KPN glasvezel

KPN is één van de pioniers op het gebied van glasvezel. KPN Netwerk legt het glasvezelnetwerk aan en KPN zorgt voor de abonnementen. KPN wil jaarlijks 500.000 extra huishoudens aansluiten op glasvezel. Inmiddels zijn meer dan 3 miljoen huishoudens aangesloten.

KPN glasvezel is een razendsnelle internetverbinding, waardoor je zonder haperingen kunt streamen, gamen en werken. Bovendien biedt een glasvezelabonnement van KPN ook interactieve televisie en telefonie aan, waardoor je alles in één pakket kunt afnemen.

Glasvezel van kpn

KPN glasvezel check: is het bij jou beschikbaar?

Via onze glasvezelcheck controleer je eenvoudig of glasvezel van KPN al op je adres beschikbaar is. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode en huisnummer in te vullen. Als glasvezel op je adres beschikbaar is, dan kun je direct een abonnement afsluiten.

Is glasvezel bij jou nog niet beschikbaar? Je kunt een abonnement pas afsluiten als je wijk is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Zo niet, dan moet je wachten tot glasvezel in je wijk wordt aangelegd. Als je wijk aan de beurt is, dan krijg je dit maanden van tevoren te horen.

Wat kost glasvezel bij KPN?

Glasvezel kost bij KPN hetzelfde als standaard internet via DSL. Het kan duurder zijn bij een provider die geen eigenaar is van het netwerk.

De kosten voor glasvezel bij KPN beginnen bij € 42,50 per maand. Hoeveel je onder de eindstreep kwijt bent, hangt af van de gewenste internetsnelheid en of je ook televisie/bellen nodig hebt.

KPN biedt verschillende glasvezelpakketten met en zonder bellen of televisie. Deze pakketten zijn:

  • Internet Only via glasvezel: Dit pakket is alleen een glasvezel internetabonnement via glasvezel, met snelheden van 50 Mbps tot 1 Gbps.
  • Internet en TV via glasvezel: Dit is een pakket met glasvezelinternet- en televisieabonnement. Het aantal tv-zenders verschilt per pakket dat je kiest.
  • Alles-in-1 via glasvezel: Dit pakket biedt je glasvezelinternet, televisie en vast bellen in één abonnement.

We zien overigens dat alleen internet bestellen een trend is. Dit komt door de populariteit van streamingdiensten, waardoor een tv-abonnement steeds minder wordt afgesloten.

Glasvezelabonnementen van KPN

Dit zijn de verschillende glasvezelabonnementen van KPN met elk een andere snelheid:

AbonnementSnelheidBeschrijvingIdeaal voor
Ultrasnel1 GbpsGame, stream of download moeiteloos, ook in 4K HD.Grote huishoudens met grootverbruikers.
Supersnel200 Mbps4K HD, snel gamen of grote bestanden downloaden is geen probleem.Grote gezinnen waarbij iedereen regelmatig tegelijkertijd online is.
Snel100 MbpsZorgeloos streamen, tv-kijken op meerdere televisies en downloaden.Gezinnen met kleine kinderen.

Welke providers leveren glasvezel over het KPN Netwerk?

KPN Netwerk, een dochterbedrijf van KPN, beheert het koper- en glasvezelnetwerk. Samen met partners zoals Glasdraad, Digitale Stad en Glaspoort leggen ze glasvezelnetwerken aan door heel Nederland.

Het KPN-netwerk biedt de volgende providers toegang tot zijn glasvezelnetwerk:

ProviderPrijs glasvezelabonnementSnelheid
Budget€41,5050 Mbps
Online.nl€41,50100 Mbps
KPN€42,50100 Mbps
Youfone€43,5050 Mbps
Tweak€44,0050 Mbps
T-Mobile€45,00100 Mbps
PLINQ€45,00100 Mbps
Freedom€49,0050 Mbps
Solcon€49,99100 Mbps
Kliksafe€51,00100 Mbps

Je hebt een zogenaamde netwerkswitch nodig als je meer dan 4 netwerkaansluitingen in huis wilt. Een modem heeft namelijk standaard vier internetpoorten. Welke switch je het beste kunt kiezen, hangt af van hoeveel je apparaten je aan wilt sluiten, of je stroom via de netwerkkabel wilt, en de gewenste snelheid. Maar ook of je andere diensten als extra beveiliging en quality of service belangrijk vind. KPN verkoopt zelf meerdere switches van het merk Netgear, dus van die switches weet je zeker dat ze goed samen gaan met je abonnement.

Eerst komt een monteur bij je langs om de beste locatie voor de glasvezelaansluiting in huis te bespreken. Zijn de werkzaamheden in je straat afgerond, dan komt een monteur van KPN op afspraak langs om een glasvezelaansluiting te monteren.

De monteur graaft een gat in de buitenmuur en haalt de kabel binnen in de woning naar de plek van het aansluitpunt. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, want dit gat maakt KPN ook weer netjes dicht. De monteur plaats daarna de FTU, het eerste kastje waar glasvezel in huis op aangesloten wordt. Vervolgens monteert de monteur een connector op de FTU om de glasvezelkabel aan te sluiten. Na het lassen van de connector aan de glasvezelkabel verwerkt de monteur kabel met de connector in de FTU.

Hierna is glasvezel bij je thuis gemonteerd! Om het daadwerkelijk te gebruiken, heb je nog wel een glasvezelabonnement nodig. Daarna komt een monteur om de aansluiting te activeren. Hiervoor koppelt de monteur de FTU aan de NT met een kabel en word je modem verbonden.

De Cat5e en Cat6-kabels hebben een maximale internetsnelheid van 1 Gbps. Dit is voldoende voor KPN glasvezel, maar kies liever voor een Cat7-kabel. Hierbij is de maximale snelheid 10 Gbps, waardoor je kabelnetwerk is voorbereid op de verhoogde snelheid in de toekomst.

Via onze internet postcodecheck kun je eenvoudig alle aanbieders met elkaar vergelijken, ook KPN. Hiermee zie je in één oogopslag wat de goedkoopste keuze is voor jouw adres, en kun je direct een glasvezelabonnement afsluiten.