Televisie

Hoe kun je draadloos tv-kijken zonder kabel?

Wil je graag tv kijken zonder coax- of netwerkkabel? Stream tv-programma's dan draadloos naar een smart-tv of mediaspeler. Er zijn allerlei oplossingen, dus lees vooral verder!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Draadloos tv kijken

Er was een tijd dat tv-kijken via een kabelnetwerk de enige manier was. Maar tegenwoordig is draadloos televisiekijken via apps steeds gebruikelijker, dus helemaal kabelvrij.

Je bent dan niet meer afhankelijk van coaxkabels en vaste aansluitpunten in huis. We zetten alle opties voor je op een rij, zodat je zonder kabel je lievelingsprogramma's kunt kijken.

Hoe kun je draadloos televisiekijken?

Er zijn verschillende manieren om live-tv te bekijken via wifi, zonder dat je een coax of netwerkkabel nodig hebt. Hieronder vind je de beste oplossingen:

1. Met een smart-tv

Met een smart-tv kun je draadloos en zonder kabel tv-kijken, omdat de tv zelf al verbinding kan maken met het internet. Je hebt dus geen extra kastjes, CI+ module of kabels nodig om bijvoorbeeld Netflix of YouTube te kijken.

Eerst zorg je ervoor dat je smart-tv verbonden is met je wifinetwerk. Met de afstandsbediening van je smart-tv kun je nu makkelijk door de apps bladeren en streamingdiensten of tv-apps installeren.

2. Met een draadloze tv-ontvanger van je provider

Enkele providers leveren tegenwoordig moderne tv-ontvangers die je via wifi kunt aansluiten. Dat betekent dat je geen kabels meer nodig hebt van je ontvanger naar je modem. Dit maakt het installeren een stuk gemakkelijker!

Voorbeelden zijn de Next Mini van Ziggo en nieuwe Mediabox van KPN. Het zijn kleine kastjes die je gemakkelijk ergens kunt plaatsen. Je krijgt toegang tot veel zenders, maar ook tot apps zoals Netflix en YouTube.

Er is wel een nadeel: het wifisignaal moet sterk genoeg zijn in de buurt van je toestel. En als je gaat overstappen, dan moet je het kastje weer inleveren.

2. Met een mediaspeler

Er zijn handige kleine apparaten die worden zijn mediaspelers genoemd. Dit zijn kleine apparaatjes die je aan je tv koppelt om video's en muziek te streamen. Ze maken je tv als het ware 'slimmer', ook als je geen smart-tv hebt.

Populair zijn de Chromecast van Google en Apple TV. Het werkt vrij simpel. Eerst sluit je de mediaspeler aan op je tv via een HDMI-poort. Daarna maak je verbinding met je wifinetwerk. Vervolgens kun je met een afstandsbediening bijvoorbeeld Netflix, YouTube of Spotify openen en de content direct op je tv afspelen.

Het grote voordeel is dat je geen lange kabels door je huis hoeft te trekken om op je tv te kunnen streamen.

3. Via het stopcontact met een draadloze verbindingsset

Stel, je wilt in de slaapkamer tv-kijken met een tv-onvanger, maar daar is geen kabelaansluiting. Dan kun je een draadloze verbindingsset van je provider gebruiken. Dit zijn twee kastjes. Eén kastje sluit je aan op je modem en stop je in het stopcontact. Het andere kastje verbind je met je tv en die steek je ook in een stopcontact.

De kastjes sturen het tv-signaal via het stroomnet in je huis naar je tv-ontvanger. Zo kun je overal in huis tv kijken zonder kabels te trekken.

4. Met satelliettelevisie

Een van de opties om kabelvrij tv te kijken is via de satelliet. Hierbij maak je gebruik van een satellietschotel, die je buiten je woning plaatst en aansluit op een ontvanger. Let wel op dat de kosten voor de aanschaf van alle apparatuur duur is.

Satelliettelevisie biedt meer flexibiliteit, bijvoorbeeld als je vaak in het buitenland bent, maar in huis heb je nog steeds een kabel naar je televisie nodig. Dus een geheel kabelvrije oplossing is het niet.

5. Via een antenne

Digitenne (van KPN) is een manier om digitale tv te kijken zonder kabels door het huis te trekken. Je hebt een kleine antenne nodig en een ontvanger die je aan je tv koppelt.

Een groot nadeel van Digitenne is dat de beeldkwaliteit minder kan zijn, vooral als het signaal zwak is. In sommige gevallen moet je zelfs een buitenantenne installeren, wat extra werk is. Bovendien heb je minder zenders en kun je geen apps installeren.

Heb je televisietoestel met een ingebouwde DVB-T2 tuner? Dan kun je digitale televisie draadloos via de ether ontvangen. In Nederland zijn dat de gratis kanalen van de publieke omroep (NPO). Meestal heb je aan simpele binnenantenne voldoende op de zenders op te pikken uit de lucht.

6. Met een mobiel apparaat

Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Zo hebben sommige tv-aanbieders een speciale tv-app. Deze installeer je op je mobiele apparaat, zoals je smartphone of laptop. Hiermee kijk je ook onderweg naar televisie, handig toch. Je hebt natuurlijk wel een stabiele internetverbinding nodig.

Nog een voordeel is dat je televisieprogramma's vanaf je mobiele apparaat kunt streamen naar je tv. Daarvoor heb je wel een smart-tv nodig.

Wat zijn de voordelen en nadelen van tv-kijken zonder kabel?

Zit je erover te denken om draadloos tv te kijken? Houd dan rekening met de voor- en nadelen.

Man bedient zijn televisie met een afstandbediening

Voordelen

  • Geen kabels nodig: Draadloos tv kijken betekent dat je geen last meer hebt van kabels die overal liggen. Je woonkamer ziet er dus een stuk netter uit.
  • Flexibiliteit: Je kunt je tv gemakkelijk verplaatsen zonder na te denken over waar alle aansluitingen zijn.
  • Meerdere schermen: Je kunt op meerdere apparaten kijken, zoals je tablet of smartphone.
  • Eenvoudige installatie: Doorgaans is het opzetten heel makkelijk. Je hoeft dus geen expert te zijn om het aan de praat te krijgen.
  • Toegang tot streamingdiensten: Veel mediaspelers hebben ingebouwde apps voor streamingdiensten zoals Netflix en YouTube. Je hebt dus al je diensten in één plek.

Nadelen

  • Internetverbinding: Het belangrijkste nadeel is dat je een goede internetverbinding nodig hebt. Als je internet traag is, dan zal ook je tv-ervaring niet optimaal zijn.
  • Beeld- en geluidskwaliteit: De kwaliteit kan variëren en is afhankelijk van je internetverbinding. Bij bekabelde verbindingen is dit meestal stabieler.

Is tv-kijken zonder kabel wat voor jou?

Draadloos tv kijken zonder kabels geeft je veel flexibiliteit. In plaats van gedoe met kabels, kun je gewoon overal tv kijken. Of je nu in je slaapkamer bent, buiten in de tuin, of ergens anders.

IPTV is de technologie die draadloze tv-abonnementen en opties mogelijk maken. Met IPTV stream je televisiezenders op je schermen die verbinding kunnen maken met het internet.

Heb je glasvezel thuis? Dan is het ook een goede oplossing. Glasvezel vervangt namelijk die oude kabels, dus je kunt dan helemaal draadloos gaan op al je schermen, zonder gedoe.

Het komt er op neer dat je eigenlijk geen coax of netwerkkabels meer nodig hebt. Wat vind jij een goede oplossing om zonder kabels tv te kijken? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend