Wanneer kun je een internetabonnement stopzetten?
Wanneer je een internet abonnement afsluit bij een provider, dan gaat het meestal om een één- tot tweejarig contract. Na deze tijd verlengen de meeste internetaanbieders je contract automatisch, waarbij je het abonnement maandelijks op kunt zeggen. De termijn voor opzegging is dan een maand vooraf.
Wil je dus in april van je abonnement af? Dan moet je uiterlijk eind februari de opzegging doorgeven.
Je kunt 1 of 2-jarige abonnementen ook eerder opzeggen. Dit betekent wel dat je het contract verbreekt, dan betaal je meestal een opzegboete. De boete krijg je dan om de misgelopen inkomsten te compenseren. De hoogte van de boete wordt berekend door te kijken naar de looptijd van je contract.
Zeg je het abonnement een jaar voor de einddatum op? Dan valt de opzegboete hoger uit dan wanneer je drie maanden voor de einddatum opzegt.
Redenen om je internet op te zeggen
Er kunnen talloze redenen zijn om je internetabonnement te beëindigen. Zo zijn er aparte regels voor stopzegging bij overlijden, en hebben veel providers ook een service voor klanten die gaan verhuizen.
Internet opzeggen bij verhuizing
Opzegging vanwege een verhuizing is helaas geen geldige reden. Gelukkig kan je het internetabonnement gewoon meeverhuizen. Vrijwel iedere provider heeft een verhuisservice, waarbij jouw internetabonnement gewoon wordt overgezet op je nieuwe adres.
Wil je een andere provider op je nieuwe adres, bijvoorbeeld omdat er glasvezel ligt. Let dan goed op, want bij het wijzigen van adres kun je geen gebruik maken van de overstapservice. Je zult dan zelf op tijd je contract moeten beëindigen. Houd rekening met 30 dagen opzegtermijn, en geef de einddatum door aan je nieuwe internetprovider.
Internet opzeggen bij samenwonen
Wil je gaan samenwonen, dan heb je vaak twee internetabonnementen. In veel gevallen kan je niet onder je contract uit. Tenzij je beide klant zijn bij dezelfde internetproviders, want in dat geval kan je één van deze internetabonnementen beëindigen.
Ook als je contract nog steeds loopt. Stuur in dit geval een kopie van bewijs van inschrijving bij de gemeente, of een uittreksel uit het gemeenteregister mee bij de opzegging.
Internet opzeggen bij emigreren
Verhuis je naar het buitenland, dan wordt je abonnement gratis opgezegd op de verhuisdatum. Je betaalt dus geen extra kosten voor de resterende maanden van je contractperiode. Voeg de uitschrijving van de gemeente mee, je arbeidscontract of verklaring van je school in het buitenland.
Internet opzeggen bij overlijden
Een internetcontract ontbinden bij overlijden moet zo simpel mogelijk zijn. Daarom is het stopzetten van een internetabonnement bij veel providers helemaal gratis, wanneer de abonnementhouder overleden is.
Dat geldt dus ook wanneer de overledene nog een jaarcontract had. Het is dan vaak wel nodig om een overlijdensakte te overhandigen.
Is er iemand die het contract van de overledene over wilt nemen? Dat kun je regelen. Het abonnement wordt dan gewoon overgezet, en helemaal kosteloos.
Contract beëindigen bij een klacht over je provider
Het is vervelend wanneer je niet tevreden bent met je provider, maar je internet contract ontbinden bij een klacht is niet zomaar mogelijk. Je zult dan toch de gebruikelijke overstapboete moeten betalen.
Heb je dus een klacht? Probeer er eerst uit te komen met de provider door het probleem te bespreken. Misschien is er wel een goede oplossing beschikbaar zodat je geen vervelende boete hoeft te betalen.
Schakel desnoods juridische hulp in via de Geschillencommissie.
Opzegging bij gewijzigde voorwaarden
Het kan gebeuren dat je internetprovider de prijzen wil verhogen, of de snelheid van het internet aanpast. Providers zijn verplicht dit soort wijzigingen 4 weken vooraf aan te kondigen.
Pakt de wijziging negatief uit voor jou als klant, bijvoorbeeld bij een prijsstijging? Dan is de provider verplicht je de mogelijkheid te bieden, om gratis je internetcontract te ontbinden.
Opzeggen bij een wijziging van de voorwaarden kan dus gratis.
Op welke manier kan je internet opzeggen?
Of je nu wilt opzeggen bij een voorwaardenwijziging, of gewoon wilt overstappen omdat een andere provider een betere deal heeft: er zijn altijd verschillende manieren.
Vind je het lastig om een goede brief of email te schrijven? Bekijk dan de onze voorbeeldbrief (PDF). Kopieer de voorbeeldbrief en vul de juiste informatie in.
Het adres van je provider kun je op de website opzoeken. Wil je echt zeker weten dat je opzegging goed aankomt? Stuur dan een aangetekende brief.
Drie manieren om je internetabonnement op te zeggen:
- Internet opzeggen per brief: Ga je je internet opzeggen per brief, zet dan alle belangrijke informatie in de brief. Benoem bijvoorbeeld je naam, adres en klantnummer. Sommige providers vragen ook om je geboortedatum, of de laatste drie cijfers van je bankrekeningnummer. Geef bovendien duidelijk aan op welke datum je het abonnement wilt stopzetten. Onderteken de brief en doe deze in een gefrankeerde envelop.
- Internet opzeggen per e-mail: Tegenwoordig kan je bij steeds meer providers je abonnement stopzetten door een e-mail te sturen. Het is gratis en sneller voor jou als klant. Zoek eerst op of jouw provider deze mogelijkheid aanbiedt. Op de website vind je meteen het juiste e-mailadres om naar te mailen. Voor een e-mail gelden eigenlijk dezelfde regels als bij een brief.
- Internet opzeggen per telefoon: Vind je het fijner om iemand te spreken bij een opzegging? Het juiste telefoonnummer vind je op de website van aanbieder. Het voordeel van telefonisch opzeggen is dat de medewerker direct alle juiste informatie kan opvragen. Dat versnelt het proces. Een groot nadeel van telefonisch opzeggen is dat veel providers je toch willen overhalen om te blijven. Je moet dus sterk in je schoenen staan, en duidelijk aangeven dat je je abonnement echt wilt stopzetten.
Overstappen naar een andere provider
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je liever wilt overstappen naar een andere provider. Voordat je je abonnement stopzet, is het goed om na te denken over je volgende provider. Waar vind je de beste prijs en service?
Bepaal eerst naar welke provider je wilt overstappen, want zo voorkom je dat je een tijd zonder internet zit. Het duurt namelijk een aantal weken voordat je nieuwe abonnement in kan gaan. Al zijn er mogelijheden voor een tijdelijk internettoegang.
Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Veel providers bieden een overstapservice aan. Zij regelen de overstap van je oude naar je nieuwe provider, zodat jij je helemaal nergens zorgen over hoeft te maken. De nieuwe provider zegt dan je oude internetabonnement voor je op.
Wees dus gerust, de providers werken via de overstapservice met elkaar samen zodat je geen dag zonder internet komt te zitten. Je kunt dus gelijk beginnen met het aanvragen van je internetaansluiting voor thuis.
2 reacties op dit artikel
G.swienink-Remmers
Marnix de Munck
JS. Kitaram
Marnix de Munck