Wat is een ADSL-internetaansluiting?

ADSL is een standaard die zorgt voor breedbandinternet over de telefoonlijn van koper. De afkorting staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, wat vooral betekent dat de uploadsnelheid lager is dan de downloadsnelheid.

ADSL internetaansluiting in huis

Wat is ADSL?

Als je oud genoeg bent, herinner je je vast nog wel het inbellen om online te gaan. Met alle piepjes die uit je modem kwamen totdat je een internetverbinding had. Dit kwam doordat het analoge spraaksignaal en het internetsignaal over dezelfde kabel gingen zonder splitsing. Was er iemand in huis aan het bellen, dan kon je niet op internet, en andersom.

Hier kwam met de komst van ADSL een einde aan, omdat een splitter zorgde voor twee verbindingen naast elkaar: één voor het bellen en de andere voor het internetten. Met een ADSL-verbinding kon je dus voor het eerst tegelijkertijd telefoneren en internetten via dezelfde aansluiting.

Een ander groot voordeel was de doorlopende internetverbinding voor een vast bedrag per maand. Je hoefde niet meer per minuut af te rekenen op basis van telefoontikken, want met ADSL kon je onbeperkt internetten, en dat ook nog eens met meer bandbreedte.

Voor veel mensen was dit een verademing: geen gepeperde telefoonrekeningen meer of je moeder die klaagde over het bezet houden van de telefoonlijn.

Hoe werkt internet via ADSL?

ADSL is een variant van de DSL-techniek, waarbij de letter "A" staat voor asymmetrisch, wat betekent dat de download- en uploadsnelheid niet gelijk zijn aan elkaar. De downloadsnelheid is bewust vele malen hoger, omdat mensen nu eenmaal veel meer downloaden dan uploaden.

DSL werkt door een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn te zenden. Dit signaal wordt opgepikt door het modem, dat het vervolgens omzet in een bruikbare internetverbinding voor al je apparaten in huis. Koper verliest zijn geleidingskracht over afstand: hoe langer de kabel, hoe meer je last krijgt van snelheidsverlies.

In de wijkcentrale staat een apparaat waar alle ADSL-verbindingen uit de buurt samenkomen. Van daaruit worden alle internetsignalen doorgestuurd naar het hoofdnetwerk van de internetprovider.

ADSL-splitter

ADSL kan internet en bellen gescheiden houden in één kabel. Dat werkt met een splitter die je direct aansluit op het ISRA-punt. Dit punt bevindt zich meestal in de meterkast. Hier komt de koperen kabel je woning binnen.

De splitter verdeelt de lijn in twee aparte banden: één voor de internetverbinding en de andere voor telefonie. Hiermee wordt de interferentie tussen telefonie en internet verminderd. De splitter heeft twee poorten: één voor het telefoontoestel en de andere voor de ADSL-modem.

adsl splitter
Een splitter houdt de verschillende frequenties van bellen en internet uit elkaar.

De opkomst van ADSL in Nederland

ADSL werd in de jaren 80 in Amerika ontwikkeld om videobeelden over te brengen via de telefoonlijn, zodat bedrijven niet alleen spraak, maar ook beelden konden verzenden.

In de jaren 90 werden snelle internetverbindingen mogelijk via de bestaande telefoonlijn. Met snelheden tot 2 Mbps was dit een enorme sprong voorwaarts vergeleken met de trage inbelverbindingen.

KPN bracht samen met andere internetaanbieders ADSL op de markt als concurrent. Dit zorgde uiteindelijk voor betere internetprijzen en snelheden voor de consument. ADSL was als breedbandconcurrent erg welkom, want kabelinternet was ondertussen overvol geraakt.

Wanneer stopt ADSL?

Het kopernetwerk is inmiddels sterk verouderd, zeker vergeleken met glasvezel, dat veel sneller, stabieler en energiezuiniger is dan DSL. KPN is daarom begonnen met het uitfaseren van het kopernetwerk in regio's waar glasvezel beschikbaar is. In 2030 zal het volledige kopernetwerk zijn omgezet in glasvezel.

Wil je weten of glasvezel al beschikbaar is in jouw buurt? Voer dan onze glasvezel postcodecheck uit om te controleren of je al bent aangesloten.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend