Hoe kun je overstappen naar een andere internetprovider?

Overstappen naar een andere provider is erg eenvoudig. De meeste internetproviders bieden een overstapservice tijdens het bestellen. Toch zijn er een aantal punten die belangrijk zijn bij het switchen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Man maakt keuzes op internet

De overstapservice zorgt ervoor dat je snel en makkelijk over kunt stappen, zonder onderbreking van je internet of dubbele kosten. Zo zit je dus geen dag zonder een internet, en je hoeft zelf je oude abonnement niet op te zeggen.

1. controleer je huidige contract

Controleer de einddatum van je huidige contract om een overstapboete te vermijden. Het is raadzaam om pas na afloop van je contract over te stappen.

Bestel een nieuw abonnement na afloop van je één- of tweejarig contract, dan is deze maandelijks opzegbaar. De einddatum vind je in de onlineomgeving van je huidige provider en op je contract. Je kunt ook de klantenservice van je provider bellen om deze op te vragen.

Ons advies is om je oude internetabonnement eerst mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Daarna kun je via de overstapservice alsnog probleemloos switchen.

Overstapwekker

Is je contract nog niet afgelopen? Geef je einddatum en e-mailadres op. Wij herinneren je aan het overstapmoment met onze overstapwekker.

Graag invullen
Graag invullen

Het formulier is succesvol verzonden!

2: internetabonnementen vergelijken

Gebruik onze internetvergelijker om de beschikbare internetabonnementen op jouw adres te vergelijken. Houd rekening met:

Kies een internetprovider met het internetpakket naar keuze en een goede maandprijs. Let ook op combinatiekortingen met mobiel en extra's zoals wifiversterkers.

Ben je van plan om meerdere diensten (internet, tv en mobiel) bij dezelfde provider af te nemen? Dit is een goede manier om extra te besparen op je internetkosten.

3: je internetabonnement bestellen

Op de website van je nieuwe provider stel je zelf je internetabonnement volledig samen. Vul je gegevens in en gebruik de overstapservice om dubbele kosten te voorkomen en zorgeloos over te stappen.

Je aanbieder regelt niet alleen je nieuwe internetabonnement, maar beëindigt ook het contract bij je huidige provider. Hierdoor weet je zeker dat de einddatum en startdatum van beide abonnementen goed op elkaar zijn afgestemd. Alle providers hanteren overigens een bedenktijd van veertien dagen na een bestelling.

Je kunt tijdens het overstappen ook kiezen voor nummerbehoud, of het meenemen van je e-mailadres. Providers zijn verplicht om je nog 6 maanden toegang te geven tot je oude mailbox. Je hebt dus genoeg tijd om deze langzaam af te bouwen.

Je kunt ook zelf de startdatum van je contract bepalen. Dat is handig wanneer je alvast internet wilt regelen voor een verhuizing.

De volgende internetaanbieders bieden de overstapservice aan: KPN, Ziggo, Freedom Internet, Odido, Online.nl, Youfone, Budget Thuis, PlinQ, Onvi, Delta, Caiway, SKP, SKV, NetVisit, Glasnet, TriNed, Solcon.

4: De levering van je internet (en tv)

Je nieuwe internetabonnement wordt niet onmiddellijk na de aanvraag geleverd. Er is enige tijd nodig om de administratie op orde te krijgen. De levertijd van de providers kan hierdoor aanzienlijk verschillen, van een paar dagen tot een maand. Bij het afsluiten van je abonnement zie je wat de startdatum is.

De apparatuur die je nodig hebt voor internet, zoals een modem, krijg je meestal gratis van je nieuwe internetprovider. Je krijgt een code in je mail waarmee je kunt zien waar je pakketje is. Let op: soms komen de spullen pas de dag voor de startdatum.

Ben je verhuisd en heb je nog geen vast internet? Dan kun je tijdelijk telefoon als een wifi-hotspot gebruiken. Soms krijg je een tijdelijke 4G-modem van je provider voor tijdelijk internet, die je terugstuurt als je vaste internet aangesloten is.

5: Je internet installeren

Je hebt tijdens het bestellen meestal twee keuzes: je kunt de apparatuur zelf installeren, wat niet ingewikkeld is, of je kunt dit aan een monteur overlaten. Iedere provider heeft eigen monteurs die op afspraak bij je langskomen wanneer jij dat wilt. Bij sommige providers is het gratis, maar bij andere moet je tot € 80 betalen.

Als je pakket binnen is, dan kun je zelf alles installeren. In het pakket vind je een modem, kabels, een handleiding en spullen voor tv als je dat hebt gekozen. De instructies helpen je stap voor stap. Loop je vast? De klantenservice staat klaar om te helpen.

Komt een monteur bij je langs? Maak dan ruimte in de meterkast, dan kan de monteur snel aan de slag, en je hebt meestal binnen een uur werkend internet.

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Roland

Met de huidige hoge kosten, kan men 1 jaar bijv. bij KPN klant worden met 1 jaar lang voor de helft van de prijs! Opzeggen aan het einde van het jaar, en dan overstappen op Ziggo ook 1 jaar met de helft van de kosten, dan na het jaar weer switchen naar KPN enz?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Roland, jaarlijks overstappen naar een andere internetaanbieder is zeker mogelijk. Na een jaar verloopt namelijk je overeenkomst, en dan ben je vrij om te switchen. Enige nadeel is dan de installatie van het modem, maar dat is niet veel werk.

Gerelateerde artikelen