Hoe werkt interactieve tv?

interactieve tv

Veel mensen willen graag gebruik maken van interactieve televisie, maar zijn allereerst benieuwd wat het precies inhoudt en wat ervan kan worden verwacht. Interactieve tv is een optie wanneer je het pakket internet en TV of een alles in 1 afsluit. Het vormt een nieuwe manier van televisie kijken, waarbij je zelf bepaalt wat je op welk moment op je televisie laat verschijnen. De tijd waarin we analoog televisie keken naar de shows die er op dat moment werden uitgezonden lijkt wat dat betreft voorbij. Het is in principe niet langer nodig om programma’s op te nemen. In plaats daarvan bepaal je met interactieve tv zelf wat je wenst te bekijken, of het nu gaat om een vertraagde instart van een show, een programma van gisteren of wellicht een film of serie die je ‘on demand’ kunt starten.

Geschikte toestellen voor interactieve televisie

Het mooie van interactieve televisie is dat je het op iedere tv kunt gebruiken, welk merk of model je ook hebt staan. Heb je een plasma televisie, een LCD, LED scherm of wellicht nog een grote beeldbuis zoals we daar enkele jaren geleden allemaal gebruik van maakten? In alle gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van digitale en interactieve tv. Houd er rekening mee dat je, afhankelijk van je televisie, een digitale ontvanger nodig zal hebben in de vorm van een extra ‘kastje’. Hier steek je een smartcard in, zodat de provider de interactieve inhoud aan kan bieden.

Programma op pauze

Dankzij interactieve tv kan je eenvoudig een programma op pauze zetten, ook wanneer dit live wordt uitgezonden. Word je gebeld tijdens een spannende aflevering van je favoriete serie, of wil je geen doelpunt missen als je kijkt naar je favoriete team? Dankzij interactieve televisie kun je het programma gewoon op pauze zetten waarbij de interactieve digitale ontvanger ervoor zorgt dat je het programma weer in kan starten zodra het jou uitkomt. Uiteraard kan je de beelden vervolgens weer doorspoelen zodra er reclame wordt uitgezonden, bijvoorbeeld om weer wat tijd in te halen.

Terugkijken van programma’s

Ben je een paar uur later thuis dan gebruikelijk en heb je daarom een leuke show gemist, of was je gisteren niet thuis toen je favoriete serie werd uitgezonden? Geen probleem, want dankzij interactieve tv kan je zelf bepalen op welk moment je wilt kijken naar de verschillende programma’s. Je kunt eenvoudig door de gemiste programma’s heen bladeren, om op zoek te gaan naar de uitzending die je graag wilt bekijken. Je kan deze starten en weer pauzeren op het moment dat het je uitkomt, waardoor het niet langer nodig is om de videorecorder op tijd te programmeren.

On Demand inhoud

Bovendien is er on demand inhoud beschikbaar, wat betekent dat je de mogelijkheid hebt om thuis een film te huren of een serie te kijken zodra het jou uitkomt. Je hebt de beschikking over het assortiment van je eigen tv-provider, waar je maandelijks vaak gratis een aantal programma’s uit kunt zoeken. Dit betekent dat je een leuke film in kunt starten wanneer je een avond niets te doen hebt, of dat je een serie kan gaan kijken zodra het buiten keihard begint te regenen. Dankzij interactieve tv kan je eindelijk volledig zelf bepalen wat er op televisie is, zodat je niet langer gebonden bent aan de tijden waarop programma’s worden uitgezonden.

Meerdere televisies met interactieve tv

Houd er rekening mee dat interactieve tv alleen op meerdere televisies binnen een huishouden werkt zodra je dit per televisie instelt en inschakelt. Je hebt meerdere interactieve ontvangers nodig om ervoor te zorgen dat je op alle televisies gebruik kunt maken van de mogelijkheden. Bovendien dien je tussen de ontvanger en de televisie te zorgen voor een HDMI of een SCART-kabel en dient er draadloos of bedraad internet aanwezig te zijn. Heb je een nieuwe televisie met daarin de mogelijkheid om een CI+ module te plaatsen? Dan is het in een aantal gevallen niet nodig om gebruik te maken van een aparte interactieve ontvanger.