Wat is een provider?

Een provider is een bedrijf dat internet-, televisie en telefoniediensten leveren. Meestal wordt de term gebruikt voor telecombedrijven, zoals een internetprovider of een telefoonprovider.

Provider logos

Wat betekent provider?

Het woord "provider" betekent vertaald vanuit het Engels: "aanbieder" of "leverancier". Een provider is dus een bedrijf dat bepaalde diensten of producten levert. Zo biedt een internetprovider internettoegang, en een telefoonprovider mobiele diensten en producten.

De term 'provider' wordt vaak gebruikt als algemene term voor een internetaanbieder of mobiele provider. Er zijn ook bedrijven die alleen internetdiensten aanbieden, dat heet een ISP, wat staat voor Internet Service Provider.

Welke soorten providers zijn er?

Er zijn vele soorten aanbieders die verschillende diensten aanbieden aan consumenten of bedrijven. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende type providers:

 • Internetprovider: Een bedrijf dat internetabonnementen aanbiedt.
 • Telefoonprovider: Een bedrijf dat mobiel of vaste telefonie levert.
 • Televisieprovider: Een bedrijf dat tv-abonnementen levert.
 • VPN-provider: Een bedrijf dat een VPN-dienst aanbiedt.
 • Streamingaanbieder: Een bedrijf dat een streamingdienst aanbiedt.
 • Hostingprovider: Een bedrijf dat webhosting aanbiedt.
 • Cloudprovider: Een bedrijf dat clouddiensten aanbiedt.
 • E-mailprovider: Een bedrijf dat maildiensten aanbiedt.
 • DNS-provider: Een bedrijf dat DNS-diensten aanbiedt.

Wat biedt een telecomprovider?

Een telecomprovider levert vaak een combinatie van verschillende telecomdiensten aan de consument. Dit is meestal een combinatie van de volgende mobiele en vaste diensten:

 • Internet
 • Televisie
 • Vast bellen
 • Mobiel bellen

Deze diensten kunnen worden samengevoegd in verschillende soorten pakketten. Je kunt bijvoorbeeld alleen internet afsluiten, of een internet- en tv-abonnement bestellen.

Voorbeelden van telecomproviders zijn: T-Mobile, KPN, Ziggo, Tele2, Vodafone, Simpel, Hollandsnieuwe, Ben, Youfone en Lebara. Deze providers leveren diensten via vaste internetverbindingen en het mobiele netwerk.

Ga naar onze tool om te achterhalen wie je huidige provider is.

Wanneer een provider ook mobiele diensten aanbiedt, dan krijg je een combinatiekorting wanneer je mobiele en vaste internetdiensten samen afneemt.

Providers vergelijken en overstappen

Het aanbod van providers in Nederland is groot, daaruit zijn vergelijkingswebsites ontstaan die het vergelijken van providers eenvoudig maakt. Met een vergelijker krijg je als consument een goed overzicht van alle prijzen en producten van aanbieders.

Het is belangrijk dat je weet wat je nodig hebt, zodat goed kunt filteren op je eigen wensen. Je vindt dan niet alleen sneller de provider die bij je gebruik past, maar ook bij je budget.

In Nederland zijn er regels vanuit de overheid om overstappen naar een andere provider eenvoudiger en aantrekkelijk te maken. Providers moeten duidelijk zijn over alle prijzen en snelheden, en meewerken met het overstappen naar een andere provider.

Wanneer je overstapt naar een andere aanbieder, dan mag je niet langer dan een dag zonder internetbinding komen te zitten. Je oude e-mailadres behoud je voor zes maanden. Daarnaast heb je altijd recht 14 dagen bedenktijd.

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

maro

Leuk, goed om te weten op deze manier.

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend