Verschillende soorten internetverbindingen

Er zijn vijf verschillende soorten verbindingen waarmee een apparaat toegang heeft tot internet: kabel, DSL, glasvezel, satelliet en mobiel internet. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. We leggen je graag de verschillen uit per soort internetverbinding.

Welke type internet heb jij thuis?

Check alle providers en internetverbindingen die voor jouw woning beschikbaar zijn.

Internetaansluitingen in Nederland

In Nederland heeft 96,8% toegang tot een vaste internetaansluiting. De meeste mensen gebruiken kabel of DSL voor internettoegang, maar glasvezel wordt steeds populairder.

Type aansluitingAansluitingenHuishoudens met internet
Kabel (coax)5,34 miljoen3,43 miljoen
DSL (koper)7,97 miljoen2,15 miljoen
Glasvezel5,74 miljoen2,19 miljoen

DSL (ADSL en VDSL)

DSL (Digital Subscriber Line) is een technologie die internettoegang via de telefoonlijn mogelijk maakt. Deze internetverbinding is verouderd en wordt op termijn niet meer aangeboden.

Met een DLS-splitter wordt de telefoonlijn opgedeeld zodat je tegelijkertijd kunt bellen en internetten. ADSL maakt inbellen en betalen per minuut overbodig.

ADSL en VDSL internet gebruiken beide de koperen telefoonlijn. VDSL is een beter en sneller alternatief voor ADSL. Toch is een verbinding via kabel en glasvezel op alle vlakken veel beter.

De snelheid via een DSL-verbinding is met 200 Mbps een stuk langzamer dan kabel en glasvezel. Ook is de snelheid variabel en sterk afhankelijk van je adres.

Voordelen:

Grote dekking in Nederland.

Veel concurrentie aanwezig.

Goedkope abonnementen leverbaar.

Nadelen:

Afstand naar wijkcentrale beïnvloed de snelheid.

Televisie kijken gaat ten koste van bandbreedte.

Trage internetsnelheid.

DSL-modem
Breedbandmodem voor DSL

Kabel

Kabel gebruikt coaxkabels voor internettoegang. Het kabelnetwerk is oorspronkelijk aangelegd voor radio en televisie. Later is daar het internet aan toegevoegd.

De coax kabel loopt van de wijkkast naar de woning. Er zijn maar een paar kabelaanbieders om uit te kiezen, waarvan Ziggo verreweg de grootste is.

Kabelsnelheden variëren van 40 tot 1000 Mbps. Opvallend is de uploadsnelheid die ver achterblijft ten opzichte van een internetverbinding via glasvezel.

Voordelen:

Stabiele tv- en internetverbinding.

Hoge downloadsnelheid.

Nadelen:

Geen concurrentie op de kabel.

Trage uploadsnelheid.

Alleen dure abonnementen.

Coaxkabels
Coaxkabels worden gebruikt voor kabelinternet

Glasvezel

Glasvezel internet is razendsnel en verzendt gegevens met de snelheid van het licht via glasvezelkabels. Op steeds meer plaatsen in Nederland is glasvezel beschikbaar.

Glasvezelkabels gebruiken lichtsignalen om gegevens met veel hogere snelheden te verzenden dan coax en koper. De bandbreedte is meer dan genoeg voor een groot gezin.

De snelheid van glasvezel is 1000 Mbps voor zowel downloaden als uploaden. Glasvezel is sneller dan kabel en DSL, maar ook zuiniger en minder storingsgevoelig.

Voordelen:

Sterk signaal met weinig vertraging.

Het glasvezelnetwerk is zuiniger.

Weinig last van invloeden van buiten.

Veel bandbreedte aanzwezig.

Verbinding met de minste straling.

Nadelen:

Niet over verkrijgbaar.

DSL is goedkoper.

Glasvezelkabels
Glasvezelkabels kunnen razendsnel informatie versturen

Wat zijn internetverbindingen?

Je hebt een internetverbinding nodig om te internetten of om bestanden te delen met anderen. Een internetverbinding werkt draadloos of via een kabel.

Hoe werkt een internetverbinding? Je maakt een internetverbinding wanneer je modem is verbonden met je internetprovider. Je modem thuis vertaalt vervolgens het digitale signaal van je provider, wat zorgt voor een werkende internetverbinding.

Er zijn vijf soorten netwerken waarop providers internetverbindingen aanbieden met verschillende technieken. Deze netwerken gebruiken glasvezel-, coax- of koperkabels die onder de grond liggen.

Er zijn ook draadloze internetverbindingen: internet via satelliet en mobiel internet. Draadloos internet maakt gebruik van radiogolven, dus kabels zijn niet nodig.

Met onze internet postcodecheck zie je welke vaste internetverbindingen beschikbaar zijn op je adres. Dit verschilt per postcodegebied.

Wat is de beste vaste internetverbinding?

Wat is de beste internetverbinding: internet via glasvezel of kabel (coax) of DSL (koper)? Kies altijd glasvezel voor de hoogste upload- en downloadsnelheid. Glasvezel is op elk moment de snelste en meest stabiele internetverbinding.

Glasvezel is niet alleen snel maar ook beter voor het milieu volgens een onderzoek. Het gebruikt 60% minder energie.

Heb je nog geen toegang tot het glasvezelnetwerk, kies dan voor internet via de kabel. We raden de kabelverbinding aan als tweede keuze vanwege de hoge downloadsnelheid.

DSL is verouderd en onbetrouwbaar en wordt daarom volledig vervangen door glasvezel. Kies daarom alleen voor DSL als je geen toegang hebt tot andere internetverbindingen.

Wat zijn draadloze internetverbindingen

Je kunt steeds meer apparaten draadloos verbinden met internet, zoals telefoons, laptops, e-readers, gameconsoles en televisies. Veel van deze toestellen gebruiken draadloos internet via wifi of mobiel internet.

Mobiel internet werkt met radiogolven via zendmasten bij jou in de buurt. Je ontvangt het signaal met je mobiele telefoon, dongel of mifi-router via een simkaart.

Draadloos internet is een alternatief voor vaste internetverbindingen. Zeker voor afgelegen plekken zonder goede vaste internetverbinding.

Tot slot kunt u internet via de satelliet ontvangen. Dan heb je een schotel aan huis nodig die het signaal draadloos kan opvangen.

Mobiel internet is het beste alternatief geworden voor draadloos internet. Behalve als er niet genoeg zendmasten in je omgeving zijn voor een sterk signaal.

Snelheid per type internetverbinding

InternetverbindingMaximum snelheid
DSL200 Mbps
Kabel1000 Mbps
Glasvezel1000 Mbps
Mobiel internet500 Mbps
Satelliet200 Mbps

Test de snelheid van je verbinding

Wil je de snelheid van je verbinding weten? Doe dan onze speedtest en je ziet dan je upload- en downloadsnelheid. Wij controleren direct de maximumsnelheid op je adres.

Ben je niet tevreden over de snelheid van je internetverbinding, dan geven we met ons stappenplan genoeg tips hoe je jouw internetsnelheid kunt verhogen.

Besparen op je internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend