Is het verstandig om je telefoonabonnement af te kopen?

Wat nu als je van je telefoonabonnement af wilt? Dan kun je het contract afkopen. Je betaalt dan de resterende maanden in één keer af. Maar let op, er kunnen extra kosten zijn.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Keuzes maken met je mobiele telefoon

Zo kom je van je telefoonabonnement af

  • Draag je abonnement over naar een ander: De vereiste leeftijd is minimaal 18 jaar. Het overgebleven tegoed komt dan te vervallen, en soms ook de korting. Vraag aan je provider of er nog kosten aan verbonden zijn.
  • Betaal alle resterende maanden van je contract: Je kunt bij de meeste aanbieders de abonnementskosten overmaken van alle resterende maanden. Als het geld ontvangen is, dan wordt je telefoonabonnement voortijdig opgezegd.
  • Zeg je abonnement niet op: Het kan voordeliger zijn om je abonnement gewoon door te laten lopen. Soms vervallen alle kortingen als je voortijdig wilt opzeggen. Check daarom eerst goed de voorwaarden van je provider, en wat de kosten zijn bij het afkopen.
  • Eerder verlengen: Wil je bij je huidige provider blijven maar wel wisselen van abonnement? Door eerder te verlengen bij je provider vervalt je oude abonnement. Soms kan dit al maanden van tevoren, maar dit verschilt per provider.

Hoe werkt het afkopen van je mobiele abonnement?

Het afkopen van een mobiel abonnement is bij vrijwel alle providers mogelijk. Je provider staat alleen niet te springen om de afgesproken termijn van je contract te verkorten. Daarbij geldt: hoe langer je contract nog loopt, hoe hoger de kosten zijn. Maak daarom eerst een goede berekening van de afkoopsom, voordat je eerder gaat stoppen met je mobiele abonnement.

Veruit de meeste providers hebben een online service waarmee je veel zaken kunt regelen. Het beëindigen van je abonnement is dan makkelijker te regelen. Soms is het nog wel nodig om telefonisch aan te geven dat je je abonnement af wilt kopen. Vaak is dat een trucje om de drempel voor opzegging zo hoog mogelijk te maken.

Bij overlijden is het overigens niet nodig om een lopend telefoonabonnement af te kopen. Met een overlijdensbewijs kan het contract worden ontbonden, en daarmee vervalt de betalingsverplichting.

Maak een afkoopsom

Bijna alle providers maken de berekening voor de afkoopsom van je abonnement op dezelfde manier. Je betaalt de resterende maanden van je abonnement en de eventuele lening voor je toestel.

Hier zie je een rekenvoorbeeld van een afkoopsom:

Je hebt een telefoonabonnement voor 20 euro per maand afgesloten voor twee jaar, en je hebt nog 12 maanden te gaan. Bij elkaar is je afkoopsom dan € 20 x 12 = € 240.

Maar let goed op: providers kunnen extra kosten rekenen voor het eerder beëindigen van je contract. Heb je een korting ontvangen? In sommige gevallen moet je de korting vanaf het begin van je contract terugbetalen.

Wanneer de looptijd van je abonnement nog maar enkele maanden betreft, dan is de afkoopsom niet hoog. Heb je nog een tijdje te gaan, maak dan een goede berekening op basis van alle kosten die je provider hanteert bij het afkopen van je telefoonabonnement.

Lees hier alle voordelen en nadelen van een telefoon kopen met en zonder abonnement.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

Gert Jan

Hoi Marnix. Ik heb een sim only en ga naar een andere provider, omdat deze geen abonnement heeft met onbeperkt internet. Mijn abbo loopt tot begin 2024 en moet een afkoopsom van ruim 150 euro betalen. Dit terwijl ik geen diensten van de provider afneem. Ik snap dat ik iets moet betalen, maar het volledige abbo bedrag lijkt mij niet fair.Ik ben voornemens een mail te sturen en te vragen naar een ander afkoop bedrag. Zijn de regels bij sim only hetzelfde als bij abbo met toestel?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Gert-Jan, wat vervelend dat je het volledige bedrag moet betalen bij opzegging. Een mail sturen en onderhandelen lijkt mij zeker een goed idee. Het zou ook kunnen dat je korting hebt ontvangen die dan komt te vervallen bij het afkopen van je sim-only abonnement. Alleen zou het wel toevallig zijn dat het bedrag dan precies hetzelfde is. De regels zijn overal weer anders, sterk nog, je aanbieder is niet verplicht om je het contract eerder te laten opzeggen. Succes!

Koemar.

Ik moet 490 euro betalen voor het afkopen van mijn abonnement. Is dat een reëele bedrag?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Koemar, het kan voordeliger zijn om de periode uit te zitten totdat je contract is afgelopen. Dit is een berekening die je zelf kan maken. Het voortijdig opzeggen kan duurder zijn, dit verschilt per mobiele provider. Soms moet je namelijk meer betalen omdat je korting dan vervalt vanwege de contractbreuk.

De pagie Andre

Toch wat wijzer geworden, dank u wel