Wat is het IP-adres van mijn modem router?

ip modem router

Hoe kun je het IP-adres van je modem of router achterhalen? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld uitzoeken wat voor modem of router je gebruikt. Kijk op het kastje om na te gaan wat het merk is en welk typenummer erop staat. Je kunt vervolgens Google raadplegen. Vul de modelnaam in en zet het zoekwoord “standaard gateway” of “default gateway” erachter. Dus bijvoorbeeld “ASUS RT-AC5300 standaard gateway”. In 9 van de 10 gevallen wordt er een website gevonden waarop je kunt vinden wat het IP-adres is van je modem.

Handleiding van de modem/router of provider

Een andere optie is het raadplegen van de handleiding van je router je provider. Ook daarin kun je vinden wat de standaard gateway van je router is. Kun je de handleiding niet meer vinden? In de meeste gevallen kun je de handleiding ook online vinden. Zoek op de naam van je router en zet het woord handleiding of manual erachter. Als je de handleiding hebt gevonden is het belangrijk om niet te ver door te bladeren. Het IP-adres van de router / modem staat meestal op één van de eerste bladzijden vermeld.

IP-adres achterhalen via opdrachtprompt


Kun je de handleiding van de router niet meer vinden, ook niet meer via internet? Dan zit er niks anders op dan aan de slag te gaan met opdrachtprompt in Windows. Misschien heb je het weleens gezien, een MS-DOS achtige omgeving in een zwart venster met witte tekst. Je kunt het scherm openen door naar start te gaan binnen Windows, te kiezen voor uitvoeren en vervolgens de letters cmd in te vullen. Je krijgt vervolgens een zwart schermpje te zien, ook wel opdrachtprompt genoemd. Vul hier “ipconfig” in en druk op enter. Er worden nu allerlei gegevens over de verschillende netwerkkaarten getoond. Zit je via draadloos aangesloten, zoek dan het stukje op waar “Wireless adapter” staat. Onder het kopje “Default gateway” vind je het IP-adres van de router of het modem terug. Vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.2.1, maar er zijn ook fabrikanten die een compleet ander IP-adres aan hun router toekennen. Volg de volgende stappen uitvoeren om opdrachtprompt te starten.

Windows

  1. Open het startmenu
  2. Type “cmd” in het zoekveld
  3. Klik op “Opdrachtprompt”
  4. Vul in “ipconfig”
  5. Zoek voor het ip-adres achter default gateway

Mac OSX

  1. Klik op Apple menu
  2. Ga naar Systeemvoorkeuren
  3. Klik op Netwerk