snelle groei van het glasvezelnetwerk werd ook het einde van DSL (ADSL en VDSL) aangekondigd.

In 2022 waren er meer internetabonnementen op glasvezel dan op koper. Een belangrijke verschuiving in de voorkeur voor glasvezeltechnologie. Het einde van koper is in zicht.

Wanneer stopt KPN met DSL?

Sinds 2022 is KPN gefaseerd DSL aan het afsluiten in gebieden waar al glasvezel ligt. Het streven is om 80% van de huishoudens in 2026 van glasvezel te voorzien.

Per jaar schakelt KPN ongeveer 500.000 huishoudens over van DSL naar glasvezel. KPN informeert klanten ruim van tevoren wanneer het DSL-signaal op hun adres wordt stopgezet. Je hebt dus genoeg tijd om over te stappen naar glasvezel.

In gebieden met twee netwerken van KPN is bijna iedereen al overgestapt van koper naar glasvezel. Als glasvezel nog niet beschikbaar is in jouw omgeving, dan blijft het kopernetwerk gewoon in gebruik.

Wat moet je doen als DSL verdwijnt?

KPN wil goed met hun klanten goed informeren voordat ze van oud internet naar glasvezel gaan. Ze sturen brieven en als je niet antwoordt, komt er iemand langs. Als je glasvezel niet wil en niets zegt, dan stoppen ze je oude internet definitief.

Je hebt twee opties als KPN stopt met DSL op jouw adres:

  • Als klant van KPN kun je kosteloos overstappen naar glasvezel.
  • Je kunt overstappen naar glasvezel van een andere provider.
  • Overstappen naar internet via de kabel van Ziggo.

Het is verstandig om alvast glasvezelproviders te vergelijken voordat je glasvezelaansluiting is aangelegd. Zo kun je op tijd overstappen naar de beste deal. Let daarbij goed op de internetsnelheid en de kosten.

Ben je al klant bij KPN? Dan zullen ze je benaderen met een aanbod om over te stappen naar KPN-glasvezel. Dit proces is eenvoudig en naadloos, maar niet altijd de goedkoopste optie. Vergelijk daarom de meerdere aanbieders die internetabonnementen over het glasvezelnetwerk van KPN aanbieden.

Waarom is glasvezel een goede keuze?

Glasvezel biedt tot tien keer hogere snelheden en minder storingen dan DSL, daarom raden we de overstap zeker aan. De afstand tot de centrale is bepalend voor de kwaliteit van je internetverbinding bij DSL. Je internet wordt langzamer als je verder weg woont. Bij een glasvezelverbinding maakt de afstand niet uit.

Vooral als je al klant bent van KPN, want dan gaat de switch automatisch. Je hoeft niet per se een glasvezelaansluiting te nemen, maar we adviseren je wel om in ieder geval toestemming te geven voor het aanleggen van glasvezel.

Het is nog altijd aan jou of je internet neemt via de kabel of glasvezel. Maar met een aansluiting op glas heb je in ieder geval altijd nog een keuze.

Is glasvezel duurder dan DSL?

De kosten van glasvezel kunnen verwarrend zijn, want het kan het in veel gevallen duurder zijn. Dit is vooral het geval als je internet afsluit via een andere aanbieder dan de netwerkbeheerder.

Bij glasvezel moeten aanbieders de lijn en apparatuur huren, wat de kosten verhoogd. Wanneer je glasvezel afneemt van de aanlegger van het netwerk, dan zijn de prijzen vergelijkbaar zijn met die van DSL.

Bedenk wel dat glasvezel veel stabieler en sneller is dan DSL, en het gebruikt minder energie. Er staat dus wel wat tegenover.

Extra links voor meer info

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel