Je telefoonabonnement afkopen, is dat verstandig?

We willen allemaal het nieuwste toestel en oneindig veel belminuten en data. Maar wat als je nog vast zit aan een contract? Bij een aantal providers kan je dan het abonnement afkopen, maar is dat wel zo verstandig?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Keuzes maken met je mobiele telefoon

Je abonnement vóór einde van je contract opzeggen, kan dat wel?

Een nieuwe mobiel is flink aan de prijs. Bij het afsluiten van een nieuwe abonnement kan je direct een nieuwe telefoon ontvangen. Deze betaal je vervolgens maandelijkse af via je abonnement.

Een mooi systeem, maar wat nu als je van je telefoonabonnement af wilt? Dan kun je het contract afkopen. Je betaalt dan de resterend maanden in één keer af.

Waarom je het contract eerder wilt beëindigen:

  • Je telefoon gaat kapot en je hebt direct een nieuwe nodig.
  • Je wilt graag het nieuwste model.
  • De abonnementskosten zijn voor jouw te duur geworden.
  • Je bent niet meer tevreden over je provider.
  • Je gaat verhuizen naar het buitenland

Veel mensen hebben vragen over hoe het afkopen van een mobiel-abonnement precies werkt. Daarom gaan we dieper in op de vraag hoe je je abonnement eerder kan opzeggen tegen betaling.

Zo kom je van je telefoonabonnement af:

  • Draag je abonnement over naar een ander persoon. Je kan je telefoonabonnement naar iemand anders overzetten. Een vereiste leeftijd is vaak minimaal 18 jaar oud. Het overgebleven tegoed komt te vervallen, en soms ook de korting. Vraag aan je provider of er kosten aan verbonden zijn.
  • Koop je telefoonabonnement af. Betaal alle resterende maanden van het contract, en dan ben je er vanaf. Je kan bij de meeste aanbieders de abonnementskosten overmaken van alle overgebleven maanden. Als het geld ontvangen is, dan wordt het abonnement voortijdig opgezegd.
  • Zeg je abonnement niet op. Het kan voordeliger zijn om je abonnement gewoon door te laten lopen. Soms vervallen alle kortingen als je voortijdig wilt opzeggen. Check eerst goed de voorwaarden op de website van je provider wat de regels zijn bij het afkopen.
  • Eerder verlengen bij je provider. Je kan 4 maanden voor het einde van je abonnement meestal al verlengen. Ben je nog tevreden over je huidige provider, dan kan je via de klantenservice proberen om extra vroeg te verlengen. Bepaalde providers sturen dan ook al een nieuwe telefoon op.

Hoe werkt het afkopen van je mobiele abonnement?

Het afkopen van een mobiel abonnement is bij vrijwel alle providers mogelijk. Je provider staat alleen niet te springen om het afgesproken termijn van je contract te verkorten. Daarbij geldt dat hoe langer je contract nog loopt, hoe hoger de kosten hoger kunnen zijn. Maak daarom eerst een goede overweging met een afkoopsom, voordat je eerder gaat stoppen met je mobiele abonnement.

Wanneer je hebt besloten je abonnement te beëindigen, dan krijg je eerst nog een aantal berichten van je provider of je het echt wel zeker weet. Ze behouden je natuurlijk liever als klant. Soms is het, zoals eerder besproken, ook echt niet aan te raden om een flinke afkoopsom te betalen.

Veruit de meeste providers hebben een online service waarmee je veel zaken kunt regelen. Vaak is het beëindigen van je abonnement dan makkelijk te regelen via de website van je provider.

Soms is het nog wel nodig om telefonisch aan te geven dat je je abonnement af wilt kopen. Vaak is dat een trucje om de drempel voor opzegging zo hoog mogelijk te maken.

Maak een afkoopsom om berekenen

Bijna alle providers maken de berekening voor de afkoopsom van je abonnement op dezelfde manier. Je betaalt de resterende maanden van je abonnement, en de resterende lening voor je toestel.

Lees alle voordelen en nadelen van een telefoon kopen met en zonder abonnement.

Om deze berekening te verduidelijken hieronder een rekenvoorbeeld:

Stel dat je 30 euro per maand betaalt, waarvan 20 euro voor je abonnement en 10 euro voor het toestel. Je hebt een smartphone met abonnement afgesloten voor twee jaar. Je zit in de dertiende maand van je abonnement.

Dat betekent dat je nog 11 maanden abonnement over hebt. 20 x 11 = 220 euro voor je abonnement en 10 x 11 = 110 voor het abonnement. Bij elkaar wordt je afkoopsom dan dus 220 + 110 = 330 euro.

Op zoek naar een nieuwe voordelige mobiele telefoon? Check onze beste koopkeus voor de goedkoopste smartphones van dit jaar, of ga alle sim only abonnementen vergelijken voor de beste prijs.

Zeker wanneer de looptijd van je abonnement nog maar enkele maanden betreft, dan is de afkoopsom niet hoog. Het afkopen van je telefoon-abonnement kan dan een goede keuze zijn. Heb je nog een tijdje te gaan, maak dan een goede berekening.

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

Gert Jan

Hoi Marnix. Ik heb een sim only en ga naar een andere provider, omdat deze geen abonnement heeft met onbeperkt internet. Mijn abbo loopt tot begin 2024 en moet een afkoopsom van ruim 150 euro betalen. Dit terwijl ik geen diensten van de provider afneem. Ik snap dat ik iets moet betalen, maar het volledige abbo bedrag lijkt mij niet fair.Ik ben voornemens een mail te sturen en te vragen naar een ander afkoop bedrag. Zijn de regels bij sim only hetzelfde als bij abbo met toestel?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Gert-Jan, wat vervelend dat je het volledige bedrag moet betalen bij opzegging. Een mail sturen en onderhandelen lijkt mij zeker een goed idee. Het zou ook kunnen dat je korting hebt ontvangen die dan komt te vervallen bij het afkopen van je sim-only abonnement. Alleen zou het wel toevallig zijn dat het bedrag dan precies hetzelfde is. De regels zijn overal weer anders, sterk nog, je aanbieder is niet verplicht om je het contract eerder te laten opzeggen. Succes!

Koemar.

Ik moet 490 euro betalen voor het afkopen van mijn abonnement. Is dat een reëele bedrag?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Koemar, het kan voordeliger zijn om de periode uit te zitten totdat je contract is afgelopen. Dit is een berekening die je zelf kan maken. Het voortijdig opzeggen kan duurder zijn, dit verschilt per mobiele provider. Soms moet je namelijk meer betalen omdat je korting dan vervalt vanwege de contractbreuk.

De pagie Andre

Toch wat wijzer geworden, dank u wel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend