Wat is beter: internet via wifi of bekabeld via ethernet?

Wifi maakt het makkelijk om al je apparaten te verbinden zonder kabels, maar een bekabelde internetverbinding is sneller en stabieler. Wanneer het handig is om te kiezen voor een ethernetverbinding leggen we hieronder uit.

Ethernetkabel

Hoe werkt ethernet?

Ethernet (technische naam: IEEE 802.3) is een netwerkstandaard waarmee apparaten in een lokaal netwerk gegevens met elkaar kunnen uitwisselen via een UTP-kabel, ook wel een netwerkkabel genoemd. Oorspronkelijk werden dikke coaxiale kabels gebruikt, maar nu zijn dat UTP-kabels die buigzamer en sneller zijn.

Ethernet stuurt informatie in kleine pakketjes die we "frames" noemen. Elk frame heeft een IP-adres, zodat een pakketje weet naar welk apparaat moet gaan.

Ethernetkabels zijn verkrijgbaar in verschillende types zoals CAT5, CAT6 en CAT7. De meest gebruikte kabels zijn CAT5e met RJ45 connectors.

Twee netwerkkabels in een muur aangesloten

Netwerkkabels kunnen ook stroom overbrengen. Dit wordt Power over Ethernet (PoE) genoemd en is handig omdat je dan maar één kabel nodig hebt.

Wat is het verschil tussen wifi en ethernet?

Wifi gebruikt draadloze signalen, terwijl ethernet kabels gebruikt. Dat maakt ethernet sneller en stabieler, omdat je apparaat dan rechtstreeks verbonden is met je router. Gamers geven daarom vaker de voorkeur aan een betrouwbare bekabelde internetverbinding.

Wifi is vooral ideaal voor mobiele apparaten zoals smartphones en laptops. Hierdoor heb je geen gedoe met kabels en heb je overal in huis een internetverbinding.

Het voordeel van wifi is ook gelijk het grootste nadeel, want draadloze internetsignalen zorgen al snel voor snelheidsverlies. Niet alleen door grotere afstanden, maar ook door plafonds, muren en andere apparaten in huis.

Voordelen van ethernet:

  • Hogere en stabielere internetsnelheid
  • Vrijwel geen vertragingen of verstoringen
  • Minder kans op ongewenste verbindingen

Voordelen van wifi:

  • Niet gebonden aan een kabel
  • Apparaten zijn makkelijk te koppelen
  • Geen kabels aanleggen en wegwerken

Beter internet met ethernet

Een netwerkkabel zorgt voor snel en stabiel internet voor apparaten met een vaste plek, zoals een desktopcomputer of een smart-tv. Wifi is daarentegen vooral geschikt voor apparaten die geen vaste plek hebben, zoals je smartphone of laptop.

Wifi is dus vooral ideaal voor mobiele apparaten en ethernet juist voor apparaten die een snelle en betrouwbare verbinding nodig hebben. Beide verbindingen kun je dus prima naast elkaar gebruiken in huis.

Nieuwe wifistandaarden maken draadloos internet steeds beter, toch haal je met kabelverbinding nog steeds het maximale uit je internetverbinding in huis.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel