Wat is XGS-PON voor glasvezeltechnologie?

XGS-PON is de nieuwste en snelste glasvezeltechnologie. Alleen de providers KPN en Delta gebruiken deze techniek, maar hoe werkt het, en waarom het zorgt voor beter internet bij je thuis?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

XGS-PON glasvezel

Wat is XGS-PON?

XGS-PON staat voor "10 Gigabit Symmetrisch - Passief Optisch Netwerk"'. Deze techniek gebruikt glasvezel om tien keer sneller internet te leveren: 10 gigabit per seconde. Dat is ongeveer tien keer sneller dan de normale glasvezelsnelheid.

Vroeger werden woningen vanaf de wijkcentrale aangesloten op glasvezel, dat heet point-to-point-architectuur. Met PON wordt minder apparatuur gebruikt vanaf een centrale plek, dat heet point-to-multipoint architectuur. Het gebruikt passieve splitters, waarmee verschillende klanten tegelijk verbonden kunnen zijn op het glasvezelnetwerk.

Klanten worden met PON op afstand aangesloten, dus zonder dat een monteur de wijkkast bezoekt. Nog een voordeel is het gebruik van kleinere wijkkasten, omdat er vrijwel geen apparatuur met stroom nodig is die veel ruimte innemen.

De techniek PON werd vroeger gebruikt omdat het goedkoper en snel genoeg was. Ook waren de kastjes bij de klant nog niet geschikt, maar inmiddels gebruiken de providers Delta en KPN standaard XGS-PON bij nieuwe glasvezelklanten.

Hier zie je een vergelijking tussen GPON en XGS-PON:

KenmerkGPONXGS-PON
StandaardITU-T G.984ITU-T G.9807
Downstream snelheid2,5 Gbps10 Gbps
Upstream snelheid1,25 Gbps10 Gbps
Golflengte1490 nm (downstream) en 1310 nm (upstream)1577 nm (downstream) en 1270 nm (upstream)
NetwerkarchitectuurPoint-to-multipointPoint-to-multipoint
BereikTot 20 kmTot 40 km
SymmetrieAsymmetrischSymmetrisch
Ondersteuning van serviceklassenKlasse A, B, CKlasse N1, N2, E1, E2, V1, V2

Hoe werkt XGS-PON?

Bij XGS-PON wordt een centrale plek gebruikt om internet te leveren aan een meerdere woningen. Een passieve PON-splitter zonder stroom gebruikt spiegels om het licht te verdelen naar de glasvezelaansluitingen van woningen in je buurt.

Bij een actief optisch netwerk (AON) zijn er vele actieve apparaten, zoals switches en routers om het glasvezelsignaal te versterken en te verzenden naar woningen.

Wat zijn de voordelen van XGS-PON?

XGS-PON heeft verschillende voordelen vergeleken met andere technologieën voor glasvezelinternet. Hier zijn de belangrijkste:

  • Sneller internet: Downloaden en uploaden via XGS-PON gaat tien keer sneller.
  • Snellere uitrol: Het netwerk wordt door meerdere klanten tegelijk gebruikt met minder apparatuur, hierdoor verloopt de uitrol van glasvezel veel sneller.
  • Kleinere wijkkasten: De wijkkasten zijn kleiner en geluidloos, omdat er geen actieve apparatuur en koeling nodig is.
  • Minder kosten: XGS-PON gebruikt minder netwerkapparatuur. Dit bespaart kosten voor een provider.
  • Minder storing: Alles wordt op afstand geregeld, met ook nog eens minder apparatuur, hierdoor zijn er minder storingen.
  • Symmetrische snelheid: Bij XGS-PON is de snelheid van uploads en downloads hetzelfde. Bij andere glasvezelverbindingen is de uploadsnelheid aanzienlijk trager.
  • Duurzamer: XGS-PON een stuk duurzamer omdat er minder kabels, apparatuur en installatiewerkzaamheden nodig zijn.
  • Toekomstbestendig: XGS-PON kan gemakkelijker op afstand nog sneller worden gemaakt met upgrades. Hierdoor ben je voorbereid op hogere snelheden in de toekomst.

Wat is voor jou de meerwaarde?

GPON en XGS-PON zijn beide passieve technologieën voor glasvezelinternet, maar XGS-PON is sneller, meer flexibiliteit en heeft een groter bereik dan GPON.

Met XGS-PON heb je veel sneller internet in huis die geschikt is voor toekomst. Denk aan 8K tv-kijken met meerdere personen tegelijk.

Het is een techniek die het bestaande glasvezelnetwerk gebruikt, zonder opnieuw te graven in je buurt. Het kan wel zijn dat je huidig modem nog niet geschikt is. Je provider stuurt je een nieuw modem die wel geschikt is.

Ten slotte is de nieuwe glasvezeltechniek voor jou niet duurder. KPN en Delta zetten het standaard in voor nieuwe klanten. Je hoeft het dus niet te extra bestellen.

Goed om te weten, bij KPN is de maximale internetsnelheid 1000 Mbps en bij Delta is dat 2000 Mbps. Beide internetverbindingen verlopen via XGS-PON.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend