Hoe gebruik je een dongel voor internettoegang?

Een dongel is een kleine USB-stick die je op je computer of laptop kunt aansluiten voor internettoegang. Dat kan handig zijn, want een internet dongel werkt dan als een modem, waardoor je niet meer vastzit aan een bepaalde plek. We leggen je hieronder de twee soorten uit die je kunt kopen.

Dongel internet stick

Hoe werkt een wifi dongel?

Een dongel voor internettoegang bevat een simkaart en een databundel. Het is een modem op een kleine USB-stick om internetverbinding te maken via het mobiele netwerk.

Dat maakt een dongel een handzaam internetapparaatje dat je overal kunt gebruiken. De dongel steek je in de USB-poort van je laptop of desktopcomputer. Daarna kies je het juiste netwerk voor internettoegang.

De dongel sluit je aan op een USB-poort

Internetten met een dongel

Wil je graag mobiel internetten op je laptop of tablet? Dan heb je drie dingen nodig:

 • Data simkaart: Zonder simkaart heb je geen mobiel internet. Ook de dongel heeft dit nodig. Je kunt hiervoor een data only simkaart bij een provider kopen. Dit is een abonnement met alleen een internetbundel. Ook is prepaid mogelijk.
 • Dongel:  De data simkaart plaats je in de dongel. Soms krijg je die meegeleverd bij het data only abonnement. Via webwinkels zoals Coolblue en BCC kun je ook zelf een 4G-dongel of 5G-dongel kopen. De prijs ligt tussen de 70 en 100 euro.
 • Geschikt apparaat: Voor een internet dongel heb je een apparaat nodig met een USB-poort. Zorg ervoor dat de dongel werkt met het besturingssysteem van je apparaat, zoals Windows, Linux of macOS.

Een internet dongle wordt ook wel eens een internet stick of USB-modem genoemd. Bij mobiele providers worden ze verkocht met een vooraf geïnstalleerde simkaart.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Een internet dongel is dus een kleine stick die je in een laptop of tablet steekt voor internettoegang. Maar wat zijn precies de voordelen en nadelen?

Voordelen

 • Met een dongel kun je overal waar je mobiele dekking hebt internettoegang krijgen.
 • Dongels zijn over het algemeen eenvoudig te installeren en te gebruiken.
 • Je mobiele internetverbinding is veiliger dan internet via openbare wifi.
 • Een internet dongel is compact en heeft geen externe stroombron nodig.

Nadelen

 • De internetkosten via een dongel kan oplopen, vooral als je veel data verbruikt.
 • De mobiele dekking bepaalt de kwaliteit van je internetverbinding.
 • Een dongle kan slechts met één apparaat tegelijk verbonden worden.
 • Dongels werken niet met alle apparaten of besturingssystemen.

Verschil met wifi dongles

Let goed op bij het kopen van een internet dongle, want deze lijken sterk op WiFi-dongles, maar het zijn heel andere apparaatjes. Internet dongles gebruiken het mobiele netwerk (4G of 5G) voor internettoegang, terwijl WiFi-dongles apparaten toegang geven tot een bestaand WiFi-netwerk.

Wifi dongle
Wifi-dongle

Wat kost een data simkaart voor je dongel?

De kosten van een data only simkaart voor je dongel verschillen per mobiele provider. Hier zie je een overzicht van de maandelijkse abonnementskosten per provider en databundel:

Provider1 GB5 GB10 GB15 GBOnbeperkt
T-Mobile€12,50€17,50--€35,00
KPN€10-€25-€36,80
Vodafone€10€20-€30-

Een suggestie van onze kant voordat je een data-only abonnement afsluit: een alternatief voor een dongle is je mobiel als hotspot gebruiken voor internettoegang. In dat geval werkt je eigen smartphone als hotspot waarmee je een laptop of tablet kunt verbinden.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend