Wat is een ADSL internet aansluiting?

adsl-modem

ADSL internet heeft voor een enorme doorbraak gezorgd. Wat is de betekenis van dit type verbinding? ADSL staat voor Asymetrical Digital Subscriber Line, wat vooral inhoud dat de uploadsnelheid afwijkt van de downloadsnelheid (de uploadsnelheid ligt een stuk lager). Dat zorgt ervoor dat het downloaden van een bestand minder lang duurt dan het uploaden van data. Dit neemt echter niet weg dat de snelheden flink op kunnen lopen waardoor beide op een vlotte manier uit te voeren zijn.

Telefoneren en internetten via ADSL

Een ADSL-verbinding maakte het voor het eerst mogelijk om te telefoneren en te internetten via één en dezelfde aansluiting. De aansluiting verloopt via de COAX kabel. Voorheen werd de telefoonlijn gebruikt om toegang te krijgen tot het internet, via de welbekende ‘telefoontikken’. Hier kwam met de ADSL-verbinding een einde aan, aangezien ervoor werd gezorgd dat de twee verbindingen naast elkaar gebruikt konden worden. Inmiddels zijn de snelheden van het internet flink opgelopen. Mede door de introductie van ADSL-internet is het mogelijk om tot maximaal 200 Mbit/s per seconde te downloaden. Voor de kwaliteit van de verbinding is het belangrijk om de modem zo dicht mogelijk op het ISRA punt aan te sluiten. Een groot nadeel van een ADSL-aansluiting heeft betrekking op de afstand tot de centrale van de aanbieder welke in grote mate bepaalt welke internetsnelheid je maximaal kan behalen.

Snelheden ADSL en afstand tot de centrale

ADSL internet gaat via een koperdraad. Een nadeel is de snelheidsverlies van de koperkabel. Hoe langer de kabel, hoe meer je last krijgt van snelheidsverlies van het internet. De afstand van jouw woning tot de wijkcentrale is daarom belangrijk. Met glasvezel en kabelinternet maakt de afstand niet uit.

Afstand tot telefooncentraleDownloadsnelheid
<0,7 km24 Mbit/s
<1,9 km18 Mbit/s
<2,1 km16 Mbit/s
<3,1 km8 Mbit/s
<3,9 km4 Mbit/s

Vast bedrag per maand

ADSL zorgde als eerste voor een initiatief waarbij het mogelijk werd om een vast bedrag per maand te betalen en je onbeperkt gebruik kon maken van de digitale snelweg. Later werd het mogelijk om ook televisie te kijken via deze verbinding. Je internetsnelheid zal afnemen wanneer je zowel televisie kijkt en ondertussen actief bent op het internet.