Wat is een switch?

Een switch is een netwerkapparaat dat verschillende apparaten binnen een lokaal netwerk met elkaar verbindt. Denk hierbij aan je computer, smartphone en zelfs je smart-tv.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Switch met 8 poorten

Een switch is een netwerkapparaat dat helpt bij het verbinden van verschillende apparaten binnen een lokaal netwerk. Denk aan je computer, spelcomputer en smart-tv.

Het verschil met een router kan verwarrend zijn. Veel routers hebben namelijk al een ingebouwde switch met meerdere netwerkpoorten. Het verschil is dat een router maar een beperkt aantal poorten en functionaliteiten heeft.

Een switch is vooral handig als je meer poorten nodig hebt dan de router al biedt, of als je uitgebreide netwerkfuncties wilt zoals PoE (stroom via de ethernetkabel).

Vroeger werd een hub gebruikt om meerdere apparaten met elkaar te verbinden. Tegenwoordig is een netwerkswitch een betere optie. Een switch stuurt data direct naar het juiste apparaat, waardoor er geen snelheidsverlies optreedt.

Verschillende soorten switches

Er zijn verschillende soorten netwerkswitches. Het verschil zit hem vooral in de mogelijkheid om het netwerk te beheren.

Switch van TP-link met 8 poorten
Een 8-poorts switch is ideaal voor het uitbreiden van je thuisnetwerk

Managed switch

De ingebouwde software van een managed switch zorgt voor meer controle en beheermogelijkheden. Een unmanaged switch is eenvoudiger en heeft deze opties niet. Het wordt vaak in een zakelijke omgeving gebruikt waar beheerders meer controle hebben.

Je kunt bijvoorbeeld bepalen welk apparaat voorrang krijgt bij het gebruik van internet, of extra beveiligingsmaatregelen instellen.

Unmanaged Switch

Daarentegen is een unmanaged switch plug-and-play. Je sluit het aan en het werkt meteen, zonder dat je instellingen hoeft aan te passen. Een unmanaged switch is eenvoudiger en biedt geen mogelijkheid het netwerkverkeer te beheren of aan te passen. Het is een goede keuze voor thuis zonder je zorgen te maken over netwerkbeheer.

PoE Switch

De afkorting PoE staat voor 'Power over Ethernet', en kan naast data ook stroom leveren via de ethernetkabel. Dit is vooral handig voor apparaten zoals beveiligingscamera's, die zowel stroom als een dataverbinding nodig hebben via één kabel.

Hoe plaats je een switch?

Met een switch kun je eenvoudig meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden met je internetverbinding in huis. Dit is ideaal voor grotere huishoudens of kantoren waar veel apparaten toegang tot het internet nodig hebben. Maar hoe sluit je het apparaat aan?

Een netwerkswitch is handig om je bekabelde netwerk uit te breiden, maar bepaal eerst het aantal poorten en de snelheid die je nodig hebt voordat je een switch koopt. Kies bij voorkeur een switch met gigabitsnelheid om toekomstbestendig te zijn.

Een switch sluit je aan op je router met een netwerkkabel om je thuisnetwerk uit te breiden. Daarna kun je meerdere apparaten via een netwerkkabel op één van de poorten aansluiten. Twee switches kun je met een crossover kabel aan elkaar koppelen.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend