wifi verbinding betekenis

Wat is wifi?

WiFi is een technologie die het mogelijk maakt om apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om met hoge snelheden gegevens te kunnen ontvangen en versturen.

Wat is de betekenis van wifi?

Wi-Fi is een manier waarop apparaten toegang tot het internet kunnen krijgen. Maar waar komt het woord vandaan? De oorsprong van het woord staat niet helemaal vast. Zo gaat het hardnekkige verhaal dat het een afkorting is van wireless fidelity. En dat zou dan weer afgeleid zijn van High Fidelity, oftewel Hi-Fi, een term uit de geluidswereld.

Het zit echter anders. Toen het werd uitgevonden, was de officiële naam IEEE 802.11b Direct Sequence. Dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daarom bedacht een reclamebureau in 1999 de merknaam wifi. Je schrijft het met kleine letters.

wifi logo

Hoe is wifi ontstaan?

De geschiedenis van wifi is interessant, omdat ook een aantal Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld. In de jaren 70 werd het ALOHA-netwerk ontwikkeld op Hawaii. Om communicatie mogelijk te maken tussen de eilanden, werd voor het eerst een draadloos netwerk gebruikt om data te versturen. De technologie van wifi is hierop gebaseerd, de revolutionaire uitvinding die pas jaren later kwam, met een grote rol voor de Nederlander, Cees Links.

In Nieuwegein demonstreerde een groep Nederlandse ingenieurs, met Cees Links als teamcoach, een draadloos ethernet systeem. De naam was WaveLAN en werkte op 2,4GHz. Veel bedrijven toonden lang geen interesse, totdat Apple in 1998 opbelde. Steve Jobs wilde zijn nieuwe laptop bijzonder maken met draadloos internet. Apple werkte nauw samen met de groep Nederlanders aan de laptop. In 1999 ging het publiek uit zijn dak toen Steve de eerste laptop met wifi ter wereld presenteerde.

In 1999 introduceert Steve Jobs de eerste laptop ter wereld met WiFi

Hoe werkt draadloos internet via een wifi-verbinding?

Laten we er vanuit gaan dat je een breedbandverbinding hebt die via een kabel je woning binnenkomt. Dat kan een kabel van glasvezel, koper of coax zijn die weer verbonden is met jouw modem. Je kan een apparaat via een kabel verbinden met de modem voor internettoegang, zonder een wifi-verbinding dus. Wil je draadloos internetten, dan heb je een draadloos toegangspunt nodig die je met een kabel op de modem aansluit.

Het draadloos toegangspunt is belangrijk onderdeel van een wifi-netwerk. Dit is een klein apparaatje met antennes: het acces point. Misschien denk je nu: ik heb geen acces point, alleen een modem of router. Tegenwoordig zitten de acces points automatisch ingebouwd in een draadloze modem. Dan zit er in je modem ook een router met wifi ondersteuning ingebouwd.

Weetje: Er bestaan ook losse acces points als zelfstandig netwerkapparaat die je met een kabel op je router kan aansluiten. Hiermee kan je een draadloos toegangspunt op een andere plek zetten. Handig om je wifi-netwerk mee uit te breiden.

Via radiogolven verstuurt en ontvangt het acces point gegevens via de lucht. Heb je een apparaat met een wifi-chip, dan kun je deze gegevens ontvangen. Maar ook zelf weer signalen naar het acces point terugsturen.

Jouw apparaat heeft dus een wifi-chip nodig voor draadloos internet. Is dit niet aanwezig, dan kun je dit oplossen door een wifi-adapter aan te sluiten. Met een wifi-adapter (ook wel dongle) maak je een apparaat geschikt voor draadloos internet.

Weetje:Hoewel wifi en draadloos internet vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen. Wifi is een techniek die draadloos internet mogelijk maakt. Maar via een simkaart kan je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Beide manieren gebruiken radiogolven voor een draadloze internetverbinding. Mobiel internet gebruikt een simkaart om internetsignalen via zendmasten op te vangen.

Waar kan je wifi allemaal voor gebruiken?

Dankzij een draadloos thuisnetwerk kan je steeds meer verschillende apparaten onderling verbinden. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen bijvoorbeeld ook camera’s, printers, en zelfs wasmachines op jouw wifi-netwerk worden aangesloten.

Er zijn ook andere wifi-toepassingen die geen gebruik maken van een internetconnectie. Babyfoons werken bijvoorbeeld met een eigen wifi-netwerk om draadloos met elkaar in contact te blijven. Sluit je een internetabonnement af, dan kan je apparaten verbinden met een wireless router of modem voor internettoegang.

Ook kunnen wifi-signalen worden ingezet voor plaatsbepaling binnen het bereik. Het bepalen van een positie is vergelijkbaar met GPS-satellieten. Je kan bijvoorbeeld bepalen hoeveel personen er in een vergaderruimte zijn.

Hoe snel is wifi?

Met de allereerste versie van wifi kon een acces point maar 11 megabit per seconde versturen. Ter vergelijking, de nieuwere versie van wifi kan maar liefst 1,3 gigabit per seconde aan. Wil je de nieuwste standaard gebruiken, stap dan over naar Wifi 6. Sinds 2019 wordt Wifi 6 gebruikt onder de technische naam; 802.11 ax. Hiermee kan je nog sneller draadloos internetten, met snelheden tot wel 9.6 Gbps. Wel handig dus, om bij de aanschaf van een draadloze router naar de wifi-standaarden te kijken. Nieuwere protocollen hebben ook een betere beveiliging.

Verschillende soorten wifi van oud naar nieuw

  • 802.11b: 11 Mbps (2.4GHz)
  • 802.11a: 54 Mbps (5 GHz)
  • 802.11g: 54 Mbps (2.4GHz)
  • 802.11n: 600 Mbps (2.4GHz and 5 GHz)
  • 802.11ac: 1.300 Gbps (5 GHz)
  • 802.11 ax: 9.6 Gbps (5 GHz + 2.4Ghz)

Wat zijn de nadelen van wifi?

Obstakels tussen het acces point en de wifi-ontvanger verstoren het signaal. Vooral metaal en dikke muren maken een draadloze verbinding veel trager. Het beperkte bereik en de storingsgevoeligheid zijn de grootste nadelen van wifi. Zorg er verder voor dat je router op een handige plek staat, waar het signaal zo min mogelijk wordt verstoord. De juiste instellingen kunnen ook een groot verschil maken voor een optimale wifi-verbinding. Gelukkig zijn er nog altijd wifi-versterkers, waarmee je het bereik een boost kunt geven.

Gegevens draadloos door de lucht versturen, maakt het kwetsbaar voor onderschepping. Met een goede beveiliging kom je gelukkig een heel eind. Wees vooral voorzicht met open netwerken waar geen wachtwoord nodig is, zoals hotspots. Verder verbruikt draadloos internetten meer elektriciteit dan bekabeld. Ben je niet actief verbonden, dan verbruikt je geen stroom. Het is daarom niet nodig om in de nacht de stekker eruit te halen.

Datum: 27-01-21