netwerk kabel geel

Wat is een ISRA punt?

Wanneer je een abonnement hebt bij een DSL-internetprovider, dan is een ISRA punt noodzakelijk om je modem of router op aan te sluiten. Dit is nodig om binnenshuis van je telefoon- en/of internetverbinding gebruik te maken. Maar wat is een ISRA punt nu precies, en waar zit die precies in je woning?

Laten we eerst kijken naar de definitie van een ISRA punt. ISRA staat voor Infrastructuur randapparatuur. Het is het scheidingspunt tussen de koperen bekabeling van je netwerkaanbieder en jouw eigen apparatuur. ISRA punten worden ook wel IS/RA punten of intropunten genoemd.

In Nederland wordt alle bekabeling door KPN (Voorheen PTT) aangeboden. Zij zijn dus verantwoordelijk voor alle koperen netwerkkabels die de Nederlandse huishoudens binnenkomen. KPN is echter niet verantwoordelijk voor de aansluiting van jouw apparaten en deze zijn dan ook niet direct aan te sluiten op de koperen kabel. Daarom komt het DSL-netwerk via een ISRA punt het huis binnen. Dit punt dient vervolgens als verdeelpunt waar jij jouw ADSL-apparatuur op aan kunt sluiten.

Dit is alleen nodig wanneer je een abonnement hebt met een VDSL of ADSL-aansluiting . Maak je gebruik van het glasvezel- of kabelnetwerk? Dan heb je het ISRA punt niet nodig.

Verschillende soorten ISRA punten

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten ISRA punten geweest. Afhankelijk van het bouwjaar van je huis kun je dus een ander soort ISRA punt hebben. Ze dienen allemaal hetzelfde doel, maar zien er wel anders uit en maken vaak gebruik van andere aansluitingen.

De meeste huizen van voor 1990 zijn uitgerust met een lasdoos: een ronde koker waar een dikke kabel in gaat. Huizen die gebouwd zijn tussen 1990 en 2000 hebben meestal een type 1 doosje, te herkennen aan het kleine kapje wat eraf gehaald kan worden om een telefoonkabel op aan te sluiten. Nieuwere huizen zijn vaak voorzien van een type 2 doosje. Deze is gemakkelijk te herkennen aan de twee RJ11-aansluitingen aan de onderkant. Dan is er nog de wandcontactdoos, deze heeft een varkenssnuit-ingang, net als een stopcontact.

lasdoos voor 1990

isra lasdoos
Lasdoos voor 1990

IS/RA-punt 1990-2000

isra punt 1
IS/RA-punt 1990-2000

IS/RA-punt vanaf 2000

isra punt 2
IS/RA-punt vanaf 2000

hoofdcontactdoos in woonkamer

hoofdcontactdoos
hoofdcontactdoos in woonkamer

Waar vindt je jouw ISRA punt?

Wil je gebruik maken van een DSL-verbinding, dan zul je dus eerst zeker moeten weten dat je een ISRA punt in huis hebt. Wees gerust, de meeste huizen hebben er een, maar waar vind je deze? ISRA punten worden meestal zo dicht bij de straat mogelijk geplaatst. De eerste plek waar je moet zoeken is dan ook de meterkast. Bij het overgrote deel van de huizen zul je hier het aansluitingspunt aantreffen.

Kun je het ISRA punt hier niet vinden? Kijk dan eens goed rond in de gang, rondom je meterkast. De kans is groot dat je hem hier vindt. Nog steeds niet gevonden? Zoek dan verder in je woonkamer. Soms komt het voor dat je ISRA punt zich hier bevindt, meestal in de vorm van een wandcontact of – als je een ouder huis hebt – een lasdoos.

Geen ISRA punt in huis?

Heb je geen ISRA punt kunnen vinden? Dan is deze waarschijnlijk in de loop der jaren weggehaald of nooit geplaatst. Je zou nog kunnen zoeken naar een blauwe kabel in je kruipruimte, als je die hebt. Ontbreekt die ook? Dan is DSL-internet in jouw huis helaas onmogelijk.

ISRA punt aansluiten

Kun je de blauwe kabel wel vinden? Dan zul je een nieuw ISRA punt moeten laten aansluiten, wil je gebruik maken van een DSL-verbinding. Je moet dan eerst een nieuw ISRA punt aanvragen. Dit kun je het beste doen wanneer je een abonnement aansluit bij een DSL-internetprovider. Zij laten het punt dan aansluiten door een vakman. Dit is voor abonnementhouders meestal gratis, maar vraag de kosten van te voren altijd op. Heb je geen abonnement, maar wil je toch een ISRA punt aanleggen? Dan draai je meestal zelf op voor de kosten. Die liggen normaal gesproken tussen de 100 en 1000 euro.

Denk echter niet dat je geld kunt besparen door het ISRA punt zelf aan te sluiten. Laat dit altijd door een vakman doen! Ten eerste mag je als consument niet sleutelen aan de aansluiting. Deze is namelijk eigendom van KPN tot en met het ISRA-punt, daarna mag je pas aan je verbinding zitten. Bovendien kan de garantie op je aansluiting vervallen of kun je de aansluiting kapot maken. In beide gevallen draai je zelf op voor de kosten. Hoe goed je ook bent in klussen: laat dit dit klusje aan een professional over. Dat bespaart je veel tijd en geld.

Klinkt dit allemaal als te veel gedoe, of vind je de kosten te hoog? Dan zit er nog maar één ding op: een andere internetverbinding gebruiken. Afhankelijk van je postcode kun je behalve van het DSL-netwerk ook gebruik maken van het glasvezel- of kabelnetwerk. Hier heb je geen ISRA punt voor nodig. Benieuwd welk netwerk (en provider) het beste internet levert op jouw postcode? Maak dan gebruik van onze internet postcodecheck.

ISRA punt verplaatsen

Ben je om de een of andere reden niet tevreden met de locatie van je ISRA punt? Of is het noodzakelijk dat deze van locatie veranderd? Dan kun je deze laten verplaatsen. Ook dit mag je niet zelf doen, de verbinding blijft immers eigendom van KPN. Ook in dit geval zul je dus een vakman moeten laten komen voor dit klusje, dit kan meestal via je aanbieder geregeld worden.

De kosten van het verplaatsen van een ISRA punt kunnen enorm uiteen lopen. Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen noodzakelijke verplaatsingen en gewenste verplaatsingen. Een verplaatsing kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als je de muur waarin het punt in zit gaat slopen. In dit geval kost het ISRA punt verplaatsen meestal geen geld. Het is een ander verhaal als je het punt wilt verplaatsen omdat je de huidige plek lelijk of onhandig vindt. Dan zijn de kosten eigenlijk altijd voor eigen rekening.

Hoofdpunt verlengen

Er is echter een heel simpele manier om die kosten te omzeilen, en dat is door je ISRA hoofdpunt punt te ‘verlengen’. Door een UTP-kabel aan de ene kant aan te sluiten op je ISRA punt en aan de andere kant op je modem, kun je je modem overal neerzetten waar je maar wilt. De enige restrictie is de lengte van je UTP-kabel. De standaard kabel die je meegeleverd krijgt van de aanbieder is vaak erg kort, maar er zijn kabels van tientallen meters op de markt. Daarmee kun je de modem op elke gewenste locatie in huis plaatsen. Vervolgens hoef je eigenlijk niet meer om te kijken naar het ISRA punt.

Datum: 14-11-19