Wat is ethernet?

Ethernet is een netwerkstandaard waarmee computers in een LAN met elkaar gegevens kunnen uitwisselen. Deze technologie wordt vaak gebruikt om internet mogelijk te maken via kabels in huizen en kantoren.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) noemt Ethernet als protocol: IEEE 802.3. Maar “Ethernet” is een stuk gemakkelijker uit te spreken.

Ethernet is een technologie die Robert Metcalfe in de jaren 70 bedacht. Dankzij zijn uitvinding konden computers op een eenvoudige en snelle manier met elkaar communiceren. Voordat ethernet was uitgevonden waren netwerken ingewikkeld en duur.

Vroeger gebruikte men dikke coaxiale kabels, maar nu zijn dat Cat 5 of Cat 6 kabels die flexibeler en sneller zijn.

Hoe werkt ethernet?

Ethernet stuurt informatie in kleine pakketjes die we "frames" noemen. Elk frame heeft een MAC-adres, zodat het weet naar welk apparaat het moet gaan. Ethernet gebruikt een speciale regel, het CSMA/CD-protocol, om ervoor te zorgen dat deze pakketjes niet botsen en in de war raken.

Ethernet kan in ideale omstandigheden 400 Gbps (gigabits per seconde) versturen.

Wat is het verschil tussen wifi en ethernet?

Het belangrijkste verschil tussen wifi en ethernet is dat wifi draadloze radiogolven gebruikt voor de verbinding, terwijl ethernet werkt via fysieke kabels. Ethernet is daardoor betrouwbaarder en veiliger.

Ook voor wifi heb je een ethernet nodig. Je gebruikt namelijk een netwerkkabel om je modem aan te sluiten op je hoofdaansluitpunt.

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen wifi en ethernet:

KenmerkenWifiEthernet
VerbindingstypeDraadloos via radiogolvenBedraad via fysieke kabel
SnelheidTot 9,6 GbpsTot 10 Gbps
BetrouwbaarheidGevoelig voor storingenZeer betrouwbaar
LatentieHogere latentieLagere latentie
Bereik25-100 meter100 meter met koperdraad of kilometers met glasvezel

Wifi is vooral handig voor draagbare apparaten zoals smartphones, laptops en tablets, maar radiogolven zijn gevoelig voor storingen, en kunnen zorgen voor lagere snelheden.

Gamers geven daarom vaak de voorkeur aan bekabelde verbindingen vanwege de betere prestaties en stabiliteit.

Er zijn verschillende soorten ethernet kabels

Een ethernetkabel is een netwerkkabel met connectors aan beide kanten. Die gebruik je om apparaten, zoals computers en router, met elkaar te verbinden in een lokaal netwerk. De kabel zorgt voor een snelle dataoverdracht tussen deze apparaten.

Ethernetkabels bestaan in verschillende types zoals CAT5, CAT6 en CAT7. De meest voorkomende is CAT5e met RJ45 connectors.

Netwerkkabels worden niet alleen gebruikt voor dataoverdracht, maar je kunt er ook stroom mee overbrengen (Power over Ethernet of PoE). Dit is handig omdat je dan maar één kabel nodig hebt voor twee dingen.

Type kabelGebruik
Twisted PairThuis en kantoor
CoaxOudere installaties
Optische FiberStedelijke en internationale netwerken

Hier zijn de verschillende soorten ethernet kabels:

Twisted pair kabels (UTP-kabels):

  • CAT5e (tot 1 Gbps)
  • CAT6 (tot 1 Gbps)
  • CAT6a (tot 10 Gbps)
  • CAT7 (tot 10 Gbps)
  • CAT8 (tot 40 Gbps)

Coax kabel:

  • Traditioneel voor oudere ethernet netwerken
  • Tot 10 Mbps snelheid

Glasvezel:

  • Voor hoge snelheden tot 10 Gbps en hoger
  • Duurder dan twisted pair

Shielded vs unshielded:

  • STP - Shielded twisted pair (afgeschermd tegen storing)
  • UTP - Unshielded twisted pair

Connectoren:

  • RJ45 voor twisted pair
  • SC, LC voor glasvezel

Beter internet met ethernet

twee netwerkkabels geplugd in muur
Internet via een netwerkkabel zorgt voor snel en stabiel internet

Eerst is het belangrijk om te weten dat er twee hoofdmanieren zijn om je apparaten met het internet te verbinden: via ethernet en via wifi. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is handig om te weten wanneer je welke moet gebruiken.

Ethernet is het meest geschikt voor apparaten met een vaste plek. Dat komt door de snelheid en stabiliteit die deze verbinding biedt. Een desktopcomputer bekabeld verbinden met je modem is dus een goede keuze.

Maar wifi is wel handiger voor mobiele apparaten zoals smartphones en laptops. Het nadeel is dat de maximale capaciteit beperkt is. Hoe meer apparaten tegelijkertijd je wifi gebruiken, hoe trager je internetverbinding.

De nieuwe wifistandaarden maken draadloos internet steeds beter, maar een kabelverbinding blijft de betrouwbaarste keuze voor snel en stabiel internet.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend