Waarom valt draadloos WIFI internet steeds weg?

wifi verbinding

Draadloos internet dat wegvalt kan op een gegeven moment behoorlijk gaan irriteren. Bij een uitval van eens in de maand hoor je mensen niet zo snel klagen, maar meerdere keren per dag begint toch al snel vervelend te worden. Als u ook last heeft van wegvallend draadloos WIFI internet is het belangrijk om te achterhalen wat de reden van de uitval is. Denk je net lekker je favoriete serie op netflix te kijken, of dat ene belangrijke mailtje te versturen. En dan valt de wifi steeds weg. Niets is vervelender dan dat. Gelukkig leggen we u in deze blog uit wat de redenen voor een wegvallend WIFI signaal kunnen zijn en wat u er aan kunt doen. WIFI valt namelijk niet zomaar uit, er is altijd een achterliggende reden voor te vinden.

Verouderde apparatuur


Heeft u in het begin nooit problemen gehad met uitval? Uitval kan veroorzaakt worden door verouderde apparatuur. Om WIFI te kunnen laten werken is er een zender en ontvanger nodig. De zender is de router die vaak in de meterkast te vinden is. De gemiddelde levensduur van een router bedraagt een paar jaar, daarna heeft het apparaat zijn beste tijd gehad. Is uw router ouder dan vijf jaar, dan kan het geen kwaad om een nieuwe aan te schaffen. Naast de router moet ook de ontvanger goed functioneren. Ontvangers zijn er in verschillende soorten en maten. Bij laptops, smartphones en tablets zitten ze ingebouwd door middel van een module. Maakt u echter gebruik van een vaste computer, dan kan een draadloze ontvanger ook door middel van USB aangesloten zitten. Ook een ontvanger kan verouderen of defect raken, het is dan ook verstandig om na te gaan of deze nog in orde is als u problemen met wegvallend WIFI ervaart. Er zijn verder verschillende manieren om je WIFI bereik te vergroten.

Software problemen

Uitval van WIFI kan ook veroorzaakt worden door verouderde software. Dit kan zowel de software van uw router zijn als de software op uw computer. De software in de router wordt ook wel firmware genoemd. Op de website van de fabrikant kunt u achterhalen of er een nieuwe firmware beschikbaar is voor uw type router. Als er een nieuwe versie is kunt u deze installeren, dit kan diverse problemen oplossen. De software op uw computer dient ook geüpdate te worden. Het is niet alleen raadzaam om updates voor Windows of Mac te installeren, maar ook eventuele nieuwe drivers. Een driver is een stukje software om uw draadloze netwerkontvanger goed te laten functioneren. Controleer of er een nieuwe driver beschikbaar is en installeer deze, ook dit kan uitval verhelpen.

Drukke kanalen


Draadloos WIFI wordt uitgezonden over een bepaald kanaal. Veel gebruikte kanalen zijn kanaal nummer 9 en 11. De kans is dan ook groot dat u samen met één of meerdere buren op hetzelfde kanaal zit. Als u een moderne router heeft is het vaak mogelijk om te kijken welke kanaal het drukst bezet zijn en welke kanalen niet gebruikt worden. Zit u op een druk kanaal, dan kan dit leiden dat uitval van het WIFI netwerk. Pas in dat geval het kanaal aan en test vervolgens of de uitval verdwenen is. Gebruik tools waarmee je WiFi-kanalen kan scannen zoals: InSSIDer, WiFi Analyzer (Android) of Network Analyzer Lite (iOS)

Te grote afstand


Een laatste reden voor wegvallend WIFI internet kan de afstand zijn. Hoe verder u van de router vandaan zit, des te slechter het signaal. Bij een slechts signaal is de kans op uitval zeer groot. Als u gebruik maakt van Windows kunt u rechtsonder in het scherm zien hoeveel “streepjes” WIFI heeft. Maakt u gebruik van een smartphone of tablet, dan is het WIFI teken meestal bovenin het scherm terug te vinden. Bij een maximaal bereik worden “5 streepjes” behaald. U zult zien dat het signaalbereik afneemt naarmate u verder van de router af bent. Zie u slechts één of twee “streepjes”, dan is de kans op uitval groot. De reden voor dit zwakke signaal is een te grote afstand tot aan de router. Hemelsbreed kan dit slechts enkele meters zijn, maar door dikke muren of deuren kan de signaalsterke razendsnel afnemen. Als u last heeft van een zwak signaal kunt u proberen de router op een andere plek in de woning neer te zetten. Staat de router nu nog in de meterkast, verplaats deze dan eens naar de woonkamer. In sommige gevallen lost het verplaatsen van de router de problemen direct op. Wil je weten wat je internetsnelheid is, doe de speedtest en krijg inzicht in je up- en downloadsnelheid.