Tijdelijk internet: welke oplossing kies jij?

Wil je internet aanvragen zonder vast contract? Er zijn meerdere mogelijkheden voor tijdelijk internet die maandelijks opzegbaar zijn. Elk type kent verschillende voor- en nadelen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Mobiel als persoonlijke hotspot voor een laptop

Meestal worden internetabonnementen afgesloten voor 12 of 24 maanden. Maar wat nu als je internet voor een korte tijd nodig hebt? Tijdelijk internet aanvragen is eenvoudig, zolang je weet waar je het voor gebruikt, en hoe lang dit gaat duren.

De goede oplossing voor tijdelijk internet is een flexibel internetabonnement. Dan is er geen sprake van een vast contract, en je kunt elke maand opzeggen. Er zijn maar twee providers maandelijks opzegbare internetabonnementen aanbieden: KPN en Ziggo.

Let op, bij KPN betaal je 3 euro extra per maand voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Bij Ziggo is maandelijks opzegbaar mogelijk, behalve als er een actie loopt. En dat is bijna altijd het geval. Bij Ziggo is tijdelijk internet dus bijna nooit beschikbaar.

ProviderBeschikbaarheidExtra kosten100 Mbps200 Mbps
Naar KPN.nlAltijd mogelijk€3 per maand€42,50€50,00
Naar Ziggo.nlBijna nooit beschikbaarGeen€44,00€52,00

Een flexibel internetcontract is handig als je tijdelijk ergens anders woont of werkt. Bijvoorbeeld op een vakantieadres of een andere locatie. Dan heb je eigenlijkalleen een internetabonnement nodig voor een bepaalde tijd.

We geven je nog meer oplossingen voor flexibel internet zodat je zelf een keuze kunt maken.

Mogelijkheden voor flexibel internet

Vroeger gebruikte je vaak een USB-dongel met een prepaidkaart als tijdelijke oplossing. De dongel heeft inmiddels moderne opvolgers, zoals je mobiel als wifi hotspot gebruiken, dit is de simpelste, en een veelgebruikte manier voor tijdelijk internet.

Welke mogelijkheden zijn allemaal voor flexibel internet?

  • Telefoon als wifi-hotspot instellen: Je smartphone kun je als wifi-hotspot instellen. Zo gebruik je de internetverbinding van je mobiel, dit wordt ook wel tethering genoemd. Je smartphone is op dat moment een wifi-punt. Voor de korte termijn is dit een prima oplossing. Vooral voor onderweg.
  • Mifi-router: Een mifi-router huren voor een tijdelijke internetverbinding, is vooral handig voor meerdere personen op een locatie. Met een prepaidkaart en een databundel kun je dan het internet op, waar en wanneer je maar wilt. Goed voor ongeveer 8 apparaten.
  • Internetbox: Wil je met meerdere computers tegelijkertijd internetten, kies dan voor een internetbox. Op zo’n box kunnen vele computers aangesloten worden. De limiet verschilt per aanbieder. Deze oplossing is bruikbaar voor evenementen, of tijdelijke werkplekken.
  • Maandelijks opzegbaar internet: Je kunt ook vast internet aanvragen met een maand opzegtermijn. Dit zijn internetabonnementen zonder vast contract. Vanwege de flexibiliteit is dit vooral een optie voor een korte periode, op een bepaald adres.

Gebruik je telefoon als hotspot

Wil je tijdelijk een wifi-verbinding voor onderweg of in huis, maak dan een mobiele hotspot aan met je telefoon. We laten je zien hoe je met een paar stappen een wifi-hotspot kan instellen op je mobiel.

Hotspot instellen voor Android:

  1. Ga naar Instellingen > Wifi en netwerk > Hotspot en tethering > Wifi-hotspot
  2. Stel in en activeer Hotspot

Hotspot instellen voor iPhone:

  1. Ga naar Instellingen > Persoonlijke hotspot
  2. Activeer Anderen mogen verbinden

Let wel op met tethering. Lees de voorwaarden van je provider wat er precies toegestaan is als je een smartphone als wifipunt wilt gebruiken.

Aanbieders voor maandelijks opzegbaar internet

In Nederland zijn er twee internetproviders met internetabonnementen die per maand opzegbaar zijn: Ziggo en KPN. Let wel op dat deze internetkosten per maand hoger zijn dan gebruikelijk. De extra kosten betaal je vanwege het korte contract.

Voor zakelijk internet kun je terecht bij specialisten waar je zelfs internet kunt bestellen voor 1 dag. Je krijgt dan een 4G-router waarmee je voor de afgesproken tijdsduur online kunt.

Tijdelijk internet bij een verhuizing

Wil je een andere provider op je nieuwe adres, dan kan het zijn dat je net tussen wal en schip valt. Bij een verhuizing kan je niet altijd de internetoverstapservice gebruiken, waarbij alle contracten naadloos op elkaar worden afgestemd.

Let dan op: bij het aanvragen van een nieuw abonnement moet je soms je huidige internet zelf opzeggen. Dat verschilt per provider. Het nadeel is dat de overstap dan niet altijd goed in elkaar overloopt. Dan heb je tijdelijk internet nodig ter overbrugging.

De eenvoudigste tijdelijke oplossing is dan je mobiel gebruiken als wifi-hotspot. Zoals hierboven uitgelegd. Heb je een abonnement met onbeperkt internet, maak je dan geen zorgen over je bundel.

Controleer bij je provider of je mobiele abonnement maandelijks aanpasbaar is, met meer data. Is je vaste internetabonnement geactiveerd, zet dan je databundel weer terug.

Met deze oplossing beschik je voor een tijdelijke periode toch nog over een internetaansluiting. Verder zijn er genoeg mogelijkheden om tv via internet te kijken, dus dat hoef je ook niet te missen.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend