internetkabel

Internet via kabel, DSL of glasvezel? Voordelen en nadelen op een rij

Kabel, DSL en glasvezel zijn in Nederland de meest gebruikte manieren voor internet. Allemaal hebben ze zo hun eigen voordelen en nadelen. Bovendien verschillen ze in prijs. Omdat je internet waarschijnlijk veel gebruikt en maandelijkse prijsverschillen in de abonnementen op jaarbasis flink kunnen oplopen, loont het om goed uit te zoeken welke soort internet jij het beste kunt nemen.

Internet via kabel

Kabelinternet is het broertje van kabeltelevisie, het gaat namelijk via dezelfde kabel. In Nederland is Ziggo veruit de grootste aanbieder. Met internet via de kabel heb je hoge upload- en downloadsnelheden. De upload- en downloadsnelheid zijn trouwens niet gelijk: de uploadsnelheid is bij kabel meestal tien keer lager dan de downloadsnelheid. Kabelexploitanten bieden doorgaans drie verschillende snelheden aan. Een instappakket van 25 tot 50 Mbit downloadsnelheid, een standaardpakket van rond de 150 Mbit en een snel pakket van 200 of meer Mbit.

Voordelen en nadelen kabelinternet

Een groot voordeel van kabelinternet is dat als je televisie kijkt, dit niet van de internetsnelheid afgaat. Ook prettig is dat je met kabel zeker weet dat je internetprovider de aangekondigde snelheid echt kan leveren. Bij DSL gaat het altijd om een maximumsnelheid: hoe verder je van de telefooncentrale woont, hoe langzamer de verbinding wordt. Een nadeel is dat je met kabel bij een abonnement verplicht ook televisie moet nemen.

Internet via DSL

Internet via DSL werkt via de oude vertrouwde telefoonlijn van koper. Dankzij een bepaalde innovatie (‘Digital Subscriber Line’, DSL dus) kun je met deze telefoonlijn ook snel internet en digitale telefonie realiseren. Hoe langer je telefoonlijn is voordat hij bij de centrale uitkomt, hoe meer ‘ruis’ er is en er internetsnelheid verloren gaat. Bij glasvezel heb je de garantie dat de beloofde internetsnelheid wordt gehaald, bij internet via DSL niet. Grote aanbieders zijn bijvoorbeeld Tele2 en KPN.

glasvezel

Soorten DSL

Er zijn eigenlijk twee soorten DSL: ADSL en VDSL.

ADSL

ADSL is een beetje een verouderde techniek met betrekkelijk lage internetsnelheden (8 Mbit download, 1 Mbit upload). Op niet veel plekken wordt dit nog gebruikt, voornamelijk op locaties buiten de bebouwde kom waar de nieuwere soorten DSL niet mogelijk zijn. Er is ook een modernere ADSL verbinding: ADSL2+, met een wat hogere downloadsnelheid (24 Mbit) en een iets hogere uploadsnelheid (1,3 Mbit). Die techniek wordt gebruikt voor buurten die ver van de centrale liggen.

VDSL

VDSL is een verbeterde en snellere variant van ADSL. Met de nieuwste techniek VDSL2 kun je internetten met 100 Mbit download en 10 Mbit upload. Met een bepaald trucje (voor de liefhebber: twee aderparen combineren) kan dit zelfs 200 Mbit worden. Kijk je naar de snelheden van kabel, dan zie je dat aanbieders dit trucje wel massaal moeten gaan toepassen willen ze met VDSL kunnen concurreren met kabelinternet.

Voordelen en nadelen van DSL

Voor alles-in-1 pakketten is DSL vaak het goedkoopst. Althans, waar het gaat om de instappakketten. Een nadeel is dat DSL langzamer wordt naarmate je verder van de telefooncentrale woont. Is er een wijkkast geplaatst, dan is het geen probleem en beschik je over het veel snellere VDSL. Met onze internet postcodechecker kun je opzoeken wat de DSL-snelheid in jouw straat is. Een ander nadeel is dat als je ook tv kijkt via DSL, de bandbreedte die je nodig hebt voor tv afgaat van je internetsnelheid. Zeker als meerdere mensen tegelijkertijd televisie in HD-kwaliteit kijken, kan dit een effect hebben op de snelheid van de verbinding.

Internet via glasvezel

Glasvezel is de modernste en snelste manier om te kunnen internetten. Een laser schiet het signaal met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel. Daarbij zijn in Nederland snelheden mogelijk tot 500 Mbit (zowel download als upload, aangezien glasvezel ‘symmetrisch’ is). Sommige regionale aanbieders bieden zelfs 1 Gigabit via glasvezel aan! En naarmate de apparatuur steeds beter wordt, worden ook de internetsnelheden steeds hoger. Dat soort ongekende snelheden zijn vooral interessant voor bedrijven, helemaal als ze in de cloud werken. Kabel en telefoonlijnen liggen (op een enkele uitzondering na) van oudsher overal, maar glasvezel moet hier bovenop zijn aangelegd. Zo’n 2,7 miljoen Nederlandse huishoudens kunnen er momenteel gebruik van maken.

Voordelen en nadelen van glasvezel

De ongekende snelheden van glasvezel zijn het grootste voordeel. Zeker voor bedrijven is het interessant om te checken of een glasvezelinternetverbinding mogelijk is, of in de nabije toekomst gaat zijn. Daarnaast is het de internetvorm met de minste storingen. Een nadeel is dat nog lang niet iedereen in Nederland erover beschikt. Net zoals bij DSL geldt ook bij glasvezel dat televisie kijken van je bandbreedte afgaat.

Hoe kies ik de beste internetaanbieder?

Nu je meer weet over de verschillende types internetverbinding, kun je gaan uitzoeken welke internetaanbieder het beste bij je past. DSL is vooral interessant als je een alles-in-1 pakket neemt, dan kun je lekker voordelig uit zijn. Check voordat je een internetabonnement afsluit, eerst echter goed naar de vermoedelijke snelheden van alle internetaanbieders in jouw straat. Kabel is erg snel en heeft als grote voordeel dat tv kijken niet van je internetsnelheid afgaat. Met name als je meerdere personen hebt in het huishouden die (tegelijk) tv kijken, kan je verbinding een stuk trager worden, dus dan is kabel aantrekkelijk. Is snelheid voor jou belangrijk én ligt er glasvezel in jouw straat? Dan is glasvezel de beste optie.

Datum: 20-09-17