Groot deel van Randstad zonder glasvezel

Het aantal glasvezelabonnees groeit de laatste jaren gestaag door. Glasvezel biedt hoge down- en uploadsnelheden en vormt daarmee de basis voor het moderne breedbandinternet. Opvallend is echter dat de Randstad achterblijft ten opzichte van de rest van Nederland.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Tram rijdt door de randstad

Uit onderzoek van de vergelijkingssite internetvergelijk.nl blijkt dat met name de Randstad nog weinig gebruikt maakt van glasvezel, de uitrol in dit deel van Nederland blijft voorlopig achter bij de rest (zie BreedbandAtlas).  Het zijn vooral de groeigemeenten, enkele Vinex-wijken en plaatsen met een hechte sociale structuur die voorop lopen. Dit komt beeld komt overeen met het percentage glasvezelaansluitingen per provincie.

Marktpartijen lijken nog niet geïnteresseerd te investeren, omdat een optimale aanpak voor het verglazen van de grootstedelijke gebieden voorlopig uitblijft. Met name in de grote gemeenten blijkt het lastig om een vraag gestuurde uitrol op te zetten, omdat inwoners van grote gemeenten minder geneigd zijn zich in te schrijven op voorinschrijvingen. Bovendien brengen gestapelde hoogbouw, het vinden van geschikte verdeelpunten en het openbreken van straten extra drempels met zich mee.

Ruim 2 miljoen glasvezelaansluitingen

De halfjaarlijkse FTTH-inventarisatie van Stratix laat zien dat het aantal glasvezelaansluitingen eind 2014 is doorgegroeid naar ruim 2,1 miljoen, al maakt slechts 9% daadwerkelijk actief gebruik van een glasvezelverbinding. Stratix verwacht dat het aantal aansluitingen tot eind 2016 doorgroeit naar circa 3 miljoen.

Glasvezel naar Amerikaans model

Op diverse plaatsen komen individuele gemeenten in actie en gebruiken zij subsidiegelden, of zetten burgers en bedrijven zelf initiatieven op. In Friesland deed men bijvoorbeeld proeven met glasvezelverbindingen door het riool, nadat in België werd geëxperimenteerd met glasvezel door de waterleiding.

Angie Fiber, een nieuwe glasvezelaanbieder, wil proberen het Amerikaanse model van Google uit de Verenigde Staten in te zetten, door bedrijven en zelfstandigen in de Randstad op individuele basis aan te gaan sluiten. Angie Fiber wil het kapitaal ophalen via venture-capital-investeerders en crowdfunding.

Glasvezel en economische groei

Zowel de beschikbaarheid als de snelheid van breedbandinternet zijn belangrijke aanjagers van economische groei in een land. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door The European Investment Bank (EIB). Nederland staat wereldwijd momenteel op de 15e plaats voor penetratie van actieve glasvezelaansluitingen, zo blijkt uit een rapport van de FTTH Council Europe (2012-2014).

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Henkjan

Is toch wel de toekomst denk ik, voor een land als Nederland had ik dit niet verwacht.