Wat is een ADSL internet aansluiting?

adsl-modem

ADSL internet heeft voor een enorme doorbraak gezorgd. Voor het eerst werd het upload en download signaal van elkaar gescheiden door middel van een Asymetrical Digital Subscriber Line (ADSL, dus). Hiermee werd het in huis mogelijk veel hogere downloadsnelheden te behalen dan ooit tevoren, tot wel 200 Mbit/s. Daarnaast ging ook de uploadsnelheid omhoog, het was dus een win-win situatie. De uploadsnelheid bleef echter nog steeds aanzienlijk lager dan de downloadsnelheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld sneller een film downloaden dan je vakantiefoto’s uploaden in de cloud.

ADSL internet

Een ADSL-verbinding maakte het voor het eerst mogelijk om te telefoneren en te internetten via één en dezelfde aansluiting. Als je oud genoeg bent, herinner je je het vast nog wel: het inbellen op het internet en alle bliepjes die daar bij kwamen kijken. Dit kwam omdat het internetverbinding voor lange tijd via de telefoonlijn liep. Hier kwam met de ADSL-verbinding een einde aan, aangezien er voor werd gezorgd dat de twee verbindingen naast elkaar gebruikt konden worden.

Voordelen en nadelen van ADSL

Voordelen ADSL Nadelen ADSL
ADSL gaat via de telefoonlijn daarom is de dekking hoog Snelheid is afhankelijk van de afstand naar de wijkcentrale
ADSL is relatief goedkoop vanwege grote concurrentie Internet gaat via het verouderde kopernetwerk.
Veel keuze uit providers Snelheden lopen achter op kabel en glasvezel

ADSL zorgde als eerste voor een initiatief waarbij het mogelijk werd om een vast bedrag per maand te betalen en je onbeperkt gebruik kon maken van de digitale snelweg. Later werd het mogelijk om ook televisie te kijken via deze verbinding. Je internetsnelheid zal afnemen wanneer je zowel televisie kijkt en ondertussen actief bent op het internet.

Inmiddels zijn de snelheden van het internet flink opgelopen. Mede door de introductie van ADSL-internet is het tegenwoordig mogelijk om tot maximaal 200 Mbit/s per seconde te downloaden. Dat is maar goed ook, want met de komst van o.a. Netflix, Spotify, social media en steeds betere foto- en videocamera’s hebben we een goede internetverbinding harder nodig dan ooit. Wil je het meeste uit deze hoge internetsnelheid halen? Plaats je modem voor de ADSL-aansluiting dan zo dicht bij je ISRA-punt als mogelijk.

Wat is een ISRA-punt?

Voor de kwaliteit van je ADSL verbinding is het belangrijk om het modem zo dicht bij het zogenaamde IS/RA- (ook wel ISRA-) punt te plaatsen. ISRA staat voor ‘infrastructuur randapparatuur’ en dit is het punt waar het internet vanaf de straat jouw huis binnenkomt. Alles wat voor het ISRA punt zit is dan ook van de aanbieder (KPN is in Nederland monopoliehouder in ADSL-kabels), alles wat na het ISRA punt komt is van jou.

Maar waarom maakt dat uit voor de plaatsing van je modem? Eigenlijk is het heel simpel: hoe dichterbij het modem bij het ISRA-punt staat, hoe minder afstand het internet hoeft te overbruggen en hoe minder kans er is op storing of beschadiging. Hoe dichterbij het ISRA-punt, hoe beter dus.

Andere soorten DSL internet

ADSL internet is niet een op zichzelf staande techniek. ADSL is namelijk een variant van DSL internet. Nu vraag je je misschien af: wat is DSL internet dan? DSL staat voor Digital Subscriber Line.

DSL werkt door een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn te zenden. Dit signaal wordt opgepikt door de modem die je in huis hebt staan die het vervolgens omzet in een bruikbare internetverbinding. Tijdens het uploaden speelt datzelfde proces zich tegenovergestelde richting plaats: het modem zet het internetsignaal in dat geval om in een signaal wat de andere kant op naar de centrale verstuurd wordt.

Een verbinding via de telefoonlijn biedt ook de mogelijkheid tot draadloos internet in huis. Daarvoor moet je echter wel eerst een wireless router installeren. Deze maakt van het internetsignaal dat je modem ontvangt een een draadloos wifi-signaal. Hier maak je vervolgens gebruik van als je het internet via je telefoon of een laptop wilt gebruiken.

ADSL is dus een variant op deze techniek waarmee een asymmetrische lijn het mogelijk maakte om de telefoonverbinding en internetverbinding te scheiden in één kabel. In de loop der jaren zijn er echter nog twee varianten op de DSL-verbinding ontwikkeld: VDSL en SDSL.

VDSL

VDSL is de opvolger van ADSL. De V in VDSL staat voor Very-high-bitrate. Net zoals ADSL internet komt de verbinding bij VDSL via de telefoonlijn je huis binnen. Zoals je kunt raden, is deze verbinding dus nog sneller dan ADSL. Het grootste voordeel van VDSL is dan ook de hogere download- en uploadsnelheid. Dit bijvoorbeeld handig wanneer je gebruik maakt van digitale televisie. Hier is namelijk veel bandbreedte voor nodig. Een nadeel van VDSL is echter dat snelheid drastisch afneemt naarmate de kabel langer wordt. Een korte verbinding met de centrale is dus essentieel, en maakt VDSL niet op elke postcode een logische keuze.

SDSL

Als VDSL sneller is dan ADSL, is SDSL daar de overtreffende trap van. Het is een techniek met enorm hoge maximale snelheden en een aanzienelijk voordeel: een gelijke up- en downloadsnelheid. Toch is dit de minst gebruikte DSL-verbinding door consumenten. Dat komt namelijk omdat de snelheden van SDSL in veel huishoudens overbodig hoog zijn. Daarom wordt SDSL voornamelijk gebruikt door bedrijven die continu grote bestanden moeten uploaden en downloaden. Consumenten kiezen veel vaker voor ADSL of VDSL, aangezien dit veel goedkoper is. De meeste mensen willen immers niet betalen voor internetsnelheden die ze toch nooit gaan gebruiken.

Snelheden ADSL en afstanden tot de centrale

De hoge snelheid van een ADSL-verbinding is ondanks de concurrentie van VDSL nog steeds een van de grootste voordelen, zeker wanneer je de relatief lage prijs in je achterhoofd houdt. Helaas kun je niet altijd van deze hoge snelheid profiteren. Een groot nadeel van een ADSL-aansluiting is dat de afstand tussen jouw huis en de centrale van de aanbieder een grote invloed heeft op de maximale internetsnelheid die je kunt behalen.

ADSL internet gaat via een koperdraad. Koper verliest echter zijn geleidingskracht over afstand. Hoe langer de kabel, hoe meer je last krijgt van snelheidsverlies van het internet. De afstand van jouw woning tot de wijkcentrale is daarom belangrijk. Met glasvezel en kabelinternet maakt de afstand daarentegen niet uit. Hieronder een overzicht van de ADSL snelheid bij verschillende afstanden tot de centrale.

Afstand tot telefooncentrale Downloadsnelheid
<0,7 km 24 Mbit/s
<1,9 km 18 Mbit/s
<2,1 km 16 Mbit/s
<3,1 km 8 Mbit/s
<3,9 km 4 Mbit/s

ADSL of kabel

We hebben al enkele overeenkomsten en verschillen tussen een ADSL-aansluiting en kabelinternet genoemd. Er bestaat echter veel verwarring tussen de twee soorten internet. Daarom zetten we het belangrijkste verschil nog eens uiteen. De snelheid van een ADSL-verbinding is gevoelig voor externe factoren. Zo wordt deze lager wanneer je het modem op een afstand van het ISRA-punt plaatst, je tegelijk tv kijkt, of wanneer je ver van een centrale woont. De snelheid van internet over de kabel is daarentegen een stuk sneller en stabieler. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan, kabelinternet is doorgaans een stuk duurder dan een ADSL-aansluiting.