Alles over breedband internet

Breedbandinternet is een type internetverbinding dat hoge snelheden biedt voor gegevensoverdracht. De EU hanteert een minimale downloadsnelheid van 30 Mbps en een minimale uploadsnelheid van 3 Mbps als standaard voor breedbandinternet.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Breedband snelheid

Wat is breedband internet?

Er zijn verschillende manieren om toegang tot het internet te krijgen. Misschien ken je de analoge inbelverbinding nog van ‘vroeger’, maar tegenwoordig is er met breedbandinternet een veel snellere verbinding beschikbaar.

Breedbandinternet is simpel gezegd: een internetverbinding met een minimale internetsnelheid voor een woning. Er worden verschillende definities van breedband door de jaren heen gehanteerd. Jarenlang was 256 Kbps de minimumsnelheid. Tegenwoordig beschouwt de EU een snelheid van 30 Mbps (Megabit per seconde) als breedbandinternet.

Soorten breedbandverbindingen

 • DSL-internet (ADSL en VDSL) maakt internettoegang via de telefoonlijn mogelijk. ADSL en VDSL maken allebei gebruik van de koperen telefoonlijn, maar VDSL is een beter en sneller alternatief van ADSL.
 • Kabelinternet gebruikt coaxkabels voor internettoegang, die van de wijkkast naar de woning lopen. Dit kabelnetwerk is oorspronkelijk aangelegd voor radio en televisie, later werd daar internet aan toegevoegd.
 • Glasvezelinternet verstuurt data met de snelheid van het licht via glasvezelkabels. Glasvezel is de snelste vorm van breedbandinternet.
 • Mobiel internet (3G, 4G en 5G) werkt met radiogolven via zendmasten. Het signaal ontvang je met een mobiel apparaat, mifi-router of dongel.
 • Straalverbinding gebruikt wifi-antennes om internetsignalen over te brengen via radiogolven tussen twee locaties.
 • Satellietinternet gebruikt een schotel om het internetsignaal uit te wisselen met satellieten. De satellieten hebben via radiogolven verbinding met grondstations voor internettoegang.

Geschiedenis van breedband

In 1995 werd kabelinternet in Nederland geïntroduceerd door CAI Westland. Hiermee werd breedbandinternet officieel een feit in het land. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het internet, want dit hield niet alleen sneller internet in, maar ook onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand.

Voormalig gebouw van CAIW in Naaldwijk (Door: Vera de Kok)

In 2000 kwam KPN met een concurrent voor internet via de kabel. Het bedrijf, toen nog Koninklijke PTT Nederland, introduceerde ADSL: internet en bellen via de telefoonlijn voor een vaste prijs per maand.

Met de aanleg van glasvezel kwam er nog een breedbandverbinding bij in Nederland. In 2001 sluit Bredband Benelux de eerste huizen aan op glasvezel in Eindhoven.

Draadloos mobiel breedband werd in 2004 uitgerold. Met mobiel internet konden gebruikers voor het eerst draadloos surfen op mobiele apparaten via zendmasten.

Door de jaren heen kregen steeds meer mensen toegang tot breedbandnetwerken, waardoor het aantal gebruikers alsmaar groeide.

 • In 2003 had 33 procent tot breedbandinternet.
 • In 2007 had 74 procent toegang tot breedbandinternet.
 • In 2012 had 83 procent toegang tot breedbandinternet.
 • In 2017 had 98 procent toegang tot breedbandinternet.

Niet alleen het aantal gebruikers van breedbandaansluitingen bleef maar stijgen, ook de snelheid nam snel toe. Van 64 kb per seconde in 1996, tot 400.000 kb per seconde in 2016.

Europese doelen voor internettoegang

De Europese Unie (EU) heeft verschillende internetdoelstellingen voor 2025, omdat internettoegang, en de digitale economie steeds belangrijker wordt voor de samenleving.

Deze breedbanddoelen zijn:

 • Gigabitconnectiviteit voor alle belangrijke sociaaleconomische sectoren.
 • Volledige 5G-dekking in alle stedelijke gebieden en belangrijke vervoerstrajecten.
 • Toegang tot internet met een snelheid van minimaal 100 Mbps voor alle huishoudens. 

Breedband in Nederland

De overheid wil dat alle huishoudens in Nederland per eind 2023 over een snelle internetverbinding kunnen beschikken van minstens 100 Mbps, en een grote meerderheid over een internetverbinding van 1 Gbps.

Het doel is om de kloof tussen stedelijke en landelijke gebieden te verkleinen, en de toegang tot digitale diensten te verbeteren.

In Nederland heeft nu 96,8% toegang tot breedbandinternet, dat is bijna iedereen in Nederland. Meer dan 91% heeft zelfs toegang tot verschillende internetverbindingen met 1 Gbps of meer, en meer dan 99% over minimaal 100 Mbps. Hiermee is de Europese doelstelling dus al bijna behaald.

Er zijn nog 19.000 adressen in het buitengebied waarvoor breedbandinternet een uitdaging is. Het is een kwestie van tijd, voordat voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis, écht iedereen toegang heeft tot snel en stabiel breedbandinternet.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend