Wat is XGS-PON voor glasvezeltechnologie?

XGS-PON is de nieuwste en snelste glasvezeltechnologie. Alleen de providers KPN en Delta gebruiken deze techniek, maar hoe werkt het, en waarom het zorgt voor beter internet bij je thuis?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

XGS-PON glasvezel

Wat is XGS-PON?

XGS-PON staat voor "10 Gigabit Symmetrisch - Passief Optisch Netwerk"'. Deze techniek gebruikt glasvezel om tien keer sneller internet te leveren: 10 gigabit per seconde. Dat is ongeveer tien keer sneller dan de normale glasvezelsnelheid.

Vroeger werden woningen vanaf de wijkcentrale aangesloten op glasvezel, dat heet point-to-point-architectuur. Met PON wordt minder apparatuur gebruikt vanaf een centrale plek, dat heet point-to-multipoint architectuur. Het gebruikt passieve splitters, waarmee verschillende klanten tegelijk verbonden kunnen zijn op het glasvezelnetwerk.

Klanten worden met PON op afstand aangesloten, dus zonder dat een monteur de wijkkast bezoekt. Nog een voordeel is het gebruik van kleinere wijkkasten, omdat er vrijwel geen apparatuur met stroom nodig is die veel ruimte innemen.

De techniek PON werd vroeger gebruikt omdat het goedkoper en snel genoeg was. Ook waren de kastjes bij de klant nog niet geschikt, maar inmiddels gebruiken de providers Delta en KPN standaard XGS-PON bij nieuwe glasvezelklanten.

Hier zie je een vergelijking tussen GPON en XGS-PON:

KenmerkGPONXGS-PON
StandaardITU-T G.984ITU-T G.9807
Downstream snelheid2,5 Gbps10 Gbps
Upstream snelheid1,25 Gbps10 Gbps
Golflengte1490 nm (downstream) en 1310 nm (upstream)1577 nm (downstream) en 1270 nm (upstream)
NetwerkarchitectuurPoint-to-multipointPoint-to-multipoint
BereikTot 20 kmTot 40 km
SymmetrieAsymmetrischSymmetrisch
Ondersteuning van serviceklassenKlasse A, B, CKlasse N1, N2, E1, E2, V1, V2

Hoe werkt XGS-PON?

Bij XGS-PON wordt een centrale plek gebruikt om internet te leveren aan een meerdere woningen. Een passieve PON-splitter zonder stroom gebruikt spiegels om het licht te verdelen naar de glasvezelaansluitingen van woningen in je buurt.

Bij een actief optisch netwerk (AON) zijn er vele actieve apparaten, zoals switches en routers om het glasvezelsignaal te versterken en te verzenden naar woningen.

Glasvezel netwerkkabel met aansluiting
XGS-PON maakt glasvezel sneller en duurzamer

Wat zijn de voordelen van XGS-PON?

XGS-PON heeft verschillende voordelen vergeleken met andere technologieën voor glasvezelinternet. Hier zijn de belangrijkste:

  • Sneller internet: Downloaden en uploaden via XGS-PON gaat tien keer sneller.
  • Snellere uitrol: Het netwerk wordt door meerdere klanten tegelijk gebruikt met minder apparatuur, hierdoor verloopt de uitrol van glasvezel veel sneller.
  • Kleinere wijkkasten: De wijkkasten zijn kleiner en geluidloos, omdat er geen actieve apparatuur en koeling nodig is.
  • Minder kosten: XGS-PON gebruikt minder netwerkapparatuur. Dit bespaart kosten voor een provider.
  • Minder storing: Alles wordt op afstand geregeld, met ook nog eens minder apparatuur, hierdoor zijn er minder storingen.
  • Symmetrische snelheid: Bij XGS-PON is de snelheid van uploads en downloads hetzelfde. Bij andere glasvezelverbindingen is de uploadsnelheid aanzienlijk trager.
  • Duurzamer: XGS-PON een stuk duurzamer omdat er minder kabels, apparatuur en installatiewerkzaamheden nodig zijn.
  • Toekomstbestendig: XGS-PON kan gemakkelijker op afstand nog sneller worden gemaakt met upgrades. Hierdoor ben je voorbereid op hogere snelheden in de toekomst.

AON, EPON, GPON: wat zijn de verschillen?

EPON, GPON en XGS-PON zijn alle drie varianten van PON (Passive Optical Network). PON is een glasvezeltechnologie voor het leveren van data en de wereldwijde standaard voor glasvezelnetwerken.

Wat is PON?

Bij PON komen ale glasvezels vanuit één centrale ruimte. Door het gebruik van splitters (verdelers) kan het netwerk door meerdere klanten tegelijkertijd worden gebruikt. Het maakt de aanleg van glasvezel makkelijker, sneller en duurzamer. Bovendien is voor elke afzonderlijke aansluiting een hoge bandbreedte beschikbaar.

Wat is AON?

De tegenhanger van PON is AON (Active Optical Netwerk). Dit verwijst naar actieve glasvezelaansluitingen. Dit houdt in dat elke aansluiting een eigen glasvezelverbinding heeft. Dit werkt, in tegenstelling tot PON, wél over langere afstanden. Waar PON tot maximaal 20 kilometer werkt, kan AON maximaal 90 kilometer overbruggen.

Wat is EPON?

EPON (Ethernet Passive Optical Network) is een netwerk dat gebaseerd is op ethernet. Omdat het makkelijk te implementeren is en de kosten laag zijn, is het op dit moment nog steeds een veelgebruikte techniek. Het levert met een maximale download- en uploadsnelheid van 1 Gpbs wel een lagere bandbreedte dan GPON en XPON.

Wat is GPON?

GPON (Gigabit Passive Optical Netwerk) is gebaseerd op de ATM-technologie en de ITU-T-transmissie-technologie. GPON presteert beter dan EPON op het gebied van snelheid, beveiliging en Quality of Service (QoS) en wordt daardoor steeds populairder. Wel is de technologie complexer en zijn de kosten hoger dan bij EPON. Het ondersteunt een downloadsnelheid tot 2,5 Gpbs en een uploadsnelheid tot 1,25 Gpbs.

XGS-PON combineert de technologie en software van EPON en GPON. Het kan zowel worden gebruikt in EPON- als GPON-netwerken. Het grootste verschil is de veel hogere bandbreedte: XGS-PON ondersteunt download- en uploadsnelheden tot wel 10 Gpbs.

Wat is GPON?

NG-PON2 staat voor Next-Generation Passive Optical Network 2. Dit is de nieuwste en meest geavanceerde versie. Het biedt de hoogste snelheden, tot wel 40Gbps door het gebruik van meerdere dynamisch golflengtes. Het wordt alleen nog niet actief gebruik in Nederland.

Wat is voor jou de meerwaarde?

GPON en XGS-PON zijn beide passieve technologieën voor glasvezelinternet, maar XGS-PON is sneller, meer flexibiliteit en heeft een groter bereik dan GPON.

Met XGS-PON heb je veel sneller internet in huis die geschikt is voor toekomst. Denk aan 8K tv-kijken met meerdere personen tegelijk.

Het is een techniek die het bestaande glasvezelnetwerk gebruikt, zonder opnieuw te graven in je buurt. Het kan wel zijn dat je huidig modem nog niet geschikt is. Je provider stuurt je een nieuw modem die wel geschikt is.

Ten slotte is de nieuwe glasvezeltechniek voor jou niet duurder. KPN en Delta zetten het standaard in voor nieuwe klanten. Je hoeft het dus niet extra te bestellen.

Goed om te weten, bij KPN is de maximale internetsnelheid 1000 Mbps en bij Delta is dat 2000 Mbps. Beide internetverbindingen verlopen via XGS-PON.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend