Welke internetsnelheid heb je nodig voor online gamen?

Met een trage verbinding online gamen is erg frustrerend. We geven je daarom antwoord op een veelgehoorde vraag: welke internetsnelheid heb ik nodig om zonder problemen online te kunnen gamen?

Jongen aan het gamen voor de tv

Ben je alleen, dan heb je aan 50 Mbps zeker voldoende. Met meerdere personen online gamen en downloaden? Dan is een snelheid van minimaal 100 Mbps aanbevolen.

Voor razendsnel online gamen en downloaden met meerdere personen, denk dan aan een internetverbinding van minimaal 200 Mbps.

Bepaal hoeveel verbindingssnelheid je nodig hebt

Bij het bepalen van je internetsnelheid om zonder haperen te kunnen gamen, moet je rekening houden met een aantal zaken. Hoe je thuis je internetverbinding gebruikt speelt een zeer grote rol.

We zetten alles wat invloed heeft voor je op een rij, want de aanbevolen internetsnelheid kan voor iedereen anders zijn.

Gamen via wifi of een kabel?

Gamers zijn het er unaniem over eens dat je het beste kan gamen via een netkabel. Hoewel gamen via wifi prima kan, zorgt het vaak voor problemen.

Wifi-verbindingen zijn minder stabiel. Heel simpel en feitelijk; hoe verder je van de router zit, hoe trager de verbinding. Voor online gamen is het gebruik van een netwerkkabel dus aan te raden.

Hoeveel mensen gebruiken de internetverbinding?

Stel je een huishouden voor van vier personen. De ouders kijken ieder een film op Netflix, een kind is ondertussen aan het online gamen, en het andere kind kijkt naar Youtube.

Je zult begrijpen dat deze activiteiten samen veel druk zetten op de internetverbinding. Wanneer je internetverbinding niet stevig en snel genoeg is, dan krijg je problemen.

Het is dus belangrijk om het internetgebruik bij jouw thuis na te gaan. Je zult begrijpen dat hogere snelheden nodig zijn met meerdere personen op een internetverbinding.

Uploaden en downloaden bij gaming?

Bij gamen is de downloadsnelheid belangrijker dan de uploadsnelheid. De snelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps). De downloadsnelheid geeft aan hoe snel informatie opgehaald kan worden. Denk hierbij aan het downloaden van een game in een store van je console.

Ook voor online gamen zelf is de downloadsnelheid belangrijk, je haalt informatie op van andere servers tijdens het spelen. Ook zijn updates van spellen soms vele gigabytes groot. Dan is het fijn om die snel binnen te hebben.

Uploadsnelheid wordt net als downloadsnelheid in megabit per seconde uitgedrukt. Bij het uploaden verstuur je informatie naar servers. Alles wat je in een online game aan het doen bent gaat naar een server. Andere spelers downloaden die informatie weer van de server. Zo zien ze jouw activiteiten in het spel.

Voor online gamen is het uploaden minder belangrijk dan het downloaden. Je verstuurt alleen je eigen activiteiten, terwijl je alles wat er om je heen gebeurt tijdens het spelen moet downloaden.

Een snelle ping is belangrijk bij gamen

Belangrijker dan het uploaden en downloaden is de waarde van je ping. Deze geeft aan hoe snel data wordt uitgewisseld tussen jou en de server. Heb je een slechte ping, dan kan het gebeuren dat jouw spel achterloopt op andere gamers. Dat zorgt voor een lag (vertraging).

De waarde van een ping wordt uitgedrukt in het aantal milliseconden (ms) dat er vertraging is. Hoe lager deze waarde is, hoe minder vertraging je dus hebt. Met een lage ping kan je daarom beter gamen.

Er zijn verschillende internetverbindingen: glasvezel, kabelinternet en DSL met verschillende snelheden. Glasvezel is de beste keuze voor online gaming. Het biedt je een hoge bandbreedte en bijna geen vertraging (lage ping), zodat je geen last hebt van verstoringen (lag) tijdens het spelen.

Alle andere type verbinding zijn ook prima om mee te gamen, maar wel minder goed dan glasvezel. Gebruik onze glasvezel postcodecheck om de beschikbaarheid in je buurt te controleren.

Minecraft game
Een goede ping bepaalt de snelheid van alles wat je doet in een online game.

Aanbevolen internetsnelheid voor online gamen

Heb je een lage internetsnelheid, dan kan dit zeker je spelervaring bederven. Het is moeilijk om te zeggen welke internetsnelheid voor je eigen situatie goed is. We kunnen wel een schatting geven van de snelheid die je nodig hebt bij het spelen van online games.

Wij raden aan om niet blind uit te gaan van de aanbevolen snelheden op bijvoorbeeld playstation.com of xbox.com. Sony geeft een adviessnelheid van 3 Mbps, en een uploadsnelheid van slechts 1 Mbps. Dat advies klopt wanneer de bandbreedte 100% naar het online gamen gaat. Toch is een grotere bandbreedte met veel meer marge aan te raden.

Voorbeeld: Je hebt thuis een 3 Mbps verbinding. Je ligt in de bosjes tijdens een schietspel te wachten op een vijand. Net wanneer je een headshot wilt maken, begint je telefoon met het downloaden van een update via wifi. Dit zorgt ervoor dat je ineens een stuk minder snelheid hebt, waardoor je een flinke vertraging krijgt.

Wat is je huidige internetsnelheid? Check je snelheid in onze speedtest.

Zorg dat je thuis bandbreedte over hebt

Meerdere apparaten gebruiken bandbreedte in je woning. Staat je televisie op de achtergrond aan, dan kost dat ook bandbreedte. Kijkt iemand anders naar een 4K film via Netflix terwijl jij aan het gamen bent, dan gaat er 25 Mbps naar Netflix.

Ons advies is dan ook veel ruimer, voor een realistische situatie. Het advies is ook niet nadelig voor de kosten, omdat internetabonnementen sowieso vanaf 50 Mbps worden aangeboden.

Samenvattend stellen we dat wanneer je alleen bent, 50 Mbps voldoende is. Met meerdere personen is minimaal 100 Mbps aan te bevelen. Wil je echt op save spelen in een groter gezin met veel apparaten, ga dan voor minimaal 200 Mbps.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Robert den Broeder

Ik zou graag willen weten welke provider ik moet hebben voor een snelle upload. Ik heb op mijn laptop een HD videocamera aangesloten en stream dit met OBS of VMix naar Twitch/YouTube. Gaat om MOBIEL streamen. Download is dus niet eens zo belangrijk, upload dus wel.

reza

Ik heb 3 Mbps uploadsnelheid. Ik vraag mij af of dit genoeg is voor mij.