Vrouw die internet aan het verhuizen is in een doos

Internet regelen bij een verhuizing: waar moet je op letten?

Je internet regelen is een belangrijk aandachtspunt als je gaat verhuizen. Wil je het internetabonnement meeverhuizen, of is het slim om juist te switchen? We geven je de belangrijkste aandachtspunten die je in het oog moet houden.

Een verhuizing is altijd weer een spannende gebeurtenis. Je laat een deel van je verleden achter je en maakt een nieuwe start. Tegelijkertijd zijn er duizend-en-een dingen waar je aan moet denken.

Wat neem je allemaal mee naar je nieuwe woning, en hoe zet het met je internetabonnement? We leggen het je precies uit.

Waarom je internet op tijd verhuizen?

Ook in je nieuwe huis wil je natuurlijk vanaf dag één gebruik kunnen maken, van snel en goed werkend internet. Werken in de cloud vanaf je thuiswerkplek? En nog wat nieuwe spullen bestellen om je nieuwe woning wat mooier te maken.

Je kunt namelijk niet meer zonder internet!

Met een goed werkende internetverbinding pak je het oude leven direct na de verhuizing snel weer op. Belangrijk dus, om dit goed te regelen.

Verschillende scenario’s

Wanneer je gaat verhuizen, is het verstandig om allereerst goed te kijken naar de verschillende scenario’s op internetgebied. Doorgaans heb je de keuze uit een drietal opties:

  • Je internetabonnement ongewijzigd meenemen naar je nieuwe adres.
  • Een ander internetabonnement afsluiten bij dezelfde provider.
  • Je huidige internetabonnement opzeggen en overstappen naar een andere internetprovider.

Wil je weten welke keuze het beste bij je past op jouw situatie? Doe dan je voordeel met het onderstaande verhuisplan voor je internet.

Check je contract

De eerste stap voor de juiste internetoplossing voor je nieuwe woonsituatie, is het controleren van je huidige contract. Hoe lang loopt het bestaande contract met je huidige internetprovider nog?

Als je huidige contract nog niet verlopen, en je provider levert dezelfde ook op het nieuwe adres, dan ben je verplicht om je bestaande abonnement mee te nemen. Of in elk geval de som voor de nog resterende maanden te betalen.

De meeste providers zien een verhuizing niet als een geldige reden om je abonnement op te zeggen. Je bent namelijk een contract voor een bepaalde looptijd (meestal een of twee jaar) aangegaan.

Zit de contractduur er (bijna) op? Dan heb je een opzegtermijn van een maand, en dan kun je alvast gaan kijken naar een nieuw internetabonnement. Dat kan natuurlijk ook een andere internetprovider zijn.

Postcode en beschikbaarheid op je nieuwe adres

Kijk goed naar de postcode van je nieuwe adres, en de beschikbaarheid van de internetdiensten. Niet elke provider levert namelijk alle soorten internetaansluitingen op elk adres.

Een goed voorbeeld is glasvezel, internet dat data razendsnel verstuurt via lichtsignalen. Het nadeel van dit supersnelle internet: een glasvezelverbinding is lang nog niet overal gelegd.

Een goede internetsnelheid is vooral voor grotere gezinnen nodig. Het kan goed zijn dat je op je huidige adres een DSL-verbinding hebt, maar op je nieuwe adres glasvezel. Kies dan voor een moderne glasvezelverbinding. Dan haal je maximale uit je internetverbinding.

Verhuizen naar een nieuw adres is dus een mooie mogelijkheid om te profiteren van sneller internet!

Bekijk je huidige gebruik en wensen

Het betrekken van je nieuwe stulpje is een goede manier om je huidige behoeften en wensen nog eens kritisch onder de loep te nemen. Past het internetabonnement dat je gewend bent nog wel bij de nieuwe woonsituatie?

Het omgekeerde kan natuurlijk ook het geval zijn. Misschien redt je het prima met een goedkoper abonnement, en een wat lagere internetsnelheid. En mogelijk heb je in je nieuwe woning geen behoefte meer aan de vaste telefoonlijn die je in je vorige huis nog wel had.

En wat betreft televisie kijken: op een smart-tv kan je de NPO Start app installeren en Netflix. Misschien heb je wel genoeg aan NPO 1, 2 en 3 en alle streamingdiensten die je tegenwoordig hebt.

Dan kun je het televisieabonnement net zo goed overslaan met overstappen, en alleen internet nemen. Scheelt weer flink op de maandelijkse kosten.

Je internetabonnement verhuizen of overstappen?

Na het verkennen van alle mogelijkheden is het tijd om de knoop door te hakken. Neem je het internetabonnement mee naar jouw nieuwe woning, of stap ik over naar een andere aanbieder?

Blijf je zitten bij je huidige provider, dan zijn er mogelijkheden om je bestaande abonnement iets te ‘tweaken’. Denk bijvoorbeeld aan wat meer bandbreedte tegen een kleine meerprijs.

Tip: Bel je huidige internetaanbieder met het verhaal dat je gaat verhuizen, geef daarbij aan dat je nog niet zeker weet of je gaat overstappen. Met een beetje geluk krijg je extra korting, om je over te halen om te blijven.

Check wel eerst alle providers op je nieuwe adres, zodat je deze aanbieding kan vergelijken met de rest.

Verhuisverzoek bij je provider

Blijf je jouw provider trouw? Dan kun je een verhuisverzoek indienen. Je provider helpt je dan met overstappen op de juiste datum naar het nieuwe adres. Gemiddeld heeft een provider hier een week of twee voor nodig. Dien het verzoek daarom een week of vier voor je daadwerkelijke verhuizing in. Dan weet je zeker dat je goed werkend internet hebt als je je intrek neemt in je nieuwe thuis.

Overstapservice bij verhuizen

Ben je contactvrij en kies je voor een nieuwe provider? Dan hoef je niet per se alles helemaal zelf te regelen. De overstapservice neemt je veel werk uit handen, en bespaart je de nodige kopzorgen. Zeker omdat er tijdens een verhuizing toch al zo ongelooflijk veel op je afkomt.

Let wel goed op: Niet alle provider werken mee met de overstapservice bij een verhuizing. Bij Ziggo zul je bijvoorbeeld zelf je oude internetabonnement moeten opzeggen. Overstappen naar KPN werkt weer wel met de overstapservice.

Internetaansluiting voor een nieuwbouwhuis

Betrek je een nieuwbouwhuis? Dan helpen bepaalde providers met je nieuwe internetaansluiting: van het aanleggen van een splinternieuwe kabel, tot het controleren van de aansluiting en bekabeling.

Vaak is er ook hulp in de vorm van een app of andersoortige tool die de kwaliteit van je verbinding en wifi meet. Hier zie je bijvoorbeeld hoe dat bij Ziggo in zijn werk gaat.

KPN geeft je de vrijheid om je internetapparatuur zelf te installeren, maar biedt je ook de mogelijkheid om een van hun monteurs in te schakelen als je er zelf niet uitkomt.

Denk er zelf over na om een goede bekabeling te laten aanleggen in je nieuwbouwwoning. Dan ben je niet overal afhankelijk van je wifi in elke kamer. Je kunt dan bijvoorbeeld op zolder een netwerkkabel in je computer steken voor een betrouwbare internetverbinding.

Neem minimaal CAT6 kabels en zorg voor een netwerkaansluiting in elke kamer. Een bekabeld netwerk voor internettoegang werkt altijd beter dan draadloos internet.

Wat kan je meenemen?

  • Je e-mailadres: Een e-mailadres van je provider kun je meestal niet meeverhuizen? Bij een select aantal providers kun je wel jouw e-mailadres behouden, maar daar hangt dan een fors prijskaartje aan. Gebruik je een webmailadres van bijvoorbeeld Gmail of Outlook? Dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Dat staat hier los van.
  • Je vaste telefoonnummer: Je vaste telefoonnummer kun je meeverhuizen, maar alleen naar een adres binnen dezelfde woonplaats. Je telefoonnummer kun je niet behouden als je gaat verkassen naar een woonplaats met een ander kengetal. Het kan zijn dat er kosten zijn verbonden aan nummerbehoud, want dat verschilt namelijk per aanbieder.
  • Bekabeling en apparatuur: Ga je overstappen naar een andere provider, dan krijg je nieuw apparatuur bij je pakket. Je oude apparatuur heb je in bruikleen, dus die stuur je terug naar huidige provider. Je ontvangt een doos na het opzeggen waarin je alle spullen kan terugsturen.

Tot slot

Het verhuizen van je internetabonnement moet je altijd op tijd regelen als je naar een nieuwe woning verkast. Probeer dat minimaal 6 weken van tevoren te regelen. Dan heb je genoeg marge, mocht het tegenzitten.

Hopelijk maakt deze informatie het regelen van je internet een stuk eenvoudiger, en minder stressvol. Geniet vooral vanaf dag één van goed en snel internet in je nieuwe woonruimte!

Datum: 12-11-21