downloaden

Wat is downloadsnelheid en waarom is het belangrijk?

Voor veel mensen is een hoge downloadsnelheid het allerbelangrijkste aspect van hun internetabonnement. Want hoe hoger die snelheid, hoe prettiger het internetten is. Maar wat is downloadsnelheid precies en waarom is het zo belangrijk?

Definitie downloadsnelheid

De definitie van downloadsnelheid is ‘de snelheid waarmee een computer, smartphone of tablet data van het internet kan halen’. Als je een website bezoekt, ben je al aan het downloaden. Je haalt de gegevens van die site namelijk binnen op jouw apparaat. De downloadsnelheid bepaalt hoe snel het ophalen van die informatie gaat. Internetproviders drukken downloadsnelheid uit in megabits per seconde (Mbps).

Waarom is downloadsnelheid belangrijk?

Internetproviders investeren veel geld en tijd in het vergroten van de downloadsnelheid. Logisch, want mensen downloaden nou eenmaal veel meer van het internet dan ze uploaden. Sterker nog, als je het internet gebruikt, ben je eigenlijk voortdurend aan het downloaden. Of je nu van de ene pagina naar de andere pagina surft, filmpjes op YouTube bekijkt, radio luistert via een stream of Instagram checkt: je bent de hele tijd aan het downloaden. Heb je een te lage downloadsnelheid, dan kun je veel van deze dingen niet eens doen op het internet. Met name het streamen van video’s vergt redelijk goede downloadsnelheden.

bits en bytes

Downloadsnelheid in de praktijk

Wat betekent die downloadsnelheid nou in de praktijk? Om die vraag te beantwoorden, leggen we eerst uit wat megabits zijn. Je hebt vast gehoord van bits en bytes. Een bit is een eentje of een nulletje, 8 bits vormen een byte. De grootte van bestanden en van opslagmedia (harde schijven, USB-sticks, MP3-spelers, etc.) wordt uitgedrukt in bytes, terwijl internetsnelheden worden uitgedrukt in bits. Bij internetsnelheden gaat het meestal om megabits, oftewel 1 miljoen bits. 8 miljoen bits zijn dus 1 megabyte (MB). Heb je een snelheid van 20 megabits per seconde, dan kun je 2,5 MB per seconde downloaden. Een gemiddeld YouTube-filmpje is 80 MB. Als de downloadsnelheid van jouw internetprovider 40 megabits per seconde is, kost het je dus 16 seconden om het filmpje te laden.

Mb, Mbps, of Mbit?

Ben je op zoek naar een geschikt internetabonnement, dan kom je verschillende afkortingen voor de downloadsnelheid tegen. Zo heeft Ziggo het over het aantal Mbit, terwijl Tele2 adverteert met de afkorting Mb. En dan kun je ook nog de afkorting Mbps tegenkomen. Gelukkig staan al deze afkortingen gewoon voor megabits per seconde. Let wel even op als je de afkorting MB tegenkomt, met een grote M en een grote B dus. Die twee hoofdletters staan voor megabyte.

Waarom is mijn downloadsnelheid lager dan beloofd?

Internetproviders beloven meestal downloadsnelheden tot bijvoorbeeld 20 Mbit of 40 Mbit. Maar als je dan thuis je internetsnelheid speedtest, zie je misschien dat je ver onder die beloofde snelheid zit. Dit kan met meerdere dingen te maken hebben:

  • De drukte op het internet
  • De connectiesnelheid van je internetprovider
  • Van welke server of computer je aan het downloaden bent

Bij ADSL speelt ook nog eens mee dat snelheid afhankelijk is van de afstand tussen jouw huis en de telefooncentrale. Hoe verder je van die centrale af zit, hoe trager je internet. Bij kabel en glasvezel zit de snelheid vaak dichter bij het beloofde getal. Leuk weetje: in Nederland is de gemiddelde downloadsnelheid zo’n 106 Mbps per seconden. Dat is dus veel hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 71 Mbps per seconde.

Wat is het verschil tussen uploaden en downloaden?

Naast downloadsnelheid hebben internetaanbieders het ook vaak over de uploadsnelheid. Uploaden doe je wanneer je zelf informatie verstuurt naar het internet. Dat kan de inhoud van een mailtje zijn of het verzoek om een webpagina te laden. Maar het kan ook gaan om bestanden die je verstuurt, zoals een foto plaatsen op Instagram. Dat is voor veruit de meeste mensen geen probleem omdat ze veel meer downloaden dan uploaden. Lees er meer over in ons artikel ‘Wat is uploadsnelheid en waarom is het belangrijk’.

Datum: 14-07-17