Hoe werkt interactieve tv?

interactieve tv

De ontwikkeling staat niet stil, ook niet in tv-land. Een recente ontwikkeling is de opkomst van interactieve tv. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in deze nieuwe manier van televisie kijken, ook al weten ze nog niet altijd precies wat het nu precies inhoudt. Gelukkig is het een stuk minder ingewikkeld dan het misschien lijkt. Sterker nog, het is eigenlijk best eenvoudig.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over interactieve tv. Hoe werkt het? Welke toestellen zijn geschikt? En wat bedoelen we eigenlijk precies met ‘interactief’? Na het lezen van deze pagina weet jij tot in detail of interactieve televisie wat voor jou is.

Interactieve televisie

Wanneer je een pakket internet en TV of een alles-in-1 abonnement afsluit, zul je de term waarschijnlijk wel tegenkomen: interactieve televisie. Het vormt een nieuwe manier van televisie kijken, waarbij je niet langer afhankelijk bent van het uitzendschema van de zenders. In plaats daarvan kun je met interactieve tv alle programma’s kijken die jij wilt, wanneer je maar wilt.

Dankzij interactieve televisie verschuift het tv-kijken dus van lineair naar non-lineair. Perfect bijvoorbeeld wanneer je die late-night talkshow wilt zien, maar er de volgende dag weer vroeg uit moet. Of wanneer je favoriete spelshow op tv komt terwijl jij aan het werk bent. Wanneer je interactieve tv in huis hebt, hoef je praktisch nooit meer iets te missen. De tijd waarin we analoog televisie keken naar de shows die er op dat moment werden uitgezonden lijken daarmee dus voorbij.

Wat betekent interactief?

Wilde je vroeger een tv-programma kijken op een ander moment dan dat het werd uitgezonden, dan moest je dat programma opnemen. Met de komst van interactieve tv is dat in principe niet langer nodig. In plaats daarvan bepaal je met interactieve tv zelf wat je wenst te bekijken, of je nu net de start van een programma hebt gemist en je vanaf het begin wilt kijken, een programma van gisteren wilt terugzien of wellicht een film of serie ‘on demand’ wilt kijken. Dit is wat we bedoelen met ‘interactief’. Hieronder lichten we de drie belangrijkste functionaliteiten verder uit: programma’s op pauze kunnen zetten, programma’s terug kunnen kijken en het kijken van on demand content

vrouw kijkt interactief televisie
Programma’s terugkijken wanneer het jou uitkomt met interactieve tv

Programma op pauze

Dankzij interactieve tv kun je eenvoudig een programma op pauze zetten, ook wanneer dit live wordt uitgezonden. Word je gebeld tijdens een spannende aflevering van je favoriete serie, of wil je geen doelpunt missen als je kijkt naar je favoriete team? Dankzij interactieve televisie kun je het programma gewoon op pauze zetten. De interactieve digitale ontvanger neemt het programma ondertussen op en zorgt er voor dat je het programma weer kunt starten zodra het jou uitkomt. Bijkomend voordeel: wanneer het volgende reclameblok zich aandient kun je die lekker doorspoelen. Zo kun je je blijven focussen op je favoriete programma en haal je nog wat verloren tijd in ook.

Terugkijken van programma’s

Ben je een paar uur later thuis dan gebruikelijk en heb je daarom een leuke show gemist, of was je gisteren niet thuis toen je favoriete serie werd uitgezonden? Geen probleem, want dankzij interactieve tv kun je zelf bepalen op welk moment je wilt kijken naar de verschillende programma’s. Je kunt eenvoudig door de gemiste programma’s heen bladeren, om op zoek te gaan naar de uitzending die je graag wilt bekijken. Alle digitale zenders die in je pakket zitten zijn volledig beschikbaar om terug te kijken of opnieuw te bekijken. Heb je een programma gevonden dat je wilt kijken, dan kun je deze starten en weer pauzeren op het moment dat het jou uitkomt. De tijden van het precies op tijd programmeren van de videorecorder zijn met interactieve tv dus voorgoed verleden tijd.

On demand content

Het derde grote voordeel van interactieve tv is de on demand content die je hiermee kunt bekijken. Hiermee heb je de mogelijkheid om vanaf de bank een film of serie te bekijken (of te huren) op het moment dat het jou uitkomt, net zoals met Netflix of Videoland. Je hebt de beschikking over het assortiment van je eigen tv-provider. Hier kun je meestal kiezen uit een aantal wisselende gratis titels om te kijken. Sommige films en series worden zelfs exclusief on demand aangeboden bij bepaalde providers.

Dit betekent dat je een leuke film kunt starten wanneer je een avond niets te doen hebt, of dat je een serie kan gaan kijken zodra het buiten keihard begint te regenen. Dankzij interactieve tv kan je eindelijk volledig zelf bepalen wat er op televisie is, zodat je niet langer gebonden bent aan de tijden waarop programma’s worden uitgezonden. Het biedt dus een mate van persoonlijkheid, interactiviteit en keuzevrijheid die tv vroeger niet te bieden had.

Geschikte toestellen voor interactieve TV

Het mooie van interactieve televisie is dat je het op iedere tv kunt gebruiken, welk merk of model je ook hebt staan. Heb je een plasma televisie, een LCD, LED scherm of wellicht nog een grote beeldbuis zoals we daar enkele jaren geleden allemaal gebruik van maakten? Het maakt niet uit, in alle gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van digitale en interactieve tv. Houd er echter wel rekening mee dat je, afhankelijk van je televisie, een digitale ontvanger nodig zal hebben in de vorm van een extra ‘kastje’. Deze sluit je aan op je televisie en je steekt er een zogenaamde smartcard in. Via dit kaartje kan de provider jou de (exclusieve) interactieve content en functionaliteiten aanbieden.

Meerdere televisies aansluiten

Heb je meerdere tv-toestellen in huis die je allemaal wilt voorzien van interactieve tv? Houd er dan rekening mee dat je dit per toestel moet instellen en inschakelen. Elk toestel zal dus voorzien moeten worden van een eigen kastje met smartcard, anders kun je niet op alle televisies gebruik maken van de mogelijkheden. De enige uitzondering is wanneer je een nieuwe televisie hebt met daarin de mogelijkheid om een CI+ module te plaatsen. In dat geval is het niet altijd nodig om gebruik te maken van een aparte interactieve ontvanger, maar kan dit direct via het toestel gedaan worden. Bij de meeste toestellen moet je er echter voor zorgen dat er een HDMI of een SCART-kabel tussen de ontvanger en het tv-toestel loopt.

Bovendien moet de ontvanger (of het toestel) aangesloten zijn op het internet. Dit kan bedraad of draadloos, maar in beide gevallen is het noodzakelijk dat je een goede internetverbinding hebt. Zeker wanneer je op meerdere toestellen gebruik wilt maken van interactieve tv of wanneer er tegelijkertijd iemand anders in huis wil streamen of gamen, is een goede verbinding aan te raden.