internetprovider kiezen

Internetprovider kiezen: waarop letten?

Is je internet te langzaam? Of zou je graag een goedkoper internetabonnement willen? Dan ben je vast op zoek naar een andere internetprovider. Goed nieuws: er is tegenwoordig zo veel keus, dat je ongetwijfeld een pakket vindt dat perfect bij je past. Maar een internetprovider kiezen kan door dat grote aanbod ook juist weer een uitdaging zijn. In deze blog geven we je tips voor het overstappen naar de beste internetprovider voor jouw situatie.

Tips internetprovider kiezen

Voordat je kiest voor een andere internetprovider, is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen:

Hoe ontvang ik internet?

Ten eerste is het belangrijk om eerst te bepalen op welke manier jij internet kan en wil ontvangen thuis. Er zijn drie manieren. Ten eerste via de telefoonlijn, dit heet ADSL of VDSL. VDSL is een snellere variant van ADSL. Het nadeel van internet via de telefoonlijn is dat het wat aan de trage kant is. Het voordeel is dat er vaak erg goedkope abonnementen beschikbaar zijn. De andere twee manieren om internet te ontvangen zijn via de televisiekabel of via de glasvezel. Het internet via de kabel is sneller dan via de telefoonlijn. Maar glasvezel is bijvoorbeeld nog niet voor ieder huishoudens in Nederland beschikbaar. Hoe weet je nu op wat voor manier jij thuis internet kunt ontvangen? Heel simpel: voer je postcode en huisnummer in op Internetvergelijk.nl en zie wat de mogelijkheden zijn op jouw adres.

Uit welke internetproviders kan ik kiezen?

Wanneer je jouw postcodecheck uitvoert op Internetvergelijk.nl, zie je meteen welke internetaanbieders er beschikbaar zijn op jouw adres. In Nederland bieden meer dan tien aanbieders op landelijk niveau internet aan. Ga je voor ADSL, dan heb je de keuze voor providers zoals Stipte, Telfort, Vodafone, KPN, XS4ALL en Tele2. Wil je internetten via de kabel? Dan kun je kiezen voor onder andere Ziggo of Caiway. Kabelinternet wordt aangeboden door onder meer KPN, XS4ALL, Telfort, Tele2, Vodafone, Online.nl en Caiway. En dan heb je ook nog lokale aanbieders, die slechts in een deel van het land internet aanbieden, zoals bijvoorbeeld OnsBrabantNet.

Wat voor pakket past bij mij?

Je ziet: zelfs als je weet uit welke providers je kunt kiezen in jouw dorp of stad, dan is er waarschijnlijk nog keus genoeg. Tijd om wat specifieker te worden dus. Vraag jezelf eens af wat voor abonnement je precies wilt? Is een pakket met alleen maar internet voldoende, of wil je het combineren met bijvoorbeeld telefoon en televisie? Je hebt grofweg de keuze uit deze vier pakketten:

Alleen internet

Je neemt bij de internetprovider een pakket af met alleen internet (internet only). Thuis installeer je een draadloze modem en vervolgens kun je met je laptop, pc, smartphone of tablet internetten. Hoe snel je internet is, ligt er dus aan of je ADSL/VDSL of een (glasvezel)kabelverbinding hebt. Je kunt pakketten met alleen internet vinden bij bijvoorbeeld KPN, Telfort, NLE en Tele2.

Internet en TV

Met een Internet en TV-pakket betaal je één bedrag voor zowel internet als televisie. Meestal is dit goedkoper dan twee losse abonnementen. Een ander voordeel is dat je met digitale televisie zelf bepaalt wat je wanneer kijkt. En de meeste internetproviders bieden ook televisiezenders aan op HD- kwaliteit. Dit soort pakketten vind je onder andere bij de aanbieders Ziggo, T-Mobile en Tele2. De kosten voor een pakket met internet en TV liggen vanzelfsprekend wel iets hoger dan bij een pakket met alleen maar internet.

Internet en bellen

Internet en bellen-pakketten zijn vaak erg voordelig. Maar wat het precies kost, dat hangt af van jouw wensen. Hoeveel minuten bel je per maand? En wil je supersnel internet, of neem je genoegen met lagere snelheden? Aanbieders van Internet en bellen-pakketten zijn onder andere XS4ALL, KPN en T-Mobile en Online.nl.

pro en contra

Alles-in-1

Internetten, bellen en televisie: dat zit in het Alles-in-1-pakket. Omdat je alle diensten met elkaar combineert, kom je meestal voordeliger uit dan wanneer je al die abonnementen afsluit bij verschillende aanbieders. Het is lekker gemakkelijk, want je hoeft maar één factuur te betalen en hebt één aanspreekpunt bij problemen met bellen, internetten of televisie. Een nadeel van een Alles-in-1-pakket is dat je bij een storing meteen helemaal bent uitgeschakeld. Alles-in-1-pakketten worden onder andere aangeboden door T-Mobile, KPN, Online.nl, Ziggo en XS4All.

Vergelijken loont

Als het goed is, heb je nu al een goed beeld van de verschillende internetproviders waaruit je kunt kiezen. Dan is het tijd voor de belangrijkste tip voor overstappers: internet vergelijken loont. Providers kunnen namelijk flink verschillen op het gebied van prijs, snelheid en voorwaarden! Een paar dingen waarop je kunt letten:

Snelheid

Hou je van gamen en kijk je vaak films online? Dan heb je snel internet nodig (40Mb of meer). De keuze voor glasvezel of kabel ligt dan voor de hand. Gebruik je het internet vooral voor het versturen van e-mails en het bekijken van websites? Dan kom je al toe met internetsnelheden van zo’n 25 Mb en zou ADSL een prima optie voor je kunnen zijn. Vergeet niet te checken of het mogelijk is om extra snel internet bij te kopen als dit nodig is.

Opzegtermijn

De opzegtermijn van je pakket heeft ook invloed op de prijs. Kies je voor een opzegtermijn van een jaar? Dan krijg je vaak een korting op je maandbedrag. Ga je voor een opzegtermijn van een maand, dan krijg je die korting niet. Het voordeel is dan wel dat je flexibeler bent en dus sneller kunt overstappen. Dit is aantrekkelijk wanneer er een goedkopere provider beschikbaar komt op jouw adres, je naar het buitenland verhuist, gaat samenwonen of als een internetaanbieder een scherpe aanbieding of mooi cadeau heeft voor nieuwe abonnees.

Kijk naar extraatjes

Kijk ook naar extraatjes die jouw internetprovider aanbiedt en dingen die je kunt toevoegen aan je abonnement. Denk daarbij aan reclamevrije e-mail, gratis spamfilters of antivirusprogramma’s. Sommige providers bieden ook ruimte aan voor het hosten van je eigen website.

Datum: 16-06-17