Je wifi wachtwoord veranderen in 4 stappen

Het wifi-wachtwoord verander je via de configuratiepagina van je router. Vanuit veiligheidsoogpunt is het belangrijk om altijd het standaard wachtwoord aan te passen. Volg onderstaande stappen om het te wijzigen!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Wifi wachtwoord icoon

Waarom het wachtwoord van je netwerk aanpassen?

Er zijn enkele redenen waarom je wifi-wachtwoord wilt aanpassen. Misschien gebruik je al jaren dezelfde inloggegevens, en wil je de beveiliging aanscherpen. Of je bent je gebruikersnaam en wachtwoord simpelweg vergeten.

Wat de reden ook is, het veranderen van uw wifi-wachtwoord is relatief eenvoudig te doen. Sowieso is het een goed idee om al je wachtwoorden regelmatig bij te werken om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen.

Een paar tips om in gedachten te houden. Maak het lang en complex met hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Vermijd verder het gebruik van eenvoudige woorden of zinnen.

Door deze eenvoudige tips blijft je het wifi-netwerk veilig. Hoe kun je deze inloggevens aanpassen op je modem of router? We leggen het je uit in 4 stappen.

1. Inloggen op je modem-router

Eerst hebt dan het IP-adres van de router nodig. Die vind je in de handleiding van de router. Lees hoe je het IP-adres van je router kan achterhalen. Daarna log je in op je router.

Open een browser, en vul het IP-adres van je router op. Druk vervolgens op enter. Als het goed is kom je op een inlogpagina terecht.

Tip: Fabrikanten van routers, maar ook internetproviders, bieden steeds vaker een app aan voor toegang tot je modem. Via deze app kan je eenvoudig wifi-instellingen wijzigen.

Lees wat de verschillen zijn tussen modem en een router.

Kijk dus eerst of er een app aanwezig voor je mobiele telefoon of tablet. Niet alleen om je wifi-instellingen te wijzigen, maar ook om het apparaat up-to-date te houden.

2. Voer gebruikersnaam en wachtwoord van je modem-router in

Zoek het standaard wachtwoord in de handleiding van je router. Gebruik je de modem-router van je provider, dan zit daar meestal een kaartje bij met het wachtwoord. Controleer ook goed de onderkant van het apparaat voor informatie met inloggegevens.

Tip: Heb je de standaard logingegevens in het verleden aangepast, maar ben je die vergeten? Dan kun je de modem-router resetten naar de fabrieksinstellingen. Dan werkt het standaard wachtwoord weer.

3. Ga naar de wifi-instellingen van je modem-router

Het wachtwoord kun je wijzigen op de overzichtspagina met alle wifi-instellingen. Soms staan deze instellingen wat dieper verstopt onder "Geavanceerde instellingen" of "Draadloos", of in het Engels: "Wireless".

4. Maak een nieuw wachtwoord aan

Zoek het invoerveld met de naam "Wifi-wachtwoord", "Passphrase" of "Shared Key". Vul daar je nieuwe wifi-wachtwoord in.

Kies een sterk wachtwoord met minimaal 12 tekens. Het liefs met letters, nummers en symbolen door elkaar. Kies voor WPA2 of WPA3 standaard voor een betere beveiliging.

Let op: Sommige routers starten vervolgens opnieuw op, je bent dan even de verbinding kwijt. Na maximaal 5 minuten is de router weer opnieuw opgestart.

Alle apparaten zullen opnieuw naar je inloggegevens vragen. Smartphones, tablets, robotstofzuigers, of slimme deurbellen hebben dus het nieuwe wachtwoord nodig.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel