Wat is een ISRA punt en waar vind je deze aansluiting?

Het ISRA-punt is het aansluitpunt voor je modem in huis. Dit is de plek waar de kabel van je provider de woning binnenkomt. Heb je een DSL-abonnement, dan sluit je de modem aan op het ISRA-punt voor internettoegang.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Aansluitpunt voor internet aan een woning

Heb je een DSL-abonnement, dan is een ISRA-punt nodig om je modem op aan te sluiten. Maar wat is een ISRA punt nu precies, en waar zit die precies in je woning?

Laten we eerst kijken naar de definitie van een ISRA: Infrastructuur randapparatuur. Het is het scheidingspunt tussen de koperen bekabeling van je netwerkaanbieder, en jouw eigen apparatuur.

ISRA-punten worden ook wel IS/RA punten of intropunten genoemd.

In Nederland wordt alle bekabeling van koper door KPN aangeboden tot aan jouw woning. KPN is echter niet verantwoordelijk voor de aansluiting van jouw apparaten in huis. Daarom is het nodig dat je zelf het modem aansluit op het ISRA-punt.

Dit is alleen nodig met VDSL-aansluiting (vroeger ADSL). Maak je gebruik van het glasvezel- of kabelnetwerk, dan heb je het ISRA-punt niet nodig.

Hoe zien de verschillende ISRA-punten eruit?

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten ISRA-punten gebruikt. Afhankelijk van het bouwjaar van je huis kun je daarom een ander type hebben. Ze hebben allemaal hetzelfde doel, maar zien er wel anders uit.

De meeste huizen van voor 1990 zijn uitgerust met een lasdoos: een ronde koker waar een dikke kabel in gaat.

Huizen die gebouwd zijn tussen 1990 en 2000 hebben meestal een type 1 doosje, te herkennen aan het kleine kapje wat eraf gehaald kan worden om een telefoonkabel op aan te sluiten.

Nieuwere huizen zijn vaak voorzien van het type 2 doosje. Deze is gemakkelijk te herkennen aan de twee RJ11-aansluitingen aan de onderkant.

Dan is er nog de wandcontactdoos, deze heeft een varkenssnuit-ingang, net als een stopcontact.

lasdoos voor 1990

ISRA lasdoos

ISRA-punt 1990-2000

IS/RA-punt 1990-2000

IS/RA-punt vanaf 2000

ISRA-punt vanaf 2000

Hoofdcontactdoos in woonkamer

hoofdcontactdoos

Waar zit jouw ISRA punt in huis?

Bij het overgrote deel van alle woningen zit het ISRA-punt in de meterkast. Wil je gebruikmaken van een DSL-verbinding, dan zul je eerst zeker moeten weten dat je een ISRA-punt in huis hebt.

Wees gerust, de meeste huizen hebben er een. Deze worden zo dicht mogelijk bij de straat geplaatst. De eerste plek waar je moet zoeken is dan ook de meterkast.

Kun je het aansluitpunt niet vinden in de meterkast? Kijk dan eens goed rond in de gang, rondom je meterkast. De kans is groot dat je hem hier vindt. Nog steeds niet gevonden? Zoek dan verder in je woonkamer. Soms komt het voor dat je ISRA-punt zich hier bevindt, meestal in de vorm van een wandcontact of – als je een ouder huis hebt – een lasdoos.

Heb je geen ISRA-punt kunnen vinden in huis? Dan is deze waarschijnlijk in de loop van de jaren weggehaald of nooit geplaatst. Je zou nog kunnen zoeken naar een blauwe/wit-rode kabel in je kruipruimte, als je die hebt. Ontbreekt die ook, dan is DSL-internet in jouw huis helaas onmogelijk.

Nieuw ISRA punt aansluiten

Kun je een blauwe kabel vinden ergens in jouw huis, dan heb je een nieuw ISRA-punt nodig. Je hebt dan twee keuzes:

  • Zelf een nieuw ISRA-punt kopen. Dan draai je zelf op voor de kosten. Die liggen normaal gesproken tussen de 100 en 1000 euro. Op de website van mijnaansluiting.nl kun je terecht voor een offerte.
  • Nieuw ISRA-punt laten aanleggen door een monteur. Bij het afsluiten van een DSL-abonnement laat de provider de hoofdaansluiting door een vakman aanleggen. Dit is voor nieuwe klanten meestal gratis, maar vraag het altijd voor de zekerheid na.

Laat het aansluiten van een ISRA-punt altijd door een vakman doen! Ten eerste mag je als consument niet sleutelen aan een hoofdaansluitpunt. Deze is namelijk eigendom van KPN.

Bovendien kun je per ongeluk de koperkabel van KPN kapot maken. Hoe goed je ook bent in klussen: laat dit klusje dus aan een professional van KPN over.

Hoofdpunt verlengen, verplaatsen of verwijderen

Het aansluitpunt mag je niet verlengen, verplaatsen of verwijderen, omdat het eigendom is van KPN. Via mijnaansluiting.nl kun je een aanvraag doen voor het verwijderen of verplaatsen van het ISRA-punt. De kosten voor een verplaatsing zijn afhankelijk van de afstand en je woning.

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

Dorus Casparis

Ik heb een ziggo abonnement via zo`n groene coax kabel die komt binnen in mijn woonkamer begane grond. Nu zijn er oranje glasvezelkabels aangelegd in de buurt. Deze is bij mij tot de voordeur buiten aangelegd, onder de stoeptegels ligt een meter of 4 kabel . Ik denk dat het de bedoeling is om op een later moment deze kabel naar mijn meterkast te leiden om daar een aansluiting te monteren. Nu heb ik begrepen dat de meterkast wel het slechtste punt is om een WIFI modem te plaatsen.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Dorus, ik snap goed dat je wilt overstappen op glasvezel. De meterkast is inderdaad niet altijd de beste plek voor goed bereik. Je kunt dit verbeteren met wifiversterkers, of nog beter, met netwerkkabels waar je uiteindelijk een wifipunt aan vast maakt. Succes met overstappen.

Postma

Dankjewel.. Na lang Googlen eindelijk deze duidelijke uitleg gevonden

Frans de Groot

Complimenten: deze uiteenzetting is de meest heldere onder de gevonden uiteenzettingen van internet.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend