streamen internet op tv (1)

Streamen van internet naar TV

De tijd dat we in de gaten moeten houden wanneer een programma op televisie komt, ligt allang achter ons. Mede door de mogelijkheid om televisieprogramma’s te kijken via internet, kunnen we programma’s, series of films kijken wanneer we dat zelf willen. Ook is het via streaming mogelijk om films, foto’s of muziek van verschillende apparaten op de televisie af te spelen. In deze blog leggen we het begrip ‘streamen’ verder uit, hoe je streamen kunt gebruiken, wanneer streamen handig is en welke streamingdiensten er zijn.

Wat is streamen naar TV?

Streamen naar je televisie betekent dat je documenten van je telefoon, laptop of tablet via een draadloze verbinding op je TV afspeelt. Je projecteert als het ware het beeld wat jij ziet van je apparaat naar de televisie.

Wat is een livestream?

Livestreamen kun je uitleggen als streamen 2.0. Bij livestreaming vindt namelijk het beeld of het geluid live plaats. Hetgeen wat je bekijkt is nu aan de gang.

Livestreaming wordt bijvoorbeeld veel ingezet bij evenementen. Op deze manier kunnen mensen die niet aanwezig zijn toch het event volgen via de website of via de social media kanalen. Om livestreaming mogelijk te maken zorgt de streamingdienst voor een aantal zaken. Allereerst moet je zelf zorgen dat er iemand is die het evenement filmt. Deze beelden dien je om te zetten naar een digitaal formaat. Dit gebeurt via een encoder. Daarnaast heb je een server nodig waar de encoder de beelden naartoe kan sturen. Nu de beelden op de server staan, kun je ze afspelen via de gewenste dienst, bijvoorbeeld Youtube Live of Facebook Live.

livestreaming internet op tv

Livestreaming geeft je de mogelijkheid om live evenementen te volgen, zonder dat je erbij hoeft te zijn

Streamen, waarom handig?

Streamen is handig voor verschillende doeleinden. Een goed voorbeeld is het streamen van een film van je mobiel naar je televisie. Je hoeft in dit geval niet op het kleine scherm van je smartphone te kijken, maar kunt de film in goede kwaliteit op TV zien. De enige voorwaarde is dat de televisie dit moet kunnen ondersteunen. Hieronder noemen we een aantal manieren hoe je kunt streamen op de televisie.

Op welke manieren kun je naar televisie streamen?

Gelukkig wordt het ons makkelijk gemaakt om van mobile devices te streamen naar televisie. Bekijk hieronder de drie meest voorkomende manieren van streamen.

Smart TV

Een Smart TV geeft je de mogelijkheid om te streamen zonder telefoon of laptop. De televisie heeft namelijk zelf al apps waar je video’s en muziek kunt streamen. Apps als Netflix en YouTube staan standaard op je Smart TV. Ook heb je de mogelijkheid om het internet op te gaan om zo bepaalde programma’s of series terug te kijken. De Nederlandse diensten (NPO Gemist, NLZiet, etc.) staan niet standaard als app op je Smart TV geïnstalleerd, maar kun je dus wel opzoeken via de internet app.

Google Chromecast

Sluit de Google Chromecast aan op je televisie en je kunt gelijk streamen vanaf al je apparaten. Sommige televisies ondersteunen Google Cast al, waardoor het niet nodig is om een Chromecast aan te sluiten. Het streamen met een Google Chromecast werkt heel gemakkelijk. Je opent de app of pagina die je op de televisie wilt streamen. Hierna druk je op ‘casten’ en kies je de naam van de televisie waar je op wilt casten. Het beeld van de laptop is nu te zien op de televisie. Je kunt de app of pagina blijven bedienen via je laptop.

Je kunt een Google Chromecast aanschaffen voor €39,-. Dit hoeft natuurlijk niet als je televisie Google Cast al ondersteunt. Je kunt de Chromecast bedienen via zowel Android als Apple producten.

Apple TV

Via Apple TV kan je makkelijk van je Iphone, Ipad of Macbook naar je televisie te streamen. Ideaal voor iemand met veel Apple producten dus. Via Airplay stream je naar de televisie van Apple. Net als bij de Chromecast blijf je het beeld bedienen met je mobile device. Een Apple TV kost €200,-.

Stream films en series

Stream films en series gemakkelijk van je Iphone op je Apple TV

De top 5 streamingdiensten

Het streamen van laptop naar televisie wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt om series en programma’s terug te kijken. Hieronder bespreken we in willekeurige volgorde de vijf beste streamingdiensten.

Pathé Thuis

De bioscoopketen Pathé biedt sinds een aantal jaar de streamingdienst Pathé Thuis aan. De dienst biedt gebruikers de mogelijkheid om meerdere films te streamen. De films hebben vaak net in de bioscoop gedraaid, waardoor de gebruiker snel de nieuwste films kan zien.

Een account bij Pathé Thuis kun je gratis aanmaken. Je moet alleen betalen voor de films die je zelf huurt of koopt. Er is dus geen abonnementendienst. Bij het huren van een film blijft de film 30 dagen in je bibliotheek staan en is deze 48 uur te zien vanaf het moment dat je de film start. Huren kost tussen de €2,50 en €5,-, het kopen van een film begint bij prijzen hoger dan €5,-.

Pathé is te gebruiken via je smartphone, laptop, tablet, Smart TV en spelcomputer. Het is dus ook mogelijk om van je mobile device te streamen naar een televisie zoals we eerder in deze blog besproken hebben. Nadelen van Pathé Thuis zijn dat je geen films tegelijk op meerdere apparaten kunt kijken en dat het niet beschikbaar is in het buitenland.

Videoland

De streamingdienst van Videoland onderscheidt zich van de andere diensten door het grote aanbod aan Nederlandse films en series. Dit betekent overigens niet dat Videoland enkel Nederlandse titels in de database heeft. Het aanbod van de buitenlandse titels is groter dan de Nederlandse titels.

Om van Videoland gebruik te maken betaal je €8,99 per maand. Met dit bedrag heb je toegang tot de database aan films en series. Wil je Videoland eerst twee weken gratis proberen? Dan kan dat voor €0,01. Let wel: als je de proefperiode niet stopzet, ga je na twee weken €8,99 abonnementskosten betalen.

streamingdiensten

De streamingdiensten van Videoland zijn enkel in Nederlands te gebruiken

Amazon Prime Video

Deze streamingdienst bestaat nog niet zo lang als de rest van de streamingdiensten, maar groeit hard. De app en website van Amazon Prime Video zijn sinds kort in Nederland beschikbaar. De meeste films en series beschikken over Nederlandse ondertiteling. Alleen de exclusieve series van Amazon zelf hebben (nog) geen Nederlandse ondertiteling.

Een abonnement bij de streamingdienst van Amazon kost je €5,99 per maand. De eerste zes maanden betaal je zelfs maar €3,99 per maand. Amazon is net als Pathé Thuis en Videoland te gebruiken op de mobiele apparaten. Het is alleen niet mogelijk om de dienst op de televisie te streamen via Google Chromecast. Hier heeft Amazon een eigen oplossing voor, namelijk de Amazon Fire TV Stick.

Netflix

Het zal geen verrassing zijn dat Netflix nog steeds de populairste streamingdienst is in Nederland. Het platform bestaat al sinds 1997, maar kwam dertien jaar later pas in landen buiten Amerika uit. Netflix heeft een database vol met films, documentaires en series. De film en series die Netflix zelf heeft uitgebracht, zijn alleen op de eigen Netflix streamingdienst te bekijken.

De abonnementsvormen zijn gebaseerd op het aantal gebruikers. Heb je een account voor jezelf? Dan betaal je €7,99 per maand. Als je Netflix op twee verschillende apparaten tegelijk (dus met iemand anders) wilt zien, betaal je €10,- per maand. Wil je Netflix op vier verschillende apparaten tegelijk kunnen draaien, dan betaal je €11,99 per maand. Netflix is beschikbaar op vrijwel alle apparaten en is in bijna ieder land beschikbaar. Let wel: per land is het aanbod verschillend.

NLZiet

NLZiet onderscheidt zich van de rest door (bijna) alle programma’s aan te bieden die op de Nederlandse televisie worden uitgezonden. Je kunt niet alleen terugkijken, ook kun je programma’s vinden die nog niet op de televisie worden uitgezonden. Verder staan er ook films op de streamingdienst, maar dat zijn er een stuk minder.

Internet en TV abonnementen vergelijken

Op onze website kun je onafhankelijk abonnementen vergelijken. Vergelijk providers van internet en TV en en bekijk welk abonnement voor jou het voordeligst is.

Datum: 25-01-19