Alle vormen van tv-kijken: gratis en met abonnement

Alle mogelijkheden van televisie kijken met, en zonder abonnement. Inclusief informatie over welke aansluitingen en tv-ontvangers je nodig hebt.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Man en vrouw kijken naar de televisie vanaf de bank

Welke digitale tv-aanbieders zijn er?

Providers bieden complete tv-pakketten aan waarmee je toegang hebt tot al je favoriete zenders. Je combineert dan internet en tv in één pakket.

Ook zijn er aanbieders waar je alleen een tv-dienst kunt afsluiten. Je bestelt dan een tv-only abonnement, waarmee je televisiezenders via een app of website kunt streamen. Voor een vast bedrag per maand krijg je een compleet zenderpakket.

Op dit moment zijn er talloze tv-aanbieders om uit te kiezen. Er zijn slechts enkele aanbieders die alleen een tv-abonnement aanbieden. Dit zijn de tv-aanbieders in Nederland:

TV-aanbiederPrijs abonnementAantal zenders
NLZietVanaf € 8,95 per maand38+ zenders
Canal DigitaalVanaf € 14,95 per maand60+ zenders
Ziggo Kabel TV€ 20,95 per maand70+ zenders in basispakket, 110+ in maximaal pakket
KPN Digitenne€ 18,00 per maand30 zenders

Er zijn vele andere providers waar je een tv-abonnement kunt afsluiten, maar alleen in combinatie met een internetabonnement.

Wat is een betaalde tv-abonnement?

Bij vrijwel iedere provider neem je televisie af in de vorm van een tv-abonnement. Voor een vast bedrag per maand ontvang je dan een bepaald aantal zenders.

Tip: Vergelijk tv-abonnementen op onze pagina met alle aanbieders en prijzen op rij.

Dit abonnement stel je op jouw manier samen, bijvoorbeeld door extra zenderpakketten toe te voegen, zoals sport- of filmzenders. Vervolgens zit je één of twee jaar vast aan dit abonnement, gecombineerd met een internetabonnement.

Kun je ook gratis tv-kijken zonder abonnement?

Wil je op je vaste lasten besparen? Dan is tv-kijken zonder abonnement zeker een optie. Gratis tv-kijken is op verschillende manieren mogelijk: met en zonder een internetverbinding.

Het aantal zenders dat je gratis kan kijken is wel beperkt. Zo kijk je met een internetverbinding live naar NPO 1, 2 en 3. Dit zijn publieke omroepen en moeten dus voor iedereen kosteloos beschikbaar zijn.

Met een internetverbinding kijk je programma's van NPO en RTL gratis terug via internet. Gebruik je een satelliet? Dan heb je ook nog toegang tot internationale zenders. Je zit dan niet vast aan een internetabonnement.

Verschillende tv-verbindingen

Tv-kijken doe je op verschillende manieren, van een moderne tv-ontvanger voor digitale televisie tot een verouderde antenneverbinding.

Dit zijn de verschillende tv-verbindingen van het moment:

Satelliet tv-verbinding

Met een satellietverbinding plaats je een schotel aan je woning. De schotelantenne vangt een tv-signaal op, en geeft dit via een coaxkabel door aan je tv-ontvanger. Dit kastje verstuurt het signaal weer naar je televisie.

Kabel tv-verbinding

Kabeltelevisie is een overkoepelende term voor een televisiesignaal dat via een centraal kabelpunt je woning binnenkomt. Je verbindt je televisie met het kabelpunt en hebt meteen toegang tot alle kanalen. Vroeger was dit altijd een analoog signaal, maar providers bieden alleen nog digitale televisie aan.

Internet tv-verbinding

Heb je een internetverbinding via glasvezel of coax, dan heb je toegang tot verschillende tv-apps. Deze apps geven je (vaak tegen betaling) toegang tot hun hele catalogus. Enkele apps en websites bieden ook gratis programma's aan, zoals NPO Plus en KIJK.

Antenne tv-verbinding

Net als een satelliet, ontvangt een antenne televisiesignalen uit de lucht. Je plaatst ze het beste buitenshuis, maar er zijn ook speciale antennes voor binnenshuis. Een kabel zet het signaal dat de antenne ontvangt om naar beeld en geluid, zodat jij zorgeloos tv-kijkt.

Digitenne tv-verbinding

Digitenne is eigenlijk de opvolger van de traditionele antenne. Bij digitenne haal je ook een televisiesignaal uit de lucht, maar dit gaat om een digitaal signaal. Het voordeel is dat de beeldkwaliteit veel beter is, en je meer zenders ontvangt.

Tv-ontvanger

Een tv-ontvanger is een kastje dat televisiesignalen ontvangt en omzet in digitaal beeld en geluid. Een tv-ontvanger brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Goed beeldkwaliteit: Digitale televisie heeft een stuk hogere resolutie.
 • Afstandsbediening: Je gebruikt één afstandsbediening om zowel je tv als de decoder aan te sturen.
 • Instellingen: Je kunt tv-ontvangers instellen op jouw manier, zoals een kinderslot op bepaalde zenders, of welke zenders er eerst getoond moeten worden.
 • Kanalen zoeken: Met behulp van een ingebouwd zenderoverzicht vind je snel de kanalen waarnaar je op zoek bent.
 • Snelcode: Direct naar de juiste zender zappen? Voer de snelcode in, en zap meteen naar je favoriete kanaal.
 • Interactieve tv: Programma's opnemen, terugkijken of terugspoelen. Interactieve tv geeft je deze extra opties en meer, zoals on-demand films kijken.

Hoe kan je tv-kijken?

Vroeger kon je alleen naar televisieprogramma's kijken via een kabel. Tegenwoordig zijn er vele manieren televisie kijken, en niet alleen op het grote scherm. Ook mobiele schermen zijn hiervoor geschikt, waardoor je veel minder afhankelijk bent van één plek.

Tv-kijken buitenshuis

In de tuin, op een boot of op de camping, daar wil je misschien ook van een leuk programma genieten. Er zijn gelukkig verschillende opties om niet alleen van je eigen woning afhankelijk te zijn:

 • Via internet: Heb je een telefoon met internet? Buitenshuis kijk je dan via je mobiele internetverbinding. Ook met een vaste internetverbinding kijk je via tv-apps of websites.
 • Via satelliet: Er zijn verschillende compacte satellietsets die ideaal zijn voor op vakantie.
 • Via antenne: Ook kleine antennes stellen je in staat om buitenshuis tv te kijken. Met digitenne van KPN zijn er speciale montagesets.

Draadloos tv-kijken

Zo min mogelijk kabels in huis? Dan is draadloos tv-kijken een goede optie. Je kijkt dan tv zonder een kabel, met een draadloze ontvanger. Het enige wat je nodig hebt, is een draadloze verbindingsset of wifi.

Er zijn verschillende opties voor televisiezenders bekijken zonder snoeren:

 • Smart TV App: Deze app werkt samen met sommige tv's en stelt je in staat om verschillende zenders te streamen.
 • Mediaspelers: Met apparaten zoals een Chromecast of Apple TV stream je eenvoudig programma's op je televisie. Je hebt dan geen smart-tv meer nodig.
 • Tv via stopcontact: Met een set adapters stuur je het tv-signaal door je stroomnet in huis. via stopcontacten.

Tv-kijken via internet

Online tv-kijken is zeer populair. Dat komt door het groeiende aanbod van tv-apps. Je hebt natuurlijk de bekende apps van streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+. Maar ook steeds meer providers bieden tv-apps.

Met een tv-app van je provider krijg je dan toegang tot alle televisiezenders, die je altijd en overal kan streamen. Online tv-kijken is daarom ideaal voor je tablet, laptop en telefoon.

Wil je tv-kijken via internet, maar dan wel op je eigen televisie? Dan heb je twee opties: tv-apps direct op je smart-tv, of via een mediaspeler.

Er zijn ook illegale diensten zoals IPTV. Via een speciale ontvanger haal je dan duizenden zenders binnen. Wij raden alleen geen illegale diensten aan, want zo loop je altijd risico.

Wat kun je op tv kijken?

 • Tv-zenders: Heb je een abonnement of satellietverbinding? Dan heb je verschillende zenders om uit te kiezen. Welke zenders je hebt, is afhankelijk van jouw televisiepakket.
 • Streamingdiensten: Steeds meer televisies hebben apps waarmee je populaire streamingdiensten bereikt. Denk aan Netflix of Videoland. Je moet wel apart betalen voor deze streamingdiensten.
 • Naar je tv streamen vanaf een apparaat: Geen ingebouwde apps voor streamingdiensten op je televisie? Met een mediaspeler kun je al je media naar je televisie streamen.

Hoe kan ik mijn tv aansluiten?

Hoe je een tv moet aansluiten is afhankelijk van jouw apparatuur en internetverbinding. Hier zijn drie punten om in de gaten te houden:

1. Tv-aansluitingen

Welke televisiekabels heb je nodig, en hoe sluit je de televisie aan? Aan de zijkant van je televisie vind je verschillende tv-aansluitingen. Welke aansluitingen dat zijn, verschilt per model.

Je televisie aansluiten werkt via coax anders dan met glasvezel. Lees verder hoe tv op glasvezel aansluiten werkt. Beide werken namelijk met andere kabels.

Dit zijn de meest gangbare televisieaansluitingen:

 • HDMI: Voor tv-ontvangers, spelcomputers en mediaspelers.
 • HDMI-ARC: Voor geluidssystemen.
 • 3.5 mm aansluiting: Voor koptelefoons.
 • USB-aansluiting: Voor usb-sticks, mediaspelers en harde schijven.
 • LAN: Voor een bekabelde netwerkverbinding.
 • SCART-aansluiting: Voor oudere apparaten.

2. Tv verbinden met internet

Met een smart-tv verbind je een gemakkelijk je televisie met internet. Sommige tv's hebben een ingebouwde wifi-ontvanger. Via de instellingen laat je de televisie verbinding maken met je wifinetwerk voor internettoegang.

De beste internetverbinding op je toestel krijg je met een netwerkkabel. Heb je een toestel zonder internetmogelijkheid? Koop dan een mediaspeler met internetondersteuning.

3. Meerdere tv's aansluiten

Heb je meerdere tv's in huis? Dan heb je in de meeste gevallen ook meerdere tv-ontvangers nodig. Iedere provider heeft regels over hoeveel tv-ontvangers je kunt aansluiten.

Je kunt natuurlijk ook kiezen om de tv-apps van je aanbieder te gebruiken. Let ook hier op: met de accountgegevens van je providers zijn er een maximaal aantal apparaten waarop je tv mag kijken.

Tv-kijken op andere apparaten

Zonder televisie is huis kun je toch nog naar je favoriete programma's kijken. Dankzij een internetverbinding kijk je gemakkelijk naar televisiezenders op verschillende schermen:

 • Kijk televisie op je laptop: Met je laptop surf je naar websites van verschillende zenders. Kijk televisie op de website van NPO Start, RTL XL of internationale websites. Ook op YouTube vind je veel televisieprogramma's terug.
 • Kijk televisie op je telefoon: Op je telefoon download je verschillende apps met een grote catalogus televisieprogramma's en films. Gratis programma's bekijk je via YouTube, NPO Plus of RTL XL.
 • Kijk televisie op je tablet: Op je tablet download je dezelfde apps als op je telefoon. Het voordeel is dat het scherm net wat groter is, zodat je makkelijk in je favoriete programma's duikt.
 • Kijk televisie op je beamer: Met een beamer projecteer je beelden op je muur of op een wit doek. Je doet dit bijvoorbeeld vanaf je laptop. Zo geniet je van een extra groot beeld.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Cees de Bruin

Goedemiddag, Wij hebben behoefte aan in eerste instantie een objectief advies voor de tv-installatie in onze camper, zonder dat gelijk dollartekens gaan verschijnen in de ogen van een verkoper. Een antenne Ufo-model, de benodigde verbindingen ervan met het tv-toestel zijn er, maar met de combinatie kom ik niet uit de voeten. We hebben geen satellietontvanger meer. We hadden een klein simpel kastje waarmee we uitsluitend Duitse zenders konden ontvangen. We zijn geen fervente TV-kijkers en kunnen eigenlijk zonder, maar af en toe is het wel eens leuk als we in het buitenland zijn. Een simpele ontvanger voor NPO en buitenland voldoet al. Concrete vraag: Bent u vakbekwaam, of is er iemand bij u die vakbekwaam samen met ons eens objectief naar onze mogelijkheden wil of kan kijken?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Cees, Ik snap dat je advies wilt van mensen met verstand van zaken. Zelf ben ik niet technisch onderlegd, maar ik weet wel alle oplossingen voor televisiekijken in het buitenland. Met de app NPO Plus is het mogelijk om alle NPO zenders in het buitenland te kijken, dat is niet mogelijk met de gratis variant, tenzij je een VPN-verbinding gebruikt. Duitse zenders ontvangen in het buitenland kan via de app van Canal Digitaal, dit is een betaalde tv-abonnement. Een andere optie is de tv-app van je provider in Nederland gebruiken voor in het buitenland. Voor deze oplossingen heb je een smart TV of mediaspeler nodig, zoals Apple tv of Chromecast. Succes!

JC

Zeer informatief. Dank!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend