Waarom is internet zo duur in Nederland?

Internet is relatief duur in Nederland omdat er weinig concurrentie is. KPN en Ziggo zijn namelijk de grootste spelers, samen hebben ze 80% van de markt in handen. Dit gebrek aan concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen hoger zijn dan in andere Europese landen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Internet wifi met euro tekens

De prijzen voor internetabonnementen blijven stijgen. Uit recent onderzoek blijkt dat 42% van de Nederlandse consumenten de prijs van hun internetabonnement te hoog vindt.

Internet is relatief duur in Nederland vanwege een gebrek aan concurrentie. Er zijn namelijk twee grote telecombedrijven, KPN en Ziggo, die de markt domineren. Beide bedrijven zijn de enige providers met een landelijk netwerk voor vast internet.

Bovendien is kabelinternet geen open netwerk, wat betekent dat je alleen bij Ziggo terecht kunt voor internet via coax. Toch is de ACM is van mening dat er geen regulering nodig is.

Onze internetvergelijker toont ook aan dat mensen vaak voor providers zoals Ziggo of KPN kiezen. Waarschijnlijk vanwege hun marketing en reputatie. Dit heeft als nadeel dat er minder druk komt te staan op deze aanbieders om hun prijzen te verlagen.

Internetprijzen hoger dan andere EU-landen

We hebben de internetkosten in de EU onderzocht en daaruit blijkt dat Nederlandse consumenten gemiddeld 35 euro per maand betalen voor een internet-only abonnement van minimaal 100 Mbps. In landen zoals Frankrijk en Spanje betaal je ongeveer 25 euro per maand kost.

Ondanks de relatief hoge prijzen, is de kwaliteit en stabiliteit van internetverbindingen in Nederland erg goed. De kosten voor het aanleggen van deze infrastructuur zijn hoog, en deze kosten worden doorberekend aan de consumenten. Dit is nog een reden waarom internet in Nederland duurder is.

Elk jaar stijgen de prijzen van internet

Als je in Nederland woont en vindt dat je te veel betaalt voor je internet, dan ben je zeker niet de enige. Veel Nederlanders vinden dat internet steeds duurder wordt. Providers investeren in snellere en betere netwerken. Dat kost geld. Maar net als veel andere dingen wordt ook internet duurder door inflatie.

Als de prijzen in het algemeen omhoog gaan, dan stijgen ook de kosten voor internetproviders. Dit wordt aan de consumenten doorberekend. Inflatie speelt dus ook rol in de stijgende kosten van internetabonnementen.

Nederlanders betalen steeds meer voor hun internetabonnement en vinden de prijs te hoog.

  • In 2021 vindt 42% van de Nederlanders de prijs van hun internetabonnement te hoog, tegenover 36% in 2020.
  • Consumenten betalen gemiddeld € 61,69 per maand in 2021, wat een stijging is van ongeveer € 2 vergeleken met 2020.
  • In 2020 betaalden Nederlanders gemiddeld € 59,54 per maand voor hun internetabonnement, in 2019 was dat € 57,97.

Hier is een overzicht dat de prijsverhogingen voor internet, tv en bellen abonnementen in Nederland over de jaren heen laat zien:


Internet
Internet en TVAlles-in-1Alleen internet
2015€ 25,77€ 39,13€ 43,51
2016€ 27,41€ 40,78€ 44,37
2017€ 29,66€ 43,43€ 46,02
2018€ 32,54€ 45,15€ 46,74
2019€ 33,07€ 44,96€ 46,34

Het bovenstaande overzicht toont een duidelijke stijging van de internetkosten voor alle soorten internetabonnementen van 2015 tot 2019. De gemiddelde prijsstijgingen komen overeen met de prijsverhogingen die grote providers jaarlijks doorvoeren, meestal tussen de € 1 en € 2 per maand.

De prijsstijgingen worden veroorzaakt door inflatie, en deze worden doorberekend aan de consument. Daarnaast investeren providers continu in hun netwerken. Denk aan de uitrol van glasvezel en 5G-netwerken. Dit soort investeringen zijn duur en worden grotendeels gedekt door de inkomsten uit abonnementen.

Wat betekenen de hoge kosten voor jou?

Mijn advies is om regelmatig over te stappen naar een goedkopere internetprovider. De prijzen veranderen jaarlijks, dus houdt de markt goed in de gaten. Gebruik onze handige internetvergelijker om het volledige internetaanbod op je adres na te gaan.

De prijzen kunnen namelijk flink verschillen. Neem bijvoorbeeld de providers Odido en Freedom Internet met een snelheid van 500 Mbps. Bij Odido betaal je slechts € 40 per maand, terwijl je bij Freedom € 74 kwijt bent. Dat is een verschil van € 34 per maand. Het loont dus echt om te vergelijken.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel