TelevisieUpdate: 1 Maart 2024

Hoe kun je draadloos tv-kijken zonder kabel?

Wil je graag tv kijken zonder coax- of netwerkkabel? Stream tv-programma's dan draadloos naar een smart-tv of mediaspeler. Er zijn allerlei oplossingen, dus lees vooral verder!

Draadloos tv kijken

Er was een tijd dat tv-kijken via een kabel vanaf je modem de enige manier was. Maar tegenwoordig is draadloos televisiekijken via apps steeds gebruikelijker, dus helemaal kabelvrij.

Je bent dan niet meer afhankelijk van coaxkabels of netwerkkabels met vaste aansluitpunten in huis, en je kunt eenvoudiger kijken op meerdere schermen.

Hoe kun je draadloos televisiekijken?

Er zijn verschillende manieren om live-tv te kijken via wifi, zonder dat je een coax of netwerkkabel nodig hebt. Hieronder vind je de beste oplossingen:

1. Met een smart-tv

Met een smart-tv kun je draadloos televisiekijken zonder netwerkkabel, omdat de tv zelf al verbinding kan maken met het internet. Je hebt geen extra kastjes, CI+ module of kabels nodig.

Zorg ervoor dat je smart-tv verbonden is met je wifinetwerk. Daarna gebruik je de afstandsbediening van je smart-tv om streamingdiensten of tv-apps te installeren.

2. Met een draadloze tv-ontvanger

Steeds meer providers leveren moderne tv-ontvangers die je via wifi kunt aansluiten. Dat betekent dat je geen kabels meer nodig hebt van je ontvanger naar je modem. Dit maakt het installeren een stuk gemakkelijker!

Voorbeelden zijn de Next Mini van Ziggo en nieuwe Mediabox van KPN. Het zijn kleine kastjes die je aansluit op je televisie. Je krijgt dan toegang tot veel zenders, maar ook tot apps zoals Netflix en YouTube.

Er zijn wel nadelen: het wifisignaal moet sterk genoeg zijn in de buurt van je toestel, en als je gaat overstappen, dan moet je het kastje weer inleveren.

2. Met een mediaspeler

Een andere mogelijkheid zijn mediaspelers. Dit zijn kleine apparaatjes die je aan je tv koppelt om te streamen. Ze maken je tv als het ware 'slimmer', ook als je geen smart-tv hebt.

Populair zijn de Chromecast van Google en Apple TV. Het werkt makkelijk. Eerst sluit je de mediaspeler aan op je tv via een HDMI-poort. Daarna maak je verbinding met je wifinetwerk. Vervolgens installeer je de tv-app van je provider, en uiteraard je favoriete streamingdiensten.

Het voordeel is dat je geen kabels hoeft te trekken door je huis, en bij het overstappen naar een andere provider behoud je de mediabox. Daarnaast is aanbod van apps groter dan bij een mediabox van een provider.

3. Via het stopcontact

Stel, je wilt in de slaapkamer tv-kijken met een tv-ontvanger, maar daar is geen kabelaansluiting. Deze set bestaat uit twee kastjes. Het ene kastje steek je in het stopcontact dicht bij je modem. Het andere plaats je in de buurt van je tv.

De kastjes sturen het tv-signaal via het stroomnet naar je tv-ontvanger. Zo kun je overal in huis tv kijken zonder kabels te trekken.

5. Via Digitenne

Digitenne (van KPN) is een manier om digitale tv te kijken zonder kabels. De tv-signalen worden met Digitenne via de ether verzonden. Je ontvangt van KPN een kleine antenne en een ontvanger die je aan je toestel koppelt.

Een groot nadeel van Digitenne is dat de beeldkwaliteit minder goed is bij signaal zwak. In sommige gevallen moet je zelfs een buitenantenne installeren. Bovendien heb je minder zenders en kun je geen apps installeren.

Heb je televisietoestel met een ingebouwde DVB-T2 tuner? Dan kun je digitale televisie draadloos via de ether ontvangen. In Nederland zijn dat de gratis kanalen van de publieke omroep (NPO). Meestal heb je aan simpele binnenantenne genoeg om de zenders op te pikken uit de lucht.

6. Met een mobiel apparaat

Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet via een speciale tv-app. Hiermee kijk je niet alleen thuis maar ook onderweg. Je hebt natuurlijk wel een stabiele internetverbinding nodig.

Nog een voordeel is dat je televisieprogramma's vanaf je mobiele apparaat kunt streamen naar je tv. Daarvoor heb je wel een smart-tv nodig of mediaspeler nodig.

Het nadeel is uiteraard het kleine scherm van je mobiele apparaat, en het ontbreken van een afstandbediening. Ook kun je niet je mobiel gebruiken tijdens het streamen naar je toestel.

Man bedient zijn televisie met een afstandbediening

Is tv-kijken zonder kabel wat voor jou?

Draadloos tv kijken zonder kabels geeft je veel vrijheid, zonder gedoe met kabels. Of je nu in je slaapkamer bent, buiten in de tuin, of op de camping.

Het belangrijkste nadeel is dat je een goede internetverbinding nodig hebt. Als je internet traag is, dan zal ook je tv-ervaring niet optimaal zijn. De garantie op goed beeld is groter bij bekabelde verbindingen.

Het komt er op neer dat je eigenlijk geen coax of netwerkkabels meer nodig hebt om televisie te kijken. Heb je glasvezel, dan kun je dus volledig draadloos kijken op al je schermen. Ook via de standaard mediaboxen die providers tegenwoordig leveren.

Wil je toegang tot vele apps en een snelle gebruikservaring? Dan zou mijn advies zijn om een mediaspeler te kopen, zoals Apple TV of Chromecast. Dan betaal je eenmalig, maar je kunt makkelijk overstappen of je tv-abonnement stopzetten wanneer je wilt.

Wij zien steeds meer mensen overstappen op een internet only abonnement zonder tv-abonnement. Ze kiezen er dan voor om alleen streamingdiensten en de gratis NPO app te gebruiken, of nemen een los tv-abonnement zoals NLZiet of de Canal Digitaal app.

Wat is volgens jou de beste manier om tv te kijken zonder kabels? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend