Hoe snel is glasvezel?

Glasvezel is sneller en stabieler dan alle andere kabelverbindingen. Met glasvezel heb je ook minder last van storingen en je kunt even snel up- als downloaden. De snelheid verschilt echter per situatie. We leggen het je precies uit.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Glasvezelsnelheid

Wat is de snelheid van glasvezel?

De snelheid van internet wordt uitgedrukt in Mbps (Megabit per seconde) of Gbps (Gigabit per seconde). 1000 Mbps staat gelijk aan 1 Gbps.

Internet via glasvezel heeft zeer stabiele internetverbinding, met snelheden tot 8 Gbit per seconde (8000 Mbps). Glasvezel is zelfs de snelste verbinding om data te versturen.

Glasvezelsnelheden aan consumenten aangeboden voor verschillende behoeften: van 50 Mbps tot 8000 Mbps.

Maar het kan zelfs nog veel sneller. De provider Delta biedt 8 Gbps aan via XGS-PON en KPN test met een internetsnelheid van 20 Gbps voor consumenten.

Maar dat is zeker niet de maximale snelheid van glasvezel. De snelheid in testomgevingen is aanzienlijk toegenomen van 2,5 Gbps in 1989 tot 1,53 petabits per seconde door een normale glasvezelkabel.

Glasvezelsnelheid
Consumenten8 Gbps
Zakelijk10 Gbps
Glasvezel backbone400 Gbps
Testomgeving1,53 petabits

Wat maakt glasvezel zo snel?

Glasvezelkabels zijn gemaakt van lange, dunnen draden van glas. Het glas is volledig zuiver, zelfs een heel klein vlekje kan het signaal verstoren.

De kern heeft een diameter van enkele microns, dat is ongeveer een tiende van een mensenhaar. Maar desondanks heeft een glasvezel een enorme bandbreedte.

Glasvezel gebruikt laserlicht om informatie te verzenden. Dit licht reist razendsnel over lange afstanden. In tegenstelling tot DSL (koper) en coax die beide stroom gebruiken.

Glasvezels blauw
Glasvezelkabels verzenden licht met een snelheid van 299.792 Kilometer per seconde

In de praktijk verliest het licht wat van zijn snelheid over lange afstanden. Glasvezel heeft daarom repeaters nodig om het internetsignaal opnieuw door te sturen. De snelheidsverlies van coax, en vooral koper is echter veel groter.

Je gebruikt dus niet de maximale lichtsnelheid met glasvezelinternet. Licht reist namelijk minder snel door een glasvezelkabel dan door de lucht of in een vacuüm:

LasersnelheidKM per seconde
Glasvezel199.861 Kilometer per seconde
Door de lucht299.000 Kilometer per seconde
Door een vacuüm299.792 Kilometer per seconde

De maximale lichtsnelheid door een glasvezelkabel bedraagt 199.861 KM per seconde. De omtrek van de aarde is 40.075 km. Dat betekent dus dat een glasvezelsignaal vijf keer de wereld rond kan in één seconde!

De glasvezelsnelheid is symmetrisch, met een even snelle downloadsnelheid als uploadsnelheid. Dit is een groot voordeel vergeleken met kabelinternet, want daar is de uploadsnelheid wel 90% lager dan de downloadsnelheid.

Niet alleen de ongeëvenaarde snelheid is een groot voordeel van glasvezelinternet, de verbinding heeft minder last van verstoringen en slechte weersomstandigheden.

Is je wifi sneller via glasvezel?

Met glasvezel in huis heb je zeker het snelste internet. Maar de internetsnelheid die binnenkomt op je glasvezelaansluiting bepaalt niet de sterkte van het wifisignaal.

Je huidige internetverbinding kan wel je maximale wifi-snelheid beperken. Want hoe sneller het binnengekomen signaal, des te sneller je wifi kan zijn met de juiste router.

Voorbeeld: je woning is aangesloten op een dikke waterleiding, maar je kraanleiding in huis is heel dun. Dan komt er niet veel water door je kraan, ondanks de dikke waterleiding waar je huis op aangesloten is.

Let er dus op dat je een sterke wifirouter nodig hebt. Dan zullen je downloads via glasvezel aanzienlijk sneller zijn, je streaming beter, met ook nog eens minder vertraging. (ping)

Ben jij al overgestapt op glasvezel, laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Costas

Hoewel je artikel is een jaar geleden, niemand heeft een (positief) commentaar achtergelaten (?!) Je was duidelijk, simpel, zonder vaak taal die meestal onbegrijpelijk is voor degene reden kennis hebben zoals mij en heb wel begrijpen wat glasvezel internet ik het echt is! Dank je wel Marnix!