De levertijd van internetproviders: hoe snel krijg je internet?

Als je internet hebt aangevraagd, dan wil je dat het snel wordt opgeleverd. Je wilt tijdens het overstappen van een provider natuurlijk niet zonder internet zitten. Maar wat is precies de oplevertijd van een internetabonnement?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Man bezorgt doos met internetabonnement aan vrouw

Hoe lang duurt een oplevering van je internetabonnement?

Je wilt tijdens het overstappen naar een andere provider gewoon kunnen blijven internetten. Bij de meeste providers is er sprake van een oplevertijd van enkele weken. Gemiddeld duurt het 2 tot 3 weken na het aanvragen voordat de verbinding en eventuele aanvullende diensten zijn opgeleverd.

Niet iedere provider levert even snel. Wij hebben uitgezocht hoe snel je online bent na het afsluiten van een nieuw internetabonnement bij de grote providers. Maar eerst gaan we na waarom het internet aansluiten zo lang kan duren.

Waarom duurt internet aansluiten meestal zo lang?

Naast de standaard technische voorbereidingen, kan een lange aansluittijd meerdere oorzaken hebben. Veel internetproviders hebben een overstapservice. Je nieuwe provider zegt dan het 'oude' abonnement voor je op. Je hoeft dan zelf niets hiervoor te regelen.

De activatiedatum ontvang je in de bevestigingsmail. Het kan nog een aantal weken duren voordat je oude internetabonnement is verlopen. De nieuwe provider wacht altijd met het aansluiten totdat je oude abonnement is afgelopen.

Een oplevering kan maanden duren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als je gaat verhuizen naar nieuwbouwwoning bijvoorbeeld. In zo’n geval kan het even duren voordat de bekabeling is aangesloten op de straatkast in de buurt.

Bij een verhuizing zijn er meer punten waar je op moet letten. Lees over je internet regelen met een verhuizing.

Er zijn ook internetproviders waarbij een monteur je internetpakket komt installeren. Dan ben je afhankelijk van de agenda van de monteur. En dat kan een tijd duren wanneer het druk is.

Ben je niet tevreden over de activatiedatum, dan kun je na je bestelling altijd nog binnen 14 dagen kosteloos opzeggen.

Levertijd internet per provider

Zoals je hierboven leest, kan de levertijd per internetprovider verschillen. Het is dus handig om de levertijd per provider te weten. Daarom zetten we hier de belangrijkste verschillen tussen de grote internetproviders voor jou op een rij.

  • Levertijd KPN: Bij KPN duurt het ongeveer 1 tot 1,5 week voordat je abonnement ingaat. Gebruik je de overstapservice van KPN, dan duurt het nog 2 tot 3 weken langer. Het nieuwe abonnement is namelijk pas actief, nadat je oude abonnement is beëindigd.
  • Levertijd Ziggo: Kabelinternet wordt door Ziggo geleverd binnen 3 tot 5 werkdagen. Met de overstapservice van Ziggo duurt het 1 tot 2 weken langer. De aansluittijd bij Ziggo is dus vrij snel te noemen.
  • Levertijd T-Mobile: Binnen 2 tot 3 weken kan T-Mobile het internet leveren als je zelf je huidige abonnement opzegt. Gebruik je de overstapservice van T-Mobile? Reken dan op 3 tot 4 weken wachttijd.
  • Levertijd Youfone: Deze aanbieder heeft een levertijd van ongeveer 2 weken. Youfone heeft ook een overstapservice. De opleverdatum is minimaal 2 weken.
  • Levertijd Online.nl: Bij Online.nl duurt het gemiddeld 2 tot 3 weken voordat je aangesloten bent op het internet. Met de overstapservice van Online.nl is de ingangsdatum een week later.
  • Levertijd Budget Thuis: Gemiddeld 3 weken voordat je online bent. Ook Budget regelt voor jou de overstap naar je nieuwe provider, dan duurt het ongeveer 30 dagen.
  • Levertijd Caiway: Ook bij Caiway kom je geen dag zonder internet. Ze regelen jouw internetaansluiting binnen 15 dagen, maar niet als je oude abonnement nog langer doorloopt. Dan wachten ze even, net als de andere aanbieders.
  • Levertijd Delta: Het aansluiten van je nieuwe internetverbinding kan binnen 15 dagen bij Delta. Installatie door de monteur is gratis, maar daardoor zit je wel vast aan een planning.

Wie heeft de beste levertijd?

Zoals je hierboven ziet, heeft Ziggo de snelste levertijd van internet. Internet via de coax-kabel is altijd ‘actief’. Het is dus alleen een kwestie van een abonnement activeren. Daarom heb je bij Ziggo dus per direct internet in huis na het ontvangen van het modem. Dit geldt overigens niet als je de overstapservice van Ziggo gebruikt.

Er zijn steeds meer providers die ervoor zorgen dat je binnen één dag online bent. Ze doen dit door direct na je aanvraag een zogenaamde Mifi-router op te sturen. Dit is een wifi-punt met een simkaart. Je kunt vervolgens direct via 4G het internet op, alleen je hebt geen onbeperkt internet.

Een Mifi-router is daarom een oplossing voor tijdelijk internet. Het is daarom een noodoplossing, wanneer je bijvoorbeeld net bent verhuisd. Maar het kan zeker handig zijn ter overbrugging.

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

Jos

Doodleuk een mail van Delta gekregen dat het 10 tot 15 weken ging duren, ben maar ergens anders heen gegaan
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Vervelend Jos, ik hoop dat de overstap naar een andere provider beter verloopt!

Annemarie Holterman

Ziggo snel??? Na 2 weken (zonder overstap service, gewoon alleen aansluiten) nog steeds niets. Ziggo is onbereikbaar en zit ondertussen zonder internet.

Wim Hekkert

We wachten inmiddels al 5 weken op Caiway. Helaas nog steeds geen zicht op internet en TV. Rekening mee houden dat het wel eens langer kan duren dus.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend