mesh router

Wat is een Mesh netwerk?

Je herkent het vast wel: je bent online muziek aan het streamen via je telefoon, je loopt door je huis heen en opeens valt de muziek stil. Veel huizen en appartementen hebben plekken met een slechte wifi-verbinding. Soms kan je internet zelfs helemaal wegvallen. Om dit probleem op te lossen loopt de ICT-wereld de afgelopen jaren warm voor de volgende innovatie op wifi-gebied: mesh netwerk.

Mesh netwerk biedt een manier om je wifi-bereik praktisch eindeloos uit te breiden. Deze Wifi-versterkers zijn ideaal voor in je eigen huis. Maar wat is Mesh draadloos netwerk nu precies? In deze blog leggen we je alles uit wat je over deze nieuwe technologie moet weten en laten we zien hoe makkelijk het is om een mesh netwerk op te zetten.

Hoe werkt Mesh wifi?

Normaal gesproken verbind je met je wifi via de router. Deze heeft een vaste plek in het huis en dat levert nog wel eens problemen op. Zelfs de beste routers hebben namelijk een beperkt bereik, en dan hebben we het nog niet eens over de muren die het signaal verzwakken. De router staat daarom vaak op een tactische plek waarin internet het hardste nodig is, zoals in de woon- of studeerkamer. Hierdoor kunnen andere plekken in het huis buiten het bereik vallen, waardoor je bijvoorbeeld geen TV online meer kunt kijken op je slaapkamer.

Mesh netwerk brengt een einde aan deze problemen en de oplossing is eigenlijk heel simpel. Een mesh netwerk bestaat uit één hoofdrouter die je aansluit op je modem en een uitbreidbaar aantal ‘hubs’ die het signaal versterken. Met deze hubs kun je een slim netwerk bouwen waarmee je je hele huis voorziet van een goede draadloze verbinding.

Een voorbeeld: je hebt je router op zolder staan, een hub op de eerste verdieping, en een hub in de woonkamer op de begane grond. Wanneer je op de tv in de woonkamer Netflix aanzet, gaat de wifi vanaf de router op zolder, via de hub op de eerste verdieping en de hub in de woonkamer naar de tv toe. Het beste: tijdens dit proces neemt de sterkte van de verbinding amper af.

Een slim draadloos netwerk

We noemen het mesh netwerk slim, omdat het zelf nadenkt over de verdeling en route die je wifi neemt. Als je een uitgebreid netwerk aan hubs in je huis of kantoor hebt, zoekt je wifi bijvoorbeeld altijd de meest efficiënte route, ook wanneer dit niet de (fysiek) kortste route is. Stel dat een van je hubs gebruikt wordt door iemand die een groot bestand probeert te downloaden, dan zal de wifi er voor kiezen om een omweg te nemen. Zo blijft jouw verbinding snel en heeft degene die iets aan het downloaden is geen last van jouw intern gebruik.

mesh patroon

Daarnaast kunnen sommige mesh netwerken zelf afwegingen maken in de verdeling van de internetsnelheid. Een laptop waarop iemand aan het videochatten is, heeft meer internet nodig dan je smart verlichting. Een mesh verbinding snapt dat en zal de laptop dan ook een betere en snellere verbinding bieden dan de smart verlichting. Dit alles doet het netwerk helemaal zelf, zonder dat jij er over na hoeft te denken. Naast handig is mesh wifi dus ook nog eens enorm eenvoudig in gebruik.

Wat zijn de voordelen van een mesh netwerk thuis?

Een mesh netwerk kan perfect gebruikt worden om de draadloze internetverbinding in huis te verbeteren. Zeker wanneer je in een groot huis woont, betonnen muren hebt (waar wifi moeilijker doorheen komt) of met veel mensen in één huis woont kan mesh wifi uitkomst bieden. Jij weet als geen ander waar jouw huishouden een snelle verbinding heeft, mesh geeft je de controle om juist deze plekken te voorzien van een goede verbinding.

Wat zijn de beste Mesh Wifi routers? Lees dit artikel een uitgebreide test en beoordelingen. Zo krijg je het beste product in handen met een goede prestatie. Prijs-kwaliteitverhouding speelt ook een rol.

Plaats een hub in de studeerkamer, de woonkamer, de slaapkamer van jezelf en van je fanatiek gamende zoontje. Je zult nooit meer te horen krijgen dat de wifi het niet goed doet. Tenslotte heeft een mesh netwerk nog een groot voordeel voor huiselijk gebruik: het ziet er mooi uit. Aangezien ze overal in huis geplaatst moeten kunnen worden, zijn de meeste hubs voorzien van een klein, elegant en stilistisch ontwerp zodat je ze overal kwijt kunt.

Datum: 03-12-19