Online gaming

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor online games?

Veel games hebben een functie om online met mensen van over de hele wereld te gamen. Dat kan op de computer, maar ook op de Playstation of XboX. Met een trage verbinding kan online gamen echter erg frustrerend worden. In deze blog gaan we daarom in op een veelgehoorde vraag: welke internetsnelheid heb ik nodig om zonder problemen online te kunnen gamen?

Internetsnelheid bij online gamen

Bij het bepalen van de snelheid die je nodig hebt om ongestoord online te kunnen gamen, moet je rekening houden met een aantal zaken. We zetten wat aandachtspunten voor je op een rij.

Wifi of kabel?

Gamers zijn het er unaniem over eens; gamen doe je via een internetkabel. Hoewel gamen via Wifi wel kan en soms ook heel goed gaat, zorgt het vaak voor problemen. Wifi-verbindingen zijn minder stabiel en hoe verder je van de router zit, hoe trager de verbinding zal zijn. Voor online gamen is het gebruik van een internetkabel dus aan te raden.

Ook met een dsl of glasvezel verbinding kun je prima online gamen.

DSL Kabel

Wie zit er op de verbinding?

Stel je een huishouden voor van vier personen. De ouders kijken ieder een film op Netflix, een kind is aan het gamen op de Playstation en het andere kind kijkt filmpjes op Youtube. Je zult begrijpen dat deze activiteiten op het internet samen veel druk zetten op de verbinding. Wanneer de internetverbinding niet stevig en snel genoeg is, kan het gelijktijdige gebruik voor problemen zorgen.

Het is dus belangrijk om de intensiteit waarmee jij en de rest van het huishouden gebruik maken van het internet na te gaan. In de eerder geschetste situatie zijn hogere snelheden vereist dan wanneer je alleen woont en er verder niemand is die gelijktijdig van de verbinding gebruik maakt.

De verschillen tussen download en upload

Het is belangrijk om te weten dat downloadsnelheid belangrijker is dan uploadsnelheid. Deze wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s). De downloadsnelheid geeft aan hoe snel informatie opgehaald kan worden. Denk hierbij aan het downloaden van een via de e-mail gestuurde foto of het het afspelen van een filmpje op Youtube. Ook voor online gamen is downloadsnelheid van belang.

Uploadsnelheid wordt net als downloadsnelheid in megabit per seconde uitgedrukt. Upload gebruik je wanneer je zelf iets stuurt. Het kan daarbij gaan om het uploaden van een Youtube-filmpje of het sturen van een e-mail. Voor online gamen is de uploadsnelheid minder van belang, bij de duurdere abonnementen is rond de 12 Mb/s de maximale snelheid die je kunt krijgen.

Ping snelheid

Belangrijker dan de download- en uploadsnelheid is de ping snelheid. Deze geeft aan hoe snel data wordt uitgewisseld tussen jou en de server. Wanneer je ping snelheid laag is, kan het gebeuren dat jouw spel achterloopt op dat van de andere gamers met wie je samen speelt. Dat wil je natuurlijk niet hebben.

Voor de ping snelheid geldt dat hoe lager de ping is, hoe minder vertraging je hebt. Met een ping van tussen de 0 en 15 kun je prima uit de voeten tijdens het online gamen.

Online game: Minecraft

Aanbevolen internetsnelheid voor online gamen

Het is moeilijk om te zeggen welke internetsnelheid voor jouw specifieke situatie geschikt is. Dit hangt onder meer af van bovengenoemde factoren. We kunnen wel een schatting geven van de snelheid die je nodig hebt bij het online spelen van games.

Wanneer je alleen bent heb je aan 25Mb/s voldoende. Met meerdere personen online gamen en downloaden? Dan is een snelheid van minimaal 50Mb/s aan te bevelen. Voor razendsnel online gamen en downloaden met meerdere personen moet je denken aan een verbinding met een downloadsnelheid van minimaal 100Mb/s.

Datum: 13-02-18