Wat is een Digitale televisie ontvanger?

digitale tv

De digitale ontvanger is een noodzakelijk stuk hardware wanneer je digitale TV wilt ontvangen. Wij zetten een aantal belangrijke onderdelen van de ontvanger op een rij. Wij hebben het over de digitale ontvanger wat in het verleden altijd een extra kastje was (met een eigen afstandsbediening), maar tegenwoordig zijn er ook CI+/CAM-modules beschikbaar die te gebruiken zijn in geschikte televisies.

Type digitale televisie ontvanger

Kijk goed naar het type digitale tv ontvanger, dat bepaalt of je de ontvangen signalen om kan zetten in beelden die geschikt zijn voor je televisie. DVB-S staat bijvoorbeeld voor de signalen via de schotel, terwijl DVB-T gebruik maakt van de signalen in de ether. We maken het meest gebruik van het DVB-C signaal, dat is de digitale televisie die we via de kabel kunnen ontvangen.

EPG en aantal tuners

Kijk bij de keuze voor een digitale tv ontvanger bovendien naar de eventuele aanwezigheid van een EPG, een elektronische programmagids. Dit maakt het mogelijk om door de programma’s heen te bladeren en bijvoorbeeld meer informatie op te vragen over de shows die je interessant lijken. Daarnaast is het aantal tuners interessant, met het oog op bijvoorbeeld het opnemen van programma’s. Een digitale ontvanger met 2 tuners maakt het mogelijk om zowel televisie te kijken en ondertussen een ander programma op te nemen.

Harde schijf en opnemen

Programma’s kan je opnemen wanneer de digitale ontvanger een harde schijf heeft met voldoende capaciteit. Met een harde schijf van 500GB kan je bijvoorbeeld gemakkelijk uren aan televisie kunt opnemen. Houd er rekening mee dat de digitale ontvangers met een harde schijf over het algemeen duurder zijn. Moderne televisies kunnen in bepaalde gevallen ook opnemen via USB. In dat geval kan je een reguliere digitale tv ontvanger gebruiken. Via de juiste ingang kan je een USB-apparaat in je televisie plaatsen om de programma’s naar keuze op te nemen.

HD en interactieve TV

De meeste moderne televisies ondersteunen HD-beelden, als de digitale ontvanger HD kan ontvangen dan beschik je over een haarscherp beeld. Tegenwoordig zijn bijna alle digitale ontvangers voorzien van een HD-functie. Providers leveren steeds meer HD-zenders in hun pakketten, het is wel zo prettig is om hier ook gebruik van te kunnen maken. Wil je ook live TV op pauze kunnen zetten programma’s terug kunnen kijken dan is een digitale televisie ontvanger die geschikt is voor interactieve TV de juiste keuze.

Aansluitingen op de digitale televisie ontvanger

Kijk tenslotte goed naar de aansluitingen op de ontvanger. We maken tegenwoordig vooral gebruik van HDMI-aansluitingen die het HD-beelden op je televisie mogelijk maken. Zowel het beeld als geluid verloopt via deze kabel. Het is prettig wanneer de digitale ontvanger ook een SCART-aansluiting of een component-aansluiting heeft. Dit maakt het mogelijk om verschillende apparaten aan te sluiten.