Wat is een ISRA-punt en waar vind je dit aansluitpunt?

Het ISRA-punt is de plek waar de koperen kabel van je provider de woning binnenkomt, en dient als aansluitpunt voor je ADSL-modem. Maar waar vind je dit punt, en hoe kun je het herkennen?

Aansluitpunt voor internet in een woning

ISRA staat voor Infrastructuur Randapparatuur. ISRA-punten worden ook wel IS/RA-punten genoemd. Dit is het scheidingspunt tussen de koperen bekabeling van je netwerkaanbieder en jouw eigen apparatuur.

In Nederland wordt de koperen bekabeling door KPN aangeboden tot in de meterkast, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de installatie van jouw modem in huis.

Het ISRA-punt gebruik je enkel bij een DSL-aansluiting. Bij glasvezel heb je een ander soort aansluitpunt, namelijk een FTU (Fiber Termination Unit).

Waar vind je het ISRA-punt?

In bijna alle woningen zit het ISRA-punt in de meterkast. Uitzonderingen zijn nieuwbouwwoningen, waar alleen glasvezel of kabel wordt gebruikt. Kun je het aansluitpunt niet vinden in de meterkast? Kijk dan eens goed rond in de gang, rondom je meterkast.

Soms komt het voor dat je ISRA-punt zich in de woonkamer bevindt, meestal in de vorm van een wandcontact of – als je een ouder huis hebt – een lasdoos.

In uitzonderlijke gevallen is het ISRA-punt weggehaald of nooit geplaatst. Zoek als laatste optie naar een blauwe/wit-rode kabel in je kruipruimte. Ontbreekt die ook, dan is DSL-internet in jouw huis helaas onmogelijk.

Hoe zien de ISRA-punten eruit?

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten ISRA-punten gebruikt. Afhankelijk van het bouwjaar van je huis kun je daarom een ander type hebben.

Lasdop: voor 1990

De meeste huizen van voor 1990 zijn uitgerust met een lasdop: een ronde koker waar een dikke kabel in gaat.

Lasdop

ISRA 1: 1990-2000

Huizen die gebouwd zijn tussen 1990 en 2000 hebben meestal een type 1 doosje, te herkennen aan het kleine kapje wat eraf gehaald kan worden.

ISRA 1

ISRA 2: vanaf 2000

Nieuwere huizen zijn vaak voorzien van het type 2 doosje. Deze is gemakkelijk te herkennen aan de twee RJ11-aansluitingen aan de onderkant.

ISRA 2

Aansluitdoos

Dan is er nog de wandcontactdoos met een varkenssnuit-ingang, net als een stopcontact.

Aansluitdoos

Nieuw ISRA-punt aansluiten

Kun je geen blauwe kabel vinden in jouw huis, dan heb je een nieuw ISRA-punt nodig. Je hebt dan twee keuzes:

  • Zelf een nieuw ISRA-punt kopen. Dan draai je zelf op voor de kosten. Die liggen normaal gesproken tussen de 100 en 1000 euro. Op de website van mijnaansluiting.nl kun je terecht voor een offerte.
  • Nieuw ISRA-punt laten aanleggen door een monteur. Bij het afsluiten van een DSL-abonnement laat de provider de hoofdaansluiting door een vakman aanleggen. Dit is voor nieuwe klanten meestal gratis.

Laat het aansluiten van een ISRA-punt altijd door een vakman doen, want als consument mag je niet sleutelen aan een hoofdaansluitpunt, aangezien deze eigendom is van KPN. Bovendien kun je per ongeluk de koperkabel van KPN kapot maken, dus laat dit klusje aan een professional van KPN over.

Hoofdpunt verlengen, verplaatsen of verwijderen

Het ISRA-punt mag je zelf niet verplaatsen of verwijderen, omdat het eigendom is van KPN. Via mijnaansluiting.nl kun je een aanvraag doen voor het verwijderen of verplaatsen van het aansluitpunt. Heb je het idee dat het aansluitpunt niet meer werkt, neem dan contact op met KPN. Dan kan een monteur langskomen om het te herstellen.

Het punt mag je dus niet zelf verplaatsen, maar je kunt de afstand tussen het ISRA-punt en het eerste contact verlengen met een netwerkkabel. Deze plug je dan in het ISRA-punt en het andere uiteinde in het modem. Dit kan handig zijn om het modem een centrale plek te geven in huis voor beter wifi-ontvangst.

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

Dorus Casparis

Ik heb een ziggo abonnement via zo`n groene coax kabel die komt binnen in mijn woonkamer begane grond. Nu zijn er oranje glasvezelkabels aangelegd in de buurt. Deze is bij mij tot de voordeur buiten aangelegd, onder de stoeptegels ligt een meter of 4 kabel . Ik denk dat het de bedoeling is om op een later moment deze kabel naar mijn meterkast te leiden om daar een aansluiting te monteren. Nu heb ik begrepen dat de meterkast wel het slechtste punt is om een WIFI modem te plaatsen.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Dorus, ik snap goed dat je wilt overstappen op glasvezel. De meterkast is inderdaad niet altijd de beste plek voor goed bereik. Je kunt dit verbeteren met wifiversterkers, of nog beter, met netwerkkabels waar je uiteindelijk een wifipunt aan vast maakt. Succes met overstappen.

Postma

Dankjewel.. Na lang Googlen eindelijk deze duidelijke uitleg gevonden

Frans de Groot

Complimenten: deze uiteenzetting is de meest heldere onder de gevonden uiteenzettingen van internet.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend