Welke VPN kun je het beste gebruiken in 2023?

Een Virtual Private Network (VPN) kan een prima keuze zijn als je bezorgd bent over je online-identiteit en privégegevens. Ik heb de verschillende VPN-providers uitgebreid voor je vergeleken. Hiermee help ik je graag met kiezen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Beste VPN badge vastgehouden door een persoon

VPN-aanbieders vergelijken

Hieronder vergelijk ik vijf populaire VPN-aanbieders om je een goed beeld te geven met belangrijke punten. Deze kwamen allemaal goed uit verschillende testen op het gebied van snelheid, logboek, aantal servers en prijs.

Hieronder vind je beste VPN-providers van 2023:

AanbiederSnelheidLogboekbeheerAantal serversAantal landenPrijs per maand
Private Internet AccessGemiddeldBeperkt logboekMeer dan 25.00074Vanaf €1,79
CyberGhostGemiddeldGeen logboekMeer dan 9.30891Vanaf €2,19
SurfsharkgoedGeen logboekMeer dan 3.20065Vanaf €2,49
NordVPNgoedGeen logboekMeer dan 5.50059Vanaf €3,49
ExpressVPNZeer goedGeen logboekMeer dan 3.00094Vanaf €8,32

De aanbieders in het overzicht bieden je een gebruiksvriendelijke en vlotte app voor de bekende besturingssystemen zoals Windows, Apple MacOS, Android en iOS. Verder hebben alle aanbieders servers in Nederland voor een optimale snelheid.

Ondanks dat ze allemaal en prima keuze zijn, raad ik je toch aan om eerst een gratis proefperiode te nemen voordat je een abonnement afsluit. Want na het uitproberen kies je gemakkelijker de beste VPN die bij je wensen aansluit.

Waarom zijn snelheid, logboek, aantal servers en prijs opgenomen in de vergelijkingstabel? Ik geef je een korte uitleg bij elk punt.

 • Snelheid: Let op dat een VPN-verbinding je internetsnelheid kan vertragen.
 • Logboekbeheer: Kies een aanbieder die niet je privégegevens in logboeken opslaat.
 • Aantal servers: Zijn er veel servers beschikbaar, dan is je verbinding sneller en stabieler.
 • Prijs: Houd rekening met prijs-kwaliteit van een VPN-dienst.

Wat is de beste VPN-provider voor streaming?

Een paar populaire VPN-diensten die goed zijn voor streaming zijn NordVPN, ExpressVPN en CyberGhost. Deze diensten voldoen aan bovenstaande punten.

Deze providers zijn geschikt voor IPTV en streamingdiensten zoals Netflix en Videoland. Ook bieden deze providers handige apps voor Android en iPhone (iOS).

Een VPN versleutelt je gegevens, dat kan tot verlies van je internetsnelheid zorgen. Heb je al een trage verbinding, dan kan dit tot haperingen leiden. Bovendien bieden providers regelmatig illigale IPTV-kanalen aan. Let dus goed op waar je aan begint.

Wat is de beste VPN voor privacy?

Als je op zoek bent naar een VPN-dienst met een focus op privacy, dan is Mullvad een uitstekende keuze. Het begint al dat je bij deze VPN-aanbieder geen e-mailadres nodig hebt voor een account. Ook is Mullvad open in hun serverlocaties en de partners waarmee ze samenwerken.

Mullvad werkt actief aan het verbeteren van WireGuard, een nieuw VPN-protocol, op het gebied van privacy. Ze onderscheiden zich verder door geen agressieve marketing te gebruiken. Dat zie je wel bij andere aanbieders.

Wat is de beste gratis VPN-dienst?

Een derde (30,2%) van de Nederlanders die een VPN gebruikt, kiest ervoor om een gratis dienst te gebruiken. Er zijn aardig wat gratis VPN-apps beschikbaar, maar de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze diensten kunnen verschillen.

Een nadeel van gratis VPN-diensten is dat je meestal uit een beperkt aantal serverlocaties kunt kiezen. Dit komt doordat servers geld kosten en gratis aanbieders hebben daar vaak niet genoeg financiele middelen voor.

Een ander nadeel van gratis VPN-diensten is dat je vaak te maken krijgt met een datalimiet. Daardoor kun je niet onbeperkt de dienst gebruiken. Dit komt doordat de aanbieders kosten moeten besparen en daardoor beperkingen opleggen.

De volgende gratis VPN-aanbieders krijgen een goede beoordeling:


VPN-aanbieders
PlatformenDatalimiet per maand
TorrentsNetflix geschikt
Serverlocaties
PrivadoVPNWindows, Mac1 GBJaJaBeperkt
Proton VPNWindows, Mac, iOS, Android, LinuxOnbeperktJaJaBeperkt
Hide.meWindows, Mac, iOS, Android, Linux10 GBJaJaBeperkt
TunnelBearWindows, Mac, iOS, Android, Linux500 MB--Beperkt
WindscribeWindows, Mac, iOS, Android, Linux10 GB--Beperkt

Wil je een gratis VPN gebruiken met onbeperkte data en zonder snelheidslimiet? Dan is Proton VPN een beste keuze. Het bedrijf is sterk in veiligheid en gevestigd in het privacyvriendelijke Zwitserland. Maar er zijn beperkingen, zoals een beperkt aantal serverlocaties.

Wat is voor jou de beste VPN-dienst?

Je kunt kiezen uit vele verschillende VPN-aanbieders, van gratis tot betaalde abonnementen. Daarbij is natuurlijk belangrijk dat je niet te veel betaald. Maar er zijn nog enkele belangrijk aandachtspunten, zoals de beveiliging, betrouwbaarheid en functies.

Ik heb verschillende toplijstjes vergeleken en de bekende VPN-apps geïnstalleerd. Ik heb deze twee weken geprobeerd zodat ik mijn ervaringen met je kan delen. Voor de minder bekende aanbieders heb ik verschillende tests van anderen doorgenomen.

Pas op met de vergelijkingssites voor VPN's. Die krijgen vaak geld als ze aanbieders promoten. Die zetten graag de best betaalde bovenaan. Een belangrijk punt zoals privacy worden vaak niet meegenomen in vergelijkingen. Dus als je een vergelijker gebruikt moet je goed opletten.

Misschien handig voor je: een artikel over de werking van een VPN-verbinding waarin ik uitleg dat je vooral een specifiek doel voor ogen moet hebben. Denk aan het verbergen van je IP voor je werkgever, of omdat je veilig wilt internetten via openbaar wifinetwerk. Het blijft een beetje een schimmige wereld, daarom raad ik een VPN pas aan als je echt een doel hebt, zoals regioblokkades omzeilen.

Redenen waarom mensen een VPN gebruiken

Uit een onderzoek van NordVPN blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders een VPN-dienst gebruikt. Veel kiezen voor een gratis VPN-service. De voornaamste reden is de bescherming van online privacy.

Besef dat je niet compleet anoniem bent op internet. De VPN-provider zelf kan namelijk nog steeds gegevens over jouw internetgebruik verzamelen.

Redenen waarom mensen een VPN gebruiken:

 • Internetverkeer afschermen van pottenkijkers
 • IP-adres verbergen
 • Regionale blokkades omzeilen
 • Privacy beschermen
 • Toegang krijgen tot buitenlandse streamingcontent
 • Goedkopere prijzen voor producten en diensten
 • Anoniem torrents downloaden
 • Veiliger gebruikmaken van openbare wifi
 • Bescherming tegen DDoS-aanvallen

Veelgestelde vragen

Een VPN (Virtual Private Network) maakt een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en een server ergens anders. Dit maakt het voor anderen lastig je internetgebruik te volgen of je data te onderscheppen.

Dit is hoe een VPN werkt:

 1. Encryptie: Alle data die van je apparaat komt, wordt versleuteld met sterke encryptiealgoritmen.
 2. IP-vervanging: De VPN-server geeft je een nieuw IP-adres. Dit maakt het voor mensen van buitenaf lastig te zien waar je bent.
 3. Data Transport: Je internetgegevens gaan via een beveiligde 'tunnel' naar de gekozen VPN-server.
 4. Decryptie: Je data wordt nu ontsleuteld en doorgestuurd naar de eindbestemming op het internet.
 5. Respons: De server versleutelt de binnenkomende data voordat deze terug naar jou wordt gestuurd.

Installeer VPN-software met deze eenvoudige instructies:

 • Download en installeer: Installeer de VPN-app en meld je aan.
 • Kies een server: Selecteer uit een lijst van wereldwijde servers.
 • Maak verbinding: Klik op 'verbinden' en de app zorgt voor een beveiligde tunnel.
 • Veilig surfen: Al je online activiteiten zijn nu versleuteld, voor extra privacy en veiligheid.

Een VPN is vooral nuttig als je een specifiek doel hebt, zoals veilig surfen op openbare wifinetwerken, of toegang krijgen tot geblokkeerde content. Of je wilt een blokkade door de overheid omzeilen, als je bijvoorbeeld in China of Iran woont.

Maar let op, een VPN kan je internetsnelheid verlagen en is vaak niet gratis. Kortom, gebruik het alleen als je echt denkt dat het je zult helpen je doel te bereiken.

Het beschermt je ten slotte niet tegen alle internetgevaren. Als je een VPN gebruikt, dan ben je nog steeds kwetsbaar voor virussen, malware en hackpogingen. Daarnaast zijn er VPN-apps in omloop die ironisch genoeg je persoonlijke gegevens verzamelen.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend