onbeperkt internet

Is onbeperkt mobiel internet ook echt onbeperkt?

Een abonnement met onbeperkt internet klinkt erg aanlokkelijk, maar heb je als abonnee daadwerkelijk onbeperkt toegang tot het mobiele netwerk? Of zitten er nog verborgen beperkingen in deze abonnementsvorm? In deze blog lees je waar je op moet letten bij het afsluiten van een dergelijk abonnement, vergelijken we de aanbieders die abonnementen met onbeperkt internet verkopen en geven we tips voor als je nog geen unlimited data hebt.

Onbeperkt internet abonnement afsluiten? Let op de Fair Use Policy

De regels van het onbeperkte internet staan onder andere in de Fair Use Policy van de providers. Hierin maken ze enkele nuanceringen als het gaat om het woord ‘onbeperkt’. De providers dekken zich als het ware in tegen jouw internetgebruik. Bijna alle gebruikers dreigen met het stopzetten van je abonnement als jij ‘onredelijk’ veel data verbruikt, bijvoorbeeld als je elke dag netflix kijkt op je mobiele netwerk.

Unlimited data

Heb je een unlimited data abonnement, en ben je over de grens van onredelijkheid gegaan, dan wordt de snelheid van je internet verlaagd. Soms worden er zelfs extra kosten in rekening gebracht. In het ergste geval kun je tot het einde van de maand niet meer via het netwerk internetten. Het verschilt per provider wanneer je onredelijk internet verbruikt. De ene provider zet de limiet van unlimited data op meer dan vijf keer het gemiddelde verbruik van hetzelfde abonnement, de andere zet de grens op 20 Gigabyte per maand. Lees dus voor het afsluiten van een abonnement de Fair Use Policy van de provider.

We geven je voor het gemak een beeld hoeveel de grens van 20 Gigabyte ongeveer is. 20 Gigabyte staat gelijk aan 20.000 Megabit per seconde (Mbps). Hieronder vind je een globaal overzicht van hoeveel Mbps je nodig hebt voor de dingen die een gemiddelde Nederlander op de mobiel doet:

  • Video’s kijken: 25 Mbps voor Ultra HD kwaliteit, 5 Mbps voor HD kwaliteit en 3 Mbps voor matige kwaliteit.
  • Muziek luisteren: 1 Mbps voor matige kwaliteit, 5 Mbps voor goede kwaliteit.
  • Social media: 10 Mbps is nodig om de Facebook, Instagram, Whatsapp en andere apps zonder haperingen te gebruiken.
Mbps (1)

Voor het kijken van je favoriete video’s heb je 25 Mbps nodig voor de beste kwaliteit

Providers vergelijken voor onbeperkt mobiel internet

Er een aantal providers die bundels met onbeperkt internet aanbieden. Het lijkt erop dat Tele2 en T-Mobile de beste keuzes zijn als het gaat om het afsluiten van een onbeperkt internet abonnement. De snelheid van het netwerk in combinatie met de prijs zorgen ervoor dat deze twee providers eruit springen.

tele2 logo Onbeperkt internet Onbeperkt min / sms €20,- per maand Meer informatie
KPN logo Unlimited Data Onbeperkt min / sms €31,50 per maand Meer informatie
t-mobile logo Onbeperkt internet Onbeperkt min / sms €35,- per maand Meer informatie

Geen onbeperkt internet? Bekijk dan deze handige om je kosten zo laag mogelijk te houden

Hieronder geven we enkele handige tips voor de mensen die geen onbeperkt internet abonnement hebben.

Profiteer van gratis WiFi

Heb je een abonnement, maar ga je er vaak overheen? Wees dan scherp op de mogelijkheden tot gratis WiFi. Thuis of op werk heb je waarschijnlijk al toegang tot het gratis netwerk, maar ook in het openbaar vervoer, restaurants en discotheken heb je soms vrije toegang tot de WiFi.

onbeperkt internet via een WiFi netwerk

Zelfs op plekken waar je het niet zou verwachten hebben ze tegenwoordig een openbaar WiFi netwerk.

Installeer een datateller

Als je inzichtelijk wilt houden hoeveel mb’s je per dag, week of maand gebruikt, is het handig om een datateller op je smartphone te installeren. Vaak zit er een datateller in de app van je provider. Je kunt dan precies zien hoeveel data je nog over hebt en hoelang het duurt voordat je weer nieuwe data krijgt.

In het buitenland? Let op!

Het is tegenwoordig mogelijk om in de Europese Unie (EU) data uit je abonnement te gebruiken, maar blijf opletten. Landen als Zwitserland, Turkije en Noorwegen behoren niet tot de Europese Unie en zitten dus ook niet standaard in het EU-datapakket. Ook voor landen als Gibraltar, Andorra en Monaco gelden andere regels. Bekijk goed bij je provider welke landen er wel of niet in het EU-pakket zitten. Zwitserland zit niet in het datapakket van T-Mobile, waardoor je nog steeds per MB betaalt.

Buiten Europa betaal je de hoofdprijs voor het gebruiken van het mobiele netwerk. Niet alleen in de landen, maar ook op zee tussen twee EU-landen betaal je tot wel €10,- per MB.

Video’s bekijken en muziek luisteren

Tijdens een lange autorit of het wachten op de bus is er niets lekkerder dan muziek luisteren of een video bekijken. Het bekijken van filmpjes op Facebook, YouTube of ander platform vergt relatief veel data. Ook het luisteren naar streaming-muziek of het downloaden van muziek kost veel data. Denk bij streaming-muziek aan een podcast of live radio.

Beter is om de filmpjes of de muziek met een WiFi verbinding te downloaden en daarna offline te bekijken en te beluisteren.

Zet synchroniseren uit

De applicaties van Facebook, Instagram, Twitter en Outlook synchroniseren automatisch wanneer deze een nieuw bericht krijgen. De app geeft jou dan een teken dat je een like, bericht of mail ontvangen hebt. Als je het synchroniseren van deze apps uitschakelt, bespaar je veel data. Je krijgt dan geen melding meer van een gebeurtenis, maar ziet bij het openen wel wat er gebeurt is. Je verbruikt dus alleen data als je de app gebruikt.

synchroniseren via internet op de achtergrond

Zet synchroniseren op de achtergrond uit om data te besparen

Meer vergelijken?

Kijk op onze website welke providers er in jouw buurt het beste en snelste netwerk hebben. Voor zowel mobiel internet, internet en TV, internet en bellen, internet abonnement en alles in 1 kun je vergelijken welk abonnement voor jou het voordeligst is. Kom je er niet uit of wil je meer informatie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Datum: 27-12-18