internetkabel

Wat is uploadsnelheid en waarom is het belangrijk?

Uploaden en downloaden, je doet het dagelijks op je computer of telefoon, thuis, op school of op je werk. Waarschijnlijk sta je er zelden bewust bij stil dat je aan het up- en downloaden bent. Tot die ene keer dat het zo ontzettend lang duurt om een toffe foto op Instagram te posten. Of er aan het plaatsen van een filmpje op YouTube geen einde lijkt te komen. Als dat gebeurt, heb je te maken met een lage uploadsnelheid. Maar wat betekent uploadsnelheid precies? En waarom is het zo belangrijk? In deze blog zoomen we in op alles wat te maken heeft met uploadsnelheid.

Definitie uploadsnelheid

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data (zoals tekst, maar ook muziek, foto’s en filmpjes) vanaf jouw computer, smartphone of tablet op het internet kunt zetten. De uploadsnelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconden (Mbps). Hoe hoger het aantal megabits per seconde, hoe sneller je kunt uploaden.

Waarom is uploadsnelheid belangrijk?

Uploadsnelheid is belangrijk als je zelf data op het internet wilt zetten. En dat komt waarschijnlijk vaker voor dan je denkt. Je bent aan het uploaden als je:

  • Een foto-update op Facebook, Instagram, Snapchat of Instagram plaatst
  • Video’s, teksten of foto’s op je eigen blog zet
  • Een filmpje op YouTube post
  • Grote (hoeveelheden) bestanden per WeTransfer stuurt
  • Aan het gamen bent
  • Een online fotoalbum klaarzet om af te laten drukken
  • Een e-mail met een bijlage verstuurt
  • Bestanden in de cloud opslaat

Kortom: je uploadt meer dan je denkt. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller dit uploadproces gaat. Best belangrijk dus.

Verschil met downloaden

Downloaden is het omgekeerde van uploaden: je haalt gegevens van het internet binnen op jouw computer, smartphone of laptop. Als je een website bezoekt, download je de gegevens van die website. Maar je bent ook aan het downloaden als je een film of serie kijkt via YouTube of Netflix. Downloadsnelheid wordt net als uploadsnelheid uitgedrukt in megabits per seconde. Als je verschillende internetpakketten vergelijkt op hun snelheid, dan kijk je meestal naar de downloadsnelheid. Waarom dat zo is, leggen we je hieronder uit.

computer met internet

Hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?

Hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt, hangt af van wat je op het internet doet. Heb je een eigen website waarop je ieder dag grote hoeveelheden foto’s en filmpjes plaatst? Houd je heel erg van gamen? Dan wil je waarschijnlijk een abonnement met een hoge uploadsnelheid. Gebruik je het internet vooral voor het bezoeken van websites en het bekijken van filmpjes op YouTube, dan is een normale uploadsnelheid prima. Maar wat is een hoge uploadsnelheid? We duiken er iets dieper in.

Uploadsnelheid meestal lager dan downloadsnelheid

Misschien is het je al eens opgevallen: bij de meeste internetproviders is de downloadsnelheid veel hoger dan de uploadsnelheid, vaak wel tien keer zo hoog zelfs. Twee voorbeelden: bij het Tele2 Internet Light-pakket is de downloadsnelheid 20 Mbps tegen een uploadsnelheid van 2 Mbps. En bij het T-Mobile Thuis Internet- pakket van 40 Mbps krijg je een uploadsnelheid van 4 Mbps. Waarom dit grote verschil? Volgens de internetproviders downloaden mensen nou eenmaal veel meer dan ze uploaden. De bandbreedte van het internet is beperkt en de internetaanbieders kiezen er dus voor om die capaciteit zo veel mogelijk te gebruiken voor downloaden. Kabelaars Ziggo en UPC leggen op technologiewebsite Tweakers uit dat ze er bewust voor kiezen om volop te investeren in het vergroten van de downloadsnelheid, omdat klanten daar meer behoefte aan hebben.

Glasvezel: de uitzondering op de regel

Heb je internet via ADSL, VDSL of de kabel, dan zal je uploadsnelheid dus veel lager zijn dan je downloadsnelheid. Maar er is één uitzondering op de regel en dat is internet via de glasvezelkabel. Glasvezel heeft net zulke hoge upload- als downloadsnelheden. Dus heb je internet met een snelheid van 100Mbps, dan betekent dit dat je net zo (razend) snel foto’s, filmpjes en muziek kunt uploaden als kunt downloaden.

Doe een speedtest

Wil je weten wat de uploadsnelheid van jouw internetverbinding is? Je kunt dat eenvoudig checken met hulp van onze gratis online speedtest. Vind je jouw uploadsnelheid te laag? Informeer dan bij je provider of er een pakket beschikbaar is met een hogere snelheid. Of stap over op een provider die wel hogere uploadsnelheden biedt.

 

Datum: 05-07-17