iptv

Wat is IPTV? Alles wat je moet weten

Duizenden zenders, alleen in één abonnement. Met IPTV kan het. De afkorting IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. IPTV verschilt van de traditionele televisie, doordat het signaal via een IP protocol ontvangen wordt. Bij een normale televisie wordt het signaal meestal via een COAX kabel verstuurd. In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over IPTV.

IPTV abonnement

Er wordt vaak gedacht dat IPTV enkel op internet kan worden gekeken. Het signaal komt immers van een Internet Protocol. Toch ligt het iets ingewikkelder. IPTV wordt namelijk op een afgesloten netwerk gebruikt wat compleet los van internet staat. Het is een apart netwerk waar alleen IPTV-verkeer overheen gaat. Dit aparte netwerk wordt gebruikt om de benodigde bandbreedte te waarborgen.

IPTV, wat heb je nodig?

Om van IPTV gebruik te kunnen maken, heb je IPTV signalen nodig. Deze kun je vinden bij verschillende providers. De providers die IPTV signalen uitzenden zijn voornamelijk ADSL en glasvezel providers. Naast de signalen heb je ook een decoder nodig. Deze wordt vaak door de provider zelf geleverd. Naast de decoder heb je een modem (van ADSL of glasvezel) nodig. Hierop sluit je de decoder aan. Nu kun je gebruik maken van IPTV, wat je vervolgens kunt afspelen op een SMART TV. Kortom, de benodigdheden voor IPTV zijn:

  • Provider met IPTV signalen;
  • Decoder;
  • ADSL of glasvezel modem;
  • SMART TV.

IPTV pakket

In principe heb je met IPTV geen limiet op het aantal zenders. Je kunt alle zenders bekijken die in het pakket van je provider zitten. Je kunt dus de keuze maken voor de provider met het zenderpakket waar jij het meeste voor voelt. Heb je geen SMART TV? Dan kun je alsnog gebruik maken van IPTV. Met zogenoemde IPTV Bundel pakketten kun je een mediabox en een IPTV pakket samen kopen.

IPTV app

Deze app is voor de mensen met een SMART TV, die geen decoder naast de televisie willen neerzetten. De app (dus niet voor de telefoon), geeft de mogelijkheid om IPTV te kijken zonder dat daar de decoder bij nodig is. Let wel: alleen de app downloaden is niet voldoende. Je hebt wel degelijk een IPTV abonnement nodig om van de app gebruik te kunnen maken. Het activeren van de app duurt ongeveer 15 minuten en je kunt er de eerste zeven dagen gratis gebruik van maken. Hierna moet je de software aanschaffen, dit kost ongeveer rond de €10,- per maand.

IPTV op meerdere TV’s in huis?

Dat kan. Het enige is dat je voor iedere televisie een aparte decoder of IPTV app nodig hebt. Een nadeel van deze constructie kan zijn dat het netwerk langzamer wordt. Dit komt doordat iedere IPTV stream bandbreedte nodig heeft. Als er tegelijkertijd IPTV wordt gekeken, kan dit dus nadelig zijn voor de snelheid van de stream.

IPTV 4K

Er zijn verschillende aanbieders van IPTV die suggeren 4K beeld te leveren. 4K wordt ook wel Ultra HD genoemd en zorgt ervoor dat je televisie kunt kijken in de hoogste resoluties. Sommige IPTV aanbieders pronken dus met het feit dat zij de meeste zenders hebben in de hoogste kwaliteit. Helaas is dit in geen enkele keer het geval. 4K resolutie voor live televisie bestaat (nog) niet. De hoogste resolutie die met IPTV kan worden gebruikt is 1080p.

Nog een kanttekening bij 4K beeldresolutie is dat het erg lastig blijkt om het verschil te zien met Full HD (1080p) of HD-ready (720p). Hoe goed je de kwaliteit kunt zien, ligt vaak aan de afstand waarop je televisie kijkt. Zo is het vanaf vier meter (bijna) niet meer te zien of het gaat om 4K, Full HD of HD-ready. Naast de afstand speelt de grootte van de televisie zelf ook een belangrijke rol.

IPTV verboden?

Ja. IPTV is illegaal. In het begin van 2018 is Stichting BREIN gestart met het tegengaan van illegale IPTV verkoop door het offline halen van de grootste IPTV aanbieders. Stichting BREIN is een onafhankelijke Nederlandse organisatie die zich inzet tegen de inbreuk op intellectuele eigendomsrechten. Grote aanbieders als Live TV Shop, Flickstore en Dit Is TV zijn in 2018 al offline gehaald. Hoewel de webshops offline zijn, kunnen de bestaande klanten nog illegaal IPTV blijven kijken. Zij hebben dus nog toegang tot duizenden (onbetaalde) nationale en internationale zenders.

IPTV stichting brein (2)

Stichting BREIN gaat de illegale verkoop van IPTV abonnementen tegen, en met succes!

Doordat de eerder genoemde webshops hun illegale IPTV-abonnementen bij andere, buitenlandse bedrijven hebben ingekocht, hebben de acties van BREIN niet direct resultaat. In veel gevallen hebben de klanten namelijk een jaarabonnement afgesloten, waardoor ze de zenders gedurende twaalf maanden nog kunnen kijken. Na deze twaalf maanden kan er dus niet meer een nieuw abonnement worden afgesloten.

Verschil tussen IPTV en Internet-TV

IPTV lijkt in eerste instantie erg veel op Internet-TV. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide vormen. Zoals we al besproken hebben, maak je bij IPTV gebruik van een speciaal, afgesloten netwerk wat los van internet staat. Dit netwerk heeft bepaalde eisen voor verbindingssnelheden, waardoor de kwaliteit gewaarborgd kan blijven. Internet-TV heeft deze kwaliteitswaarborging niet. De provider heeft dus geen invloed op de beeldkwaliteit. Het voordeel van Internet-TV is wel dat het via het bestaande WiFi- of kabelnetwerk gaat. De gebruiker kan hier dus simpel gebruik van maken. In tegenstelling tot IPTV is Internet-TV wel legaal.

Vergelijking IPTV aanbieders

In de onderstaande tabel hebben we een aantal IPTV aanbieders op een rijtje gezet. We vergelijken ze met de zenderpakketten van de grote providers in Nederland. Wat opvalt is dat de geboden pakketten allemaal erg op elkaar lijken. Het enige waar echt verschil in zit, is de prijs per maand. Ben je van plan om een IPTV abonnement af te sluiten?

Denk dan goed na, want het is illegaal. De grote providers bieden zenderpakketten aan die vier keer zo duur zijn als de IPTV abonnementen. IPTV zenderpakketten kunnen wel 6.500 zenders bevatten. Het kan nooit zo zijn dat al deze zenders legaal worden gestreamd. De aangeboden zenders worden niet betaald, waardoor de kosten van IPTV abonnement zo laag kunnen blijven.

Prijs per maand Kanalen Multi-device
IPTV abonnementen
Black IPTV €15 6.000+ Ja
Go Fast IPTV €10 (of €70 per jaar) 6.000+ Ja
De Beste IPTV €8,75 (jaarlijks abonnement) 6.500 Ja
Zenderpakketten NL providers
Interactieve TV KPN vanaf €51,50 65 Ja
Interactieve TV Ziggo vanaf €39,95 77 Ja
Interactieve TV Tele2 vanaf €33,00 54 Ja

Welke internetsnelheid nodig voor IPTV?

Het gebruiken van IPTV is dus illegaal en kan invloed hebben op de snelheid van je internet. Als je optimaal gebruik wilt maken van je internet, zul je de beste internet provider in je buurt nodig hebben. Wil je toch liever reguliere televisie ontvangen, kies dan voor een abonnement met internet en tv. Gebruik de overstapservice van de nieuwe provider om naadloos over te stappen.

Datum: 17-04-19