hdmi tv kabel

Hoe sluit je je televisie aan?

Je hebt een internet en tv abonnement en je wilt je televisie aansluiten, dat klinkt makkelijker dan het is. Vaak kamp je met een wirwar aan apparaten, kabels en aansluitingen. Het is niet moeilijk om je tv op de juiste manier te verbinden, maar je moet wel even weten hoe het moet. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je je televisie aansluit en verbindt met een netwerk.

Televisie aansluiten

Decoder

Hoe je jouw televisie kan aansluiten hangt af van de kabels en de apparatuur. Een decoder verbind je met een HDMI kabel op je tv. De decoder ontvangt het televisiesignaal van de coax- of netwerkkabel. Onderneem de volgende stappen met een decoder.

  1. Je decoder moet eerst het televisiesignaal binnenkrijgen. Heb je kabeltelevisie, dan verbindt je de coaxkabel met de wandcontactdoos en je decoder. Heb je internettelevisie (IPTV) via DSL of glasvezel, dan sluit je de decoder met een netwerkkabel direct op de modem aan.
  2. Sluit de decoder op je televisie aan met een hdmi-kabel.

CI+ module

Je kabelprovider kan ook werken met een CI+ module (ook wel CAM module genoemd) om je televisie aan te sluiten. Dat is een apparaat met een smartcard waarmee je zonder decoder televisie kan kijken. Ga hiervoor als volgt te werk:

  1. Sluit de coaxkabel aan tussen de wandcontactdoos en je televisie.
  2. Plaats de smartcard in de gleuf en van de CI+ module.
  3. Steek de CI+ module in de zijkant of achterkant van je televisie.

Overige apparaten

De decoder en CI+ module zijn bedoeld om reguliere tv te kijken. Natuurlijk kun je met je televisie nog een heleboel andere dingen doen, zoals blu-rays kijken, gamen en muziek luisteren. Overige apparaten zoals spelcomputers en blu-ray spelers werken meestal met een HDMI kabel. Tenzij je televisie wat ouder is, dan zal hij waarschijnlijk alleen maar scart-aansluitingen hebben. Als je een geluidsinstallatie met je tv wilt verbinden, dan kan dit via een optische kabel, HDMI of aux 3,5 mm audio jack

Met je televisie op internet

Internet op tv wordt steeds meer gebruikt. Veel televisies hebben tegenwoordig wifi, of een netwerkaansluiting. Heeft he tv een usb-aansluiting dan kan je op internet via een stick voor smart-tv’s. Met je televisie kun je dan bijvoorbeeld internetten, YouTube-films kijken, of content streamen via Netflix

Chromecast

Tv aansluiten op je netwerk

Internet op je televisie is een leuke toevoeging. Maar sluit je een televisie aan op het netwerk? Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Wifi. Steeds meer tv’s hebben een wifi functionaliteit. Via de netwerkconfiguratie van je tv kun je het netwerk kiezen en het wachtwoord invoeren. Kijk eventueel in de handleiding van je televisie als je deze functie niet kunt vinden.
  2. Netwerkkabel. Een ethernetkabel geeft nog altijd de snelste en stabielste verbinding. Alleen zit je natuurlijk met een extra kabels opgescheept die je nog ergens moet wegwerken.
  3. Stick voor smart-tv. Dat is een stick die je aansluit via HDMI of USB. De stick ontvangt via ingebouwde wifi het internetsignaal en geeft dat via de HDMI-aansluiting door aan je tv. Vaak werken deze sticks op het Android besturingssysteem.

Slecht beeld? Check de HDMI kabel

Heb je alles aangesloten en is je beeld slecht? Misschien heb je een HDMI kabel die meer dan twee jaar oud is. Vervang dan de HDMI kabel. Oude kabels kunnen beschadigd zijn en ondersteunen niet altijd de nieuwste videostandaarden (zoals 4K, dat te veel bandbreedte inneemt voor verouderde kabels). Helpt dat niet? Check dan ons artikel ‘Hoe kan ik mijn tv beeldkwaliteit verbeteren?

Bel de klantenservice voor hulp bij het aansluiten

Kom je er op basis van bovenstaande informatie toch niet uit hoe je je televisie moet aansluiten? Dan is het vaak sneller om even met de klantenservice te bellen, dan om eindeloos op internet te zoeken waar het probleem zit.

Succes met aansluiten!

Datum: 16-02-21