Hoe gebruik je een glasvezelmodem?

Het glasvezelmodem is onmisbaar als je internet via glasvezel wilt gebruiken. Het is ook nodig voor telefonie en tv via glasvezel. Dit modem gebruikt een speciale techniek. Het zet lichtsignalen om in signalen die apparaten zoals een tv, computer of telefoon kunnen gebruiken.

Glasvezelmodem met wifi

Hoe werkt een glasvezelmodem?

Glasvezelnetwerken werken met lichtsignalen die snel heen en weer worden verzonden. Maar gewone tv's, telefoons en computers kunnen niet direct met deze lichtsignalen verwerken. Dat was ook zo bij kabelinternet en DSL. Daarom gebruiken we een modem.

Het glasvezelmodem verandert het lichtsignaal in signalen die onze apparaten begrijpen. Het modem zorgt er ook voor dat we het internetsignaal kunnen scheiden van het tv- en telefoonsignaal. Het werkt ook andersom. Signalen van een computer of telefoon worden weer omgezet in lichtsignalen.

Een glasvezelmodem is qua grootte vergelijkbaar met andere modems. Meestal zijn ze ongeveer 25 x 15 cm. Dit hangt af van de fabrikant of de provider die je kiest. Het modem is klein genoeg voor in een meterkast.

De meeste providers leveren tegenwoordig een gecombineerde modem-router voor glasvezel. Dit is een apparaat met zowel een modem als een ingebouwde router met een wifi-punt.

Lees over de verschillen tussen een router en een modem als twee aparte apparaten.

Installeren van het glasvezelmodem

Van je provider ontvang je het glasvezelmodem met wifi dat je kunt aansluiten op het hoofdaansluitpunt. De stappen staan netjes in de meegeleverde handleiding. Je kunt vaak ook een monteur laten komen als je dat wilt.

Hier zijn de belangrijkste punten over de installatie van glasvezel internet:

  • Het glasvezelpunt is het aansluitpunt in huis waar de glasvezelkabel van de straat naar binnen komt. Dit bestaat meestal uit twee kastjes: de Fiber Termination Unit (FTU) en de Network Termination Unit (NTU).
  • De FTU is het kastje waar de glasvezelkabel van buiten op wordt aangesloten. Deze heeft geen stroom nodig.
  • Van de FTU loopt een kabel naar de NTU. In de NTU wordt het glasvezelsignaal omgezet naar ethernet. De NTU heeft wel stroom nodig.
  • Van de NTU moet een ethernetkabel naar je modem lopen om de glasvezelverbinding te activeren.
  • Controleer altijd eerst of er een glasvezelpunt aanwezig is. Is dit niet het geval, dan regelt je provider dat het punt aangelegd wordt.

Net als bij andere modems, heeft een glasvezelmodem lampjes die laten zien of alles goed werkt. Het is belangrijk dat bepaalde lampjes gaan branden nadat je het modem hebt geïnstalleerd. De betekenis van de lampjes hangt af van het type modem. Kijk in de installatiehandleiding van je modem om hier duidelijk over te krijgen.

Modems van je providers

Standaard krijg je bij alle grote providers een modem-router bij je glasvezelabonnement. Alleen bij de snelste abonnementen zijn de modems soms verschillend om de hoge snelheden aan te kunnen.

Bij KPN krijg je de Experia Box V10A met wifi. Voor het snelste abonnement krijg je een de Experia Box 14 met snellere wifi 6.

Bij Odidio krijg je een Zyxel T54 met wifi 6. Voor de snelste abonnementen is er de Zyxel T75. Net als bij de anderen, kun je hier ook alleen het modem nemen.

Je krijgt een Nokia-glasvezelmodem bij je DELTA. Kies je voor 5Gig + Unlimited Mobiel abonnement, dan krijg je het Sagemcom modem.

Ziggo heeft geen glasvezel, op enkele postcodes na.

Zelf een glasvezelmodem kopen

Je kunt ook zelf een glasvezelmodem kopen, maar meestal krijg je er een als je een nieuw glasvezelabonnement neemt. Dan hoef je zelf niet te kiezen tussen verschillende merken. Je kunt het modem dan gelijk installeren en gebruiken.

Als je zelf je eigen modem wilt gebruiken dan is het raadzaam om verstand van netwerken te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor installatie en configuratie. De provider biedt dan meestal geen ondersteuning bij problemen. Op de site van je aanbieder vind je alle technische specificaties die je nodig hebt.

Voer onze glasvezel check uit om te controleren of glasvezelinternet al op jouw adres beschikbaar is.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend