Internet regelen bij een verhuizing: waar let je op?

Je internet regelen is een belangrijk aandachtspunt als je gaat verhuizen. Wil je het internetabonnement meeverhuizen, of is het slim om te switchen? We geven je de belangrijkste tips.

Vrouw die internet aan het verhuizen is in een doos

Een verhuizing is altijd weer een spannende gebeurtenis. Je laat een deel van je verleden achter je en maakt een nieuwe start. Tegelijkertijd zijn er duizend-en-een dingen waar je aan moet denken.

Wat neem je allemaal mee naar je nieuwe woning, maar ook niet onbelangrijk: hoe zit het met je internetabonnement? We leggen het je precies uit.

Waarom je internet op tijd aanvragen?

Ook in je nieuwe woning wil je natuurlijk vanaf dag één snel en goed werkend internet. Werken in de cloud vanaf je thuiswerkplek? En nog wat nieuwe spullen bestellen om je nieuwe woning wat mooier te maken.

Je kunt namelijk niet meer zonder internet! Het kan zijn dat je geen overstapservice kan gebruiken bij een verhuizing. Ook daarom kun je maar beter op tijd internet aanvragen. De levertijd van een internetabonnement kan namelijk enkele weken duren.

Vols ons verhuisplan voor je internet

Wanneer je gaat verhuizen, is het verstandig om allereerst goed te kijken naar de verschillende scenario’s op internetgebied.

Je de keuze uit drie keuzes bij het verhuizen van je internet:

Wil je weten welke keuze het beste bij je past op jouw situatie? Doe dan je voordeel met het onderstaande verhuisplan voor je internet.

1. Check je contract

De eerste stap voor de juiste internetoplossing voor je nieuwe woonsituatie, is het controleren van je huidige contract. Hoelang loopt het contract met je huidige internetprovider nog?

Is je huidige contract nog niet verlopen, en levert je provider op het nieuwe adres? Dan moet je het bestaande abonnement meenemen, of de som voor de nog resterende maanden te betalen.

Providers zien een verhuizing niet als een geldige reden om je abonnement eerder op te zeggen. Je bent namelijk een contract voor één of twee jaar aangegaan.

Zit de contractduur er op? Dan heb je een opzegtermijn van een maand, en dan kun je alvast een nieuw internetabonnement bestellen.

2. Controleer providers op je nieuwe adres

Kijk goed naar de postcode van je nieuwe adres, en de beschikbaarheid van de internetdiensten. Niet elke provider levert namelijk internet op elk adres.

Een goed voorbeeld is glasvezelinternet dat data razendsnel verstuurt via lichtsignalen. Glasvezel heeft vele voordelen, maar helaas is dit snelle internet nog niet overal gelegd.

Het kan goed zijn dat je op je huidige adres een DSL-verbinding hebt, maar op je nieuwe adres glasvezel. Kies voor een moderne glasvezelverbinding als je het maximale uit je internetverbinding wilt halen.

3. Bekijk je huidige gebruik en wensen

Het betrekken van je nieuwe stulpje is een goede manier om je huidige behoeften nog eens kritisch onder de loep te nemen. Past je huidige internetabonnement nog wel bij de nieuwe woonsituatie?

Het omgekeerde kan natuurlijk ook het geval zijn. Misschien red je het prima met een goedkoper abonnement, en een wat lagere internetsnelheid. En mogelijk heb je geen behoefte meer aan de vaste telefoonlijn.

Lees welke internetsnelheid het beste bij je past. Handig om te weten of je hier ook genoeg aan hebt in je nieuwe woning.

Wat betreft een abonnement met internet en tv: op een smart-tv installeer je de NPO Start app en Netflix. Veel mensen hebben genoeg aan NPO 1, 2 en 3 en alle streamingdiensten van tegenwoordig. Dan kun je het televisieabonnement net zo goed overslaan met overstappen, en alleen internet nemen. Scheelt weer flink op de maandelijkse internetkosten.

4. Kies voor internet meeverhuizen of overstappen

Nu is het tijd om de knoop door te hakken. Neem je het internetabonnement mee naar jouw nieuwe woning, of stap ik over naar een andere aanbieder?

Blijf je zitten bij je huidige provider, dan zijn er mogelijkheden om je bestaande abonnement iets te ‘tweaken’. Denk bijvoorbeeld aan wat meer bandbreedte tegen een kleine meerprijs.

Tip: Bel je huidige internetaanbieder met het verhaal dat je gaat verhuizen, geef daarbij aan dat je nog niet zeker weet of je gaat overstappen. Met een beetje geluk krijg je extra korting, om je over te halen om te blijven.

Check wel eerst alle providers op je nieuwe adres, zodat je deze aanbieding kan vergelijken met de rest.

Verhuisverzoek bij je provider

Blijf je jouw provider trouw? Dan kun je een verhuisverzoek indienen. Je provider helpt je dan met overstappen op de juiste datum naar het nieuwe adres. Gemiddeld heeft een provider hier een week of twee voor nodig.

Dien het verzoek daarom een week of vier voor je daadwerkelijke verhuizing in. Dan weet je zeker dat je goed werkend internet hebt in je nieuwe woning.

Overstapservice bij verhuizen

Ben je contactvrij en kies je voor een nieuwe provider? Dan hoef je niet per se alles helemaal zelf te regelen. De overstapservice neemt je veel werk uit handen, en bespaart je de nodige kopzorgen.

Let wel goed op: Niet alle provider werken mee met de overstapservice bij een verhuizing. Bij Ziggo zul je dan zelf je oude internetabonnement moeten opzeggen. Overstappen naar KPN werkt dan weer wel met de overstapservice.

Het kan zijn dat je net tussen wal en schip valt. Is je nieuwe abonnement is nog niet actief, dan zijn er gelukkig oplossingen voor tijdelijk internet.

Internetaansluiting voor een nieuwbouwhuis

Betrek je een nieuwbouwhuis? Dan helpen bepaalde providers met je nieuwe internetaansluiting: van het aanleggen van een splinternieuwe kabel, tot het controleren van de aansluiting en bekabeling.

Vaak is er ook hulp in de vorm van een app of andersoortige tool die de kwaliteit van je verbinding en wifi meet. Hier zie je bijvoorbeeld hoe dat bij Ziggo in zijn werk gaat.

KPN geeft je de vrijheid om je internetapparatuur zelf te installeren, maar biedt je ook de mogelijkheid om hun monteurs in te schakelen als je er zelf niet uitkomt.

Denk er zelf over na om een goede bekabeling te laten aanleggen door heel je nieuwbouwwoning. Dan ben je niet overal afhankelijk van je wifi in elke kamer. Je kunt dan bijvoorbeeld op zolder een netwerkkabel in je computer steken voor een betrouwbare internetverbinding.

Neem minimaal CAT6 kabels en zorg voor een netwerkaansluiting in elke kamer. Een bekabeld netwerk voor internettoegang werkt altijd beter dan draadloos internet.

Wat kun je meenemen?

  • Je e-mailadres: Een e-mailadres van je provider kun je meestal niet meeverhuizen. Soms kun je wel jouw e-mailadres behouden, maar daar hangt dan een prijskaartje aan. Gebruik je een webmailadres van bijvoorbeeld Gmail of Outlook? Dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Dat staat hier los van.
  • Je vaste telefoonnummer: Je vaste telefoonnummer kun je meeverhuizen, maar alleen naar een adres binnen dezelfde woonplaats. Je telefoonnummer kun je niet behouden als je gaat verkassen naar een woonplaats met een ander kengetal. Het kan zijn dat er kosten zijn verbonden aan nummerbehoud, want dat verschilt namelijk per aanbieder.
  • Bekabeling en apparatuur: Ga je overstappen naar een andere provider, dan krijg je nieuw apparatuur bij je pakket. Je oude apparatuur heb je in bruikleen, dus die stuur je terug naar huidige provider. Je ontvangt een doos na het opzeggen waarin je alle spullen kan terugsturen.

Tot slot

Hopelijk maakt deze informatie het aanvragen van internet voor je nieuwe woning minder stressvol. Geniet vooral vanaf dag één van goed en snel internet in je nieuwe woonruimte!

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend