Wat is een switch?

Een switch is een netwerkapparaat met meerdere netwerkpoorten. Je sluit deze aan op je router zodat je meerdere apparaten binnen een lokaal netwerk met elkaar kunt verbinden. Denk hierbij aan je computer, spelcomputer en smart-tv.

Switch met 8 poorten

Het verschil met een router kan best verwarrend zijn. Veel routers hebben namelijk al een ingebouwde switch met meerdere netwerkpoorten. Het verschil is dat een router het internetverkeer verdeelt in je thuisnetwerk. Een switch werkt als een uitbreiding van je router, en is vooral handig als je meer poorten nodig hebt dan je router al biedt.

Vroeger werd een hub gebruikt om meerdere apparaten met elkaar te verbinden, maar tegenwoordig is een netwerkswitch een betere optie, want die stuurt gegevens direct naar het juiste apparaat, waardoor er geen snelheidsverlies meer is.

Verschillende soorten switches

Er zijn verschillende soorten netwerkswitches die je kunt kopen. Het verschil zit hem vooral in de mogelijkheid om het netwerk te beheren.

Switch van TP-link met 8 poorten
Een 8-poorts switch is ideaal voor het uitbreiden van je thuisnetwerk

Managed switch

De software van een managed switch zorgt voor meer controle en beheeropties. Een unmanaged switch is daarentegen eenvoudiger en heeft deze opties niet. Het wordt vaak in een zakelijke omgeving gebruikt waar beheerders meer controle willen hebben. Je kunt bijvoorbeeld bepalen welk apparaat voorrang krijgt bij internetgebruik. Ook zijn er extra beveiligingsinstellingen.

Unmanaged Switch

Daarentegen is een unmanaged switch plug-and-play. Je sluit het aan en het werkt meteen, zonder dat je instellingen hoeft aan te passen. Een unmanaged switch is een stuk eenvoudiger, want het biedt je geen mogelijkheid het netwerkverkeer te beheren. Het is daarom gemakkelijker te gebruiken in je thuisnetwerk, zonder ingewikkelde instellingen.

PoE Switch

De afkorting PoE staat voor 'Power over Ethernet', en kan naast data ook stroom verzenden via de ethernetkabel. Dit is vooral handig voor apparaten zoals beveiligingscamera's of wifipunten die zowel stroom als data nodig hebben via één kabel.

Welke heb je nodig?

Wil je je bekabelde netwerk uitbreiden met een netwerkswitch? Bepaal dan eerst het aantal poorten en de snelheid die je nodig hebt. Kies bij voorkeur ondersteuning voor minimaal gigabitsnelheden (1000 Mbps), dan ben je goed voorbereid op de snelheid van glasvezelinternet. Bepaal ook het aantal poorten als je een switch gaat kopen. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid apparaten die je wilt aansluiten. De modellen lopen uiteen van 5 tot wel 48 poorten.

De switches van Netgear (GS105E) en TP-Link (TL-SG105E) worden meestal aanbevolen voor de modem/routers van Ziggo en KPN. Beide modellen ondersteunen IGMP snooping, wat nodig is om digitale tv via het netwerk te verzenden. Een switch sluit je aan op je router met een netwerkkabel. Gebruik hiervoor een Cat6-kabel of hoger.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend